Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

bengt sundell collage

Debatt: När användarna av hemtjänsten får säga sitt

Publicerad 15:58, 5 september 2024

DEBATT. Den populärvetenskapliga tidskriften Äldre i centrum redovisar en studie från Lunds Universitet av  Håkan Jönson och Glenn Möllergren: 
”Den mångetniska äldreomsorgen ur hemtjänstanvändares perspektiv”. 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Studien baseras på 34 intervjuer med äldre som använder hemtjänst,  i åldrarna 68 till 96 år. Resultaten visar att språkproblem var vanliga, men att den övervägande bilden av personalen var positiv. En annan positiv ingång var hemtjänstanvändarnas betoning av värdet av personliga relationer. 

De som gjort studien skriver ”En fråga som ägnats mindre intresse är vilken betydelse omsorgens mångetniska karaktär har för användare av  äldreomsorg”. 

Många gånger ses äldre som passiva objekt. Utan att göra någon värdering gjorde sex av de intervjuade inga kommentarer om personalens härkomst eller etnicitet.

Studien identifierade fyra olika teman hos hemtjänstanvändarna:

  • Den politiska frågan om invandrares status och villkor.
  • Hemtjänstanvändarnas sympati och lojalitet med den personal som kommer på besök .
  • Deras försök att skapa personlig kontakt och relationer med personal.
  • Deras kritik mot personalomsättning och problem med hjälpens organisering.

Studien sammanfattar hemtjänstanvändarnas kommentarer så här:  

”De allra flesta pratade bra svenska och att problemen inte var så stora, och i andra fall användes skämt för att de detta budskap”. Och ”Flera hemtjänstanvändare var kritisk mot den svenska invandringspolitiken, mot arbetsvillkoren för personal av utländsk härkomst och mot negativa attityder till invandrare”. 

Författarna skriver: 
”Vi identifierade två tydliga underteman till de negativa erfarenheterna. Det ena handlade om personlig olämplighet som knöts till härkomst, religion eller ovilja att arbeta med omsorg. Det andra bestod i en kritik av hemtjänstens organisering, där hänvisningar till etnicitet förstärkte kritiken.  

De sammanfattar:
”Vår studie visar i stället hemtjänstanvändare som gör bruk av sina egna erfarenheter och personligheter i kontakten med personalen  och som kopplar relationella frågor till en organisatorisk och politisk nivå. Vår studie kan därför ses som kompletterande till forskning som utgår från personalperspektivet.” 

Det här visar att det inte är lätt och enkelt att jobba inom hemtjänsten. Jag jämför denna studie med en skrivelse från Sverigedemokraterna (SD) till Hägersten – Älvsjös stadsdelsnämnd, ”Skrivelse angående svenska språket i äldreomsorgen”

Språket är grunden till mycket, till att förstå behov och önskemål. Till att kunna förklara hur saker och ting ligger till. SD i Hägersten-Älvsjö skriver att de inte hittat något servicehus med en tydlig svensk profil. 

I maj 2017 skrev Dick Erixon (SD) i högertidningen Samtiden:
”Varför är det bara svenskar som inte har rätt till etnisk äldreomsorg? ”. 

Samma demagogi försöker sig SD på när de frågar stadsdelsförvaltningen:
”Finns det något äldreboende i Stockholm som garanterar svenska traditioner och personal med mycket goda kunskaper i svenska?

Stadsdelsförvaltningen svarar: 
De flesta av Stockholms stads särskilda boenden för äldre erbjuder äldreomsorg på svenska och utgår från svensk kultur och traditioner. ”

Håller SD i Hägersten-Älvsjö, med vad Dick Erixon skrev i Samtiden?

Varför värdesätter inte staten, kommunerna och regionerna, den hemtjänst- och äldreomsorgspersonal som arbetar inom vår äldreomsorg. Det är människor av blod och svett- inhemska som utlandsfödda medarbetare.  I Stockholm är utlandsfödda i majoritet bland medarbetarna inom äldreomsorgen.

Bengt Sundell, Aspudden

Tack för att du läser Bättre stadsdel.  Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: