Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Tre åtgärder för att skapa billiga bostäder för ungdomar

DEBATT. Centerpartiet vill se en bostadsmarknad där alla kommer in och ett Stockholm där alla har råd att bo, leva och arbeta. Idag presenteras därför en rapport med kommunala och regionala reformer för billiga bostäder – en svensk modell för ”affordable housing”- som man benämner som överkomliga bostäder, med inspiration från Europa och andra västländer.

Stockholms bostadsmarknad ska vara till för alla. Så är det inte idag. Vi presenterar därför ett reformpaket som specifikt riktar sig mot ungdomar och resurssvaga hushåll, som far mest illa av den ineffektiva bostadspolitik vi har i dag.

Vi tror att det här är första gången som ett borgerligt parti presenterar skarpa förslag på hur en svensk modell för ”affordable housing” kan se ut på lokal nivå. Vi benämner det som överkomliga bostäder.

Alla behöver kunna bo och arbeta i hela Stockholm, oavsett ekonomisk status. Det är bra för tillväxten, den sociala sammanhållningen och för att staden och regionen ska fungera. Den här insikten finns i nästan hela västvärlden, följaktligen finns det olika modeller för ”affordable housing” i nästan alla västländer.

Vi vill med de här förslagen presentera en kommunal modell för överkomliga bostäder i Stockholms stad men vi vill också bjuda in till bostadssamtal för hela Stockholmsregionen nu när de nationella samtalen fallerat.

Det är inte bara den sociala bostadspolitiken som blivit ett internationellt skräckexempel, det gäller faktiskt hela bostadspolitiken i Stockholm. Även om ungdomar och grupper med låga inkomster är mest utsatta på bostadsmarknaden är läget uselt också för de som har pengar. Lägre byggkostnader och enklare regler kan komma alla till del, men det är också viktigt med kraftfulla liberala reformer för att öka rörligheten på hyresmarknaden, sänka byggkostnaderna och öka det totala bostadsbyggandet.

Centerpartiet förslår tre reformområden för Stockholms bostadspolitik

  1. Förändra markanvisningspolitiken så att byggherrar tvingas blanda upp dyrare lägenheter med överkomliga bostäder.

Från stadens sida vill vi ställa krav på ett visst antal överkomliga bostäder när man ger markanvisningar till byggherrar. Byggherrarna tjänar idag stora summor på byggprojekt som genomförs i Stockholm, då vill Centerpartiet ställa motkrav. Man är också öppen för att genom sänkta tomträttsavgälder till byggherrar kunna få fram fler bostäder med lägre hyra. Det kan också handla om flexibla planlösningar, mindre lägenheter eller olika former av kollektivboende, samt att uppmuntra fastighetsägare och byggherrar att hitta nya affärsmodeller.

  1. Inför en särskild hyreskö för resurssvaga hushåll som idag blir förvisade till dyra boenden i andra eller tredje hand.

Det är mer effektivt att det offentliga hjälper de som behöver hjälp, istället för att subventionera stora grupper i onödan. Studenter och ungdomar har idag särskilda köer som gör det enklare för dem att få bostäder, Centerpartiet tror att det går att utforma ett liknande system för resurssvaga hushåll.

  1. Genomför en massiv regelförenkling för nybyggen genom att förändra kommunens tillämpning av Boverkets byggregler samt en helt slopad p-norm.

Med enklare och lägre krav på nybyggen så kan produktionskostnaderna, och därmed hyrorna, sänkas. Man ser också att regelförenklingar kan underlätta för att konvertera lokaler, garage, vindsvåningar och kontor till bostäder i högre utsträckning.

Centerpartiet har också en rad andra förslag för att skapa en bättre hyresmarknad med större rörlighet, sänka byggkostnaderna, öka det totala bostadsbyggandet samt förbättra användning och utveckling av befintliga bostäder, men dessa är inte i fokus för denna rapport.

Gustav Hemming (C), regionplanelandstingsråd och vice distriktsordförande

Bild: Xanor

Publicerad 08:34, 8 augusti 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: