Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Nya klimatstrategin förordar båttransport av schaktmassor

DEBATT. Hur transporter med båt av schaktmassor från avloppstunneln Bromma via Axelsberg till Henriksdal ska ske har diskuterats flera gånger på samrådsmötena som Stockholm Vatten haft med de boende i området.

Tunneln ska bli 14 kilometer lång. 4,5 meter bred och 5 meter hög och ska sprängas ut på en nivå 30-90 meter under marken.  När frågan om båttransporter av schaktmassorna har Stockholm Vatten svarat:

– Ett sådant alternativ tar väldigt mycket av strandlinjen i anspråk, några hundra meter. Man måste till exempel anlägga en hamn, vilket skulle påverka rekreationen negativt. Dessutom skulle arbetsplatsen komma väldigt nära 4H-gården.(Bättre stadsdel 8 nov. 2014

Ett annan gång kom detta svar:

 – Det är alltså en sammanvägd bedömning vi har gjort om vilka miljöeffekter blir värst. Vi har lagt samman detta med en ekonomisk bedömning”. (Bättre stadsdel 1 april 2015).

Nu är Stockholm stads ”Klimathandlingsplan 2020-23 ute på remiss. Sidan 22 har rubriken Transporter av schaktmassor och byggmaterial kan effektiviseras. Ja, hur kan transporterna effektiviseras? Jo, enligt nya handlingsplanen som ska gynna klimatet förordas just båttransporter. Så här står det i Klimathandlingsplanen:

– Transporterna består av drygt 50 procent grus, sand, sten och jord som transporteras i Stockholm, vid utbyggnaden av tunnelbanan och nya avloppstunneln mellan Åkeshov och Henriksdal skulle delar av bergsmassorna kunna transporteras ut med båt i stället för lastbil. Detta skulle kunna minska koldioxidutsläppen med 2 000 ton CO2e(koldioxid) under byggtiden. 

Hur seriöst prövat är båtalternativet för nya avloppstunneln? Hur ser kostnadskalkylen ut? Var tar schaktmassorna vägen? Exploateringsnämnden är ansvarig.

Bengt Sundell Aspudden (V), Aspudden

Publicerad 19:41, 19 januari 2020

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: