
NOMINERAD: Från krogsvängen till lampentreprenör i Älvsjö: Jag trivs här
Älvsjö Årets lokala företag LYSSNA PÅ ARTIKELN Publicerad 18:04, 21 oktober 2024Nominera till utmärkelsen Årets lokala företag 2024 i Hägersten-Älvsjö. På hemsidan för tävlingen kan du nominera.
Lokalen är ljus och ett antal luftiga lampor i vitt och beige svävar som moln i luften. Här, på gaveln till Hakeskyttvägen 19 i Älvsjö, ligger Lampverket – ett lokalt företag som arbetar hållbart med belysning.
LÄS MER: Nominera till Årets lokala företag 2024 – Hägersten-Älvsjö

Inne i lokalen hänger ett stort porträtt av konstnären Frida Kahlo. Porträttet är tillsammans med en blå skål, en solros i vas och en orange skrivbordslampa de enda färgklickarna. Här tillverkar och säljer Madeleine Björfäll och Julia Dmitrienko handgjorda lampor i hållbara material. Hunden Otis går i samma färgskala.
– Det var inte ett medvetet val, säger Madeleine Björfäll och skrattar.
LÄS ÄVEN: Deras verkstad och butik lyser upp Kristalltorget: Vi kände direkt att här vill vi vara
I ett lagerutrymme trängs färdiga lampstommar i väntan på att monteras.
– De tillverkas av en person på ett litet familjeföretag som är tredje generationens stom-makare.
Det var när Madeleine Björfäll fick barn som hon insåg att jobbet i restaurangbranschen inte fungerade. Efter föräldraledigheten ville hon inte gå tillbaka för att arbeta helger och kvällar.
För sex år sedan startade hon sitt aktiebolag.
– Jag har alltid tyckt om att jobba med händerna och jag har bland annat tillverkat smycken. Jag började klä om gamla lampstommar och efter ett tag öppnade jag en webbutik. I dag har vi inte bara kunder från Sverige utan också från Norge, Tyskland och Holland, säger hon.
Samtidigt driver hon en lokal butik med många kunder från området. Den vanligaste kunden är en kvinna mellan 25 och 60 år.
Tidigare sydde Madeleine Björfäll allt själv, men nu är det nästan bara Julia Dmitrienko som syr. De diskreta färgvalen är medvetna.
– I början använde jag mig nästan bara av färgglada, mönstrade och importerade tyger med barnmotiv från Japan. De var inte alltid hållbart producerade och det ville jag komma ifrån. Dessutom tröttnar folk på färg efter några år. Samma sak med barnmotiv. Det är inte ovanligt att de kommer tillbaka för att byta tyg när barnen blivit äldre.
Det händer också att kunder har egna lampfötter som de vill klä i snyggt tyg. Alla lampmodeller är döpta efter blommor som växer i norra Sverige. En klockformad lampa heter Rosling och en kantig Fjällviol. Allt tyg är återbrukat eller ekologiskt.
– Lamporna med spets är klädda i vintagetyg, säger Madeleine Björfäll.

Var ser du Lampverket om tio år?
– Oj det vet jag inte, säger hon och skrattar. Det är jättesvårt att se så långt fram. Men jag tror att vi gör fler saker, bland annat våra egna stommar. Vår leverantör går i pension och jag håller på att utbilda mig till stom-makare. Sen hoppas jag att vi kan anställa ytterligare en person. Gärna en större lokal också.
Den nuvarande lokalen är 47 kvadratmeter. Madeleine Björfäll hittade den via en annons i en Facebook-grupp. Fru Marias bak hade ett café i lokalen under en kort period och sedan har det varit guldsmedsbutik.
– Det är därför det är galler för fönstren.
LÄS ÄVEN: Rufus – aktivist från Aspudden: Så försöker jag stoppa klimathelvetet
Det har hänt mycket de två senaste åren. Madeleine Björfäll anställde Julia Dmitrienko och därefter, som en av de första i Sverige, skaffade hon en eldriven Volkswagenbuss till företaget.
– Jag har alltid drömt om att köra runt i en folkabuss och nu kan jag göra det, och dessutom miljövänligt.
Vad är det bästa med att driva företag i området?
– Alla är så trevliga och omtänksamma. Många vill stödja småföretagare. Vi bor själva i området och trivs otroligt bra. Jag försöker att stötta andra lokala företag här som Herrängens gård och Fruängens Retro. Jag har köpt alla möbler i retrobutiken.
Hur kan man tänka för att leva mer hållbart?
– Först och främst handla hållbart, men också tänka över vad man verkligen behöver. Det finns ett uttryck nu: ”villhöver”, att man vill ha något och intalar sig att man behöver det. Där behöver vi tänka om. Tänk på hur tyger produceras, vill vi använda material som har tillverkats i till exempel Kina under dåliga arbetsförhållanden och alldeles för låga löner?
Har du något tips hur man kan tänka kring belysning?
– Jag rekommenderar alla att köpa ledlampa med inbyggd dimmerfunktion i tre steg. Då går det att variera belysningen även utan dimmer.

Lampverkets showroom har öppet på söndagar klockan 12-15.
Bild: Alex Farnsworth
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Skärholmens-Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k