Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Barnen de stora förlorarna i nya blågröna budgeten

DEBATT. Nu har snart två veckor gått sedan det blågröna styret presenterade sin nya budget men chocken har inte lagt sig än. Det var en läsning som kom som en chock för många av stadens verksamheter. En budget full av ekonomiska hål och abrupta nedskärningar vilket kommer påverka många människors vardag i hela Stockholm. Majoriteten tycks tro att den tunna budgeten kan döljas med fina ord men löften om stärkt välfärd och trygghet faller platt när budgeten visar svart på vitt att deras prioriteringar är utförsäljningar, effektiviseringar och skattesänkningar.

Budgetens allra största förlorare är barnen, trots ihärdiga löften från majoriteten om att prioritera förskolan och skolan innan valet förra året så möts nu bägge verksamheterna av kraftiga nedskärningar. Inom förskolan görs till och med den största besparingen på 10 år. Pris- och löneökningarna inom välfärden beräknas ligga på 2,7 procent nästa år, men i den nya budgeten får förskolan bara en ökning på 0,9 procent. Det innebär ett underskott på ca 110 miljoner kronor inom förskolan bara nästa år.

Dessutom görs ytterligare besparingar på nästan nio miljoner kronor, varav tre miljoner ska sparas in på sammanslagningen av stadsdelarna Hägersten – Liljeholmen och Älvsjö. En underfinansierad omorganisering som sannolikt kommer att generera kostnader snarare än besparingar de närmsta åren. Det finns med andra ord inte en chans att kunna minska barngrupperna i förskolan med den här budgeten, vilket var ett vallöfte från de borgerliga partierna. Ett svek. Hur ska förskolorna l Hägersten-Liljeholmen med så många barn i startgroparna på att få börja förskolan kunna skära ner sin verksamhet? Hur ska staden kunna behålla förskollärare och barnskötare med dessa ekonomiska förutsättningar?

Även andra verksamheter för barn och unga såsom parklekar och fritidsgårdar kommer att drabbas av nedskärningar på över 11 miljoner kronor. Besparingar görs även på biblioteken och dess personal. Sammantaget kommer alltså den blågröna majoriteten att skära ner på alla de verksamheter som idag har i uppdrag att arbeta förebyggande med att stötta och stimulera barn och unga och se till att de har tillgång till närvarande vuxna och en meningsfull fritid.

Det blågröna styret menar att nästa års budget är stram och att det beror på vikande konjunktur men vet i själva verket att nedskärningarna till stor del beror på den skattesänkning som de genomförde förra året, vilket kostar staden över 400 miljoner kronor om året. De pengarna hade många stockholmare hellre sett gått till förskolans och bibliotekens verksamhet. 

Maria Ljuslin (V), vice ordförande Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Publicerad 18:46, 28 oktober 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: