Debatt: Därför måste vi börja tala om ålderismen inom äldreomsorgen
Åsikter Publicerad 17:55, 2 november 2024DEBATT. “Vi bygger världens bästa äldreomsorg,” skrev Lena Hallengren (S) i antologin Välfärden efter corona. Enligt Hallengren är grundproblemet att vi som land och samhälle ännu inte har bestämt oss för att satsa fullt ut på en riktigt bra äldreomsorg.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Hon menar också att de anställdas kompetens måste värderas högre och att de som arbetar inom äldreomsorgen ska få bättre förutsättningar att utföra sitt arbete. I sin kontakt med anhöriga skriver Hallengren: “Äldreomsorgen behöver öka kunskapen om de äldres relationer för att kunna möta de behov som anhörigskapet i sig föranleder.”
LÄS ÄVEN: Inflyttning på 17:e våningen i Skärholmens nya landmärke: Känns fantastiskt
Hallengren anser att äldreomsorgen behöver genomgå en liknande resa som förskolan har gjort och att frågan måste upp på dagordningen. Trots förhoppningar är det fortfarande långt kvar till samma satsningar och samsyn som har präglat förskolan.
För att vi ska kunna göra en rejäl satsning på äldreomsorgen, både ekonomiskt och personalmässigt, måste vi börja tala om ålderismen inom äldreomsorgen – ett universellt problem. Ålderism är ett samlingsbegrepp för “fördomar, diskriminering och ohälsosamma strukturer riktade mot personer på grund av deras ålder” (WHO). Enligt WHO är 23 procent av Sveriges befolkning – cirka 2,3 miljoner seniorer – utsatta för detta. För att utrota ålderism krävs utbildning, förståelse och samarbete mellan åldersgrupper.
LÄS ÄVEN: Bilder: Karnevalstämning i Älvsjö när halloween firades
Här är ett exempel från boken Äldreomsorgen – en aktuell historia: Av landets 2,3 miljoner seniorer bor 78 000 på särskilda boenden, medan cirka 148 000 beviljas hemtjänst. Kostnaden för hemtjänst i eget boende uppgår till cirka 300 000 kronor per person och år. Till jämförelse kostar en plats inom kriminalvården omkring 3 200 kronor per dygn, eller ungefär 1,3 miljoner kronor per person och år.
Enligt Socialstyrelsen har kvaliteten inom äldreomsorgen sjunkit under de senaste tio åren – både inom hemtjänsten och särskilda boenden – med cirka 10 procentenheter. Detta gäller faktorer som om personalen kommer på avtalad tid, hur arbetsuppgifterna utförs, bemötande, respekt samt om personalen har tillräckligt med tid. År 2013 uppgav 70 procent av de med hemtjänst att de fick information om tillfälliga förändringar; år 2024 var denna siffra endast 60 procent.
Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) behöver 410 000 personer anställas till 2031 för att bibehålla nuvarande bemanning. År 2019 bildades Undersköterskeupproret, och 2022 mötte representanter för upproret partiledarna. Under mötet frågade någon varför Sverige ska vara sämst i Norden. Ett skyddsombud sade: “Om man inte gör någonting så kommer det att bli katastrof.” Vad blev egentligen resultatet av det mötet?
LÄS ÄVEN: De fixar aktiviteter i Kämpetorpshallen för hundratals skollediga barn
Så, Lena Hallengren, som vill “bygga världens bästa äldreomsorg” – vad säger du till Jan, 78, som känner sig fånge i sitt hem i Herrängen/Hägersten-Älvsjö (Mitti Söderort)? Räcker det att säga som chefen för beställarenheten: “När man blir äldre bör man se över sitt boende. Man kan byta eller sälja sin nuvarande bostad och köpa en annan”?
Bengt Sundell, Aspudden
Bild: AI-genererad
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla in till redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny matjätte öppnar i Skärholmen
- Mälarhöjdsbor öppnar napolitansk pizzabutik på hemmaplan: Över förväntan
- Skogskrematoriet och flera kapell på Skogskyrkogården stängs
- BILDER: Här är Årets lokala företag 2024 i Hägersten-Älvsjö – jubel och nätverkande vid festlig prisceremoni
- Förslag: Älvsjö och Fruängen kan få fler t-banelinjer och spårväg
Följare 19,5k