Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

debatt

Debatt: SD – ställ frågan: Vilka köper droger?

DEBATT. På debattsidan i Bättre stadsdel 10 september, undrar SD-ledamöterna i Hägersten-Älvsjös stadsdelsnämnd hur samverkan ser ut mellan socialtjänst och polis. Boende i Axelsberg har sett att det pågår drogförsäljning och SD frågar ”vad man tänker göra åt problemet…..”, och ”kommer stadsdelsnämnden att inrätta fler akuta satsningar….? 

Det är lite konstigt att SD ställer dessa frågor eftersom de själva sitter i samma stadsdelsnämnd och är både ”man” och ”kommer SDN att….”. Det är alltså ni som fattar besluten. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Hur samverkar socialtjänst och polis i områden med känd droghandel?

Inse att polis och socialtjänst inte kan lösa dessa problem, även om det går att lätta på sekretessen mellan stadens olika verksamheter. Sekretesslagstiftningen har anförts som hinder i kampen mot nyrekrytering av unga till kriminella nätverk. Men sedan 2013  finns en regel som säger att socialtjänsten i vissa fall får bryta sekretessen och lämna uppgifter vidare till polisen om unga är under 21 år. (Nättidningen Omni). Enligt Brå är det kunskapsbrist, osäkerhet och olika tolkningar av befintlig lagstiftning. Detta är frustrerande. 

Vilka är det som köper droger? Ett exempel. Under två månader följde polisen fyra män i 20 årsåldern i Göteborg som sålde kokain. 745 köpare kunde identifieras, medelåldern var 35 år, 18 procent var kvinnor, 36 procent hade barn under 18 år, 36 procent bodde i centrala Göteborg, 17 procent bodde i ”välbärgade områden” och 3 procent i ”utsatta områden”, 77 procent var tidigare ostraffade. 

Jag tror inte Stockholm skiljer sig från Göteborg. Det är inte utslagna från segregerade områden som köper droger och göder den organiserade kriminaliteten. Springpojkarna/pistolpojkarna är underklass, medan köparna av droger ofta är över- och medelklass. Människor som har gott om pengar. De som tjänar på detta vill inte ha till stånd någon förändring. Det är därför som polis och socialtjänst är chanslösa. De enda som kan ändra på detta är du och jag, de 99 procenten. 

Bättre stadsdel erbjöd Liberalerna och Socialdemokraterna, men inga andra partier i SDN att svara på frågorna, men de avböjde. De ville först se förvaltningens svar.  

Bengt Sundell (V) Aspudden

Lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö: Prenumerera på Bättre stadsdel (20kr/mån elller 200kr/år)

Publicerad 19:48, 12 september 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: