Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage b och majstång

Debatt: Hur firas högtider på äldreboenden i Skärholmen?

Publicerad 10:21, 25 mars 2025

DEBATT: Att uppmärksamma högtider för äldre är viktigt för att skapa gemenskap, öka livsglädjen och motverka ensamhet. Högtider bär ofta på starka minnen och traditioner som ger trygghet och glädje.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Genom att anordna aktiviteter, bjuda in till gemensamma firanden eller bara uppmärksamma en högtid på något sätt kan vi bidra till att bryta vardagens tristess och motverka ensamhet. Att skapa en varm och inkluderande atmosfär, där äldre kan dela sina erfarenheter och knyta nya band, är ovärderligt för deras välmående.

Många högtider förknippas även med matglädje och är ett tillfälle att duka fint, servera något extra gott eller att baka. För många äldre som har svårt att äta kan det vara ett sätt att öka intresset för måltiden och bidra till ökad aptit. Att investera tid och omtanke i att uppmärksamma högtider för äldre är ett sätt att visa att de är en värdefull del av vårt samhälle.

LÄS ÄVEN Debatt. Geriatriken i Vårberg: Det finns inga kvalitetskrav som vi inte uppfyller

Med anledning av ovanstående skulle vi vilja ha svar på följande:

  • Vilka högtider har uppmärksammats på respektive vård- och omsorgsboende och på vilket sätt under 2024? 
  • I vilken utsträckning har de äldre fått vara med och påverka utformningen av firandet av dessa högtider?

LÄS ÄVEN Debatt: Bostadsrättsföreningar känner sig maktlösa mot Stockholms stad: Maktmissbruk

Detta är skrivelse till Skärholmens stadsdelsnämnd från Moderaterna, undertecknat av vice ordförande Sophia Granswed Baat (M).

Skrivelsen skickades till Skärholmens stadsdelsnämnd för beredning i Skärholmens stadsdelsförvaltning december 2024 och är punkt nummer 15, under mötet på torsdag den 27 mars kl.18.30-19.30.

Här är länken till kallelsen

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: