
“Här sätts den kommunala demokratin ur spel”
ÅsikterFörslaget om nya bostäder i Henriksberg har fått sex Axelsbergsbor att protestera. “Vi tycker att medborgarna måste kunna lita på att Stockholms stadsbyggnadskontor följer fastställda regler”, skriver de sex debattörerna, i ett inlägg på Bättre stadsdel.
DEBATT. “Det som håller på att hända med Henriksbergs hantverksby är sorgligt. Vi tycker att Stockholms stadsbyggnadskontor håller på att sätta den kommunala demokratin ur spel.
Stadsbyggnadskontorets förslag till storskalig byggnation bygger helt och hållet på markägarens, Stiftelsen Henriksberg-NEIJP, framtagna förslag. Nästan alla kritiska invändningar som flertalet remissinstanser lämnat har negligerats.
Länsstyrelsen är mycket kritisk: ”Länsstyrelsen anser att den föreslagna bebyggelsen skulle ha en negativ inverkan på landskapet i området och innebära att storskalig bebyggelse förs ner till strandlinjen på ett sätt som bryter av mot den omgivande miljön.”
Stadsmuseet tillsammans med flera andra instanser betonar, att nuvarande byggnaders status bör granskas av någon oberoende, eftersom de är mycket skyddsvärda.
När planarkitekten uttalar sig i Bättre Stadsdel (29 mars i år), väljer hon att ge intrycket av att det bara är det gamla vanliga gnället från grannarna. Underförstått, det är inget att bry sig om!
Detta är allvarligt. Politikerna blir vilseledda inför sina beslut. De flesta har aldrig varit på platsen och har liten kunskap om det aktuella ärendet. Att felaktiga ritningar visats upp, gör inte besluten bättre.
Att stiftelsens styrelse inte känner ansvar för hantverksbyn eller tycker att den behöver fullfölja grundarnas intentioner, att området skulle bevaras och underhållas, må vara en sak. Att den i sin iver att tjäna pengar, inte bryr sig om intilliggande 4H-gårds möjlighet till överlevnad eller hur nya höghus totalt bryter av mot omkringliggande miljö, får kanske också tolereras.
Då ska medborgarna kunna lita på att stadsbyggnadskontoret följer fastställda regler och har kraft att stå emot markägares påtryckningar. Flertalet medborgare förväntar sig också, att ett områdes karaktär ska tillvaratas, att man för framtiden slår vakt om naturliga miljöer med höga reaktionsvärden. Något mer unikt än en bondgård, som tar hand om storstadens barn och ungdomar och som kan nås direkt via t-banan, är svårt att tänka sig.
Vi som bor i närheten ser, vilken betydelse detta har för barnen och ungdomarna och vi vet, att detta verkligen skulle legat stiftarna varmt om hjärtat. Några höghus ville de inte ha.
Många frågor har ställts till stadsbyggnadskontoret. Trots att Sverige har en förvaltningslag, som reglerar hur kommunala förvaltningar ska hantera inkomna brev och mejl, har ingen besvarat frågorna. Samma sak gäller Länsstyrelsen. Vi har ställt frågor till tjänstemän på fyra nivåer inklusive landshövdingen. Ytterligare en fara för demokratin.
Länsstyrelsens tillsynsmyndighet är den myndighet, som ska granska stiftelsens ekonomi och att stiftarnas intentioner följs. Inte en enda gång på 20 år har någon granskning gjorts. Den granskning, som gjordes efter en anmälan förra året, lades nästan omedelbart ner. Därefter har det förekommit många, minst sagt underliga turer på Länsstyrelsen.
Samtidigt som stadsbyggnadskontoret arbetar på detta sätt i praktiken (jfr Nobel Center) är dess nye planchef ute och håller föredrag under rubriken:
”Ett Stockholm för alla – exempel på dialogbaserad stadsplanering”
Bertil Norrhall
Ulla Myllyntausta
Göran Ribbegård
Ingrid Carroll
Robert Carroll
Kamila Tenenbaum
Axelsbergsbor
Bättre stadsdel publicerar debattinlägg i lokala frågor och välkomnar stadsbyggnadskontoret, stiftelsen och Länsstyrelsen att ge svar på tal.
Läs mer om Henriksberg:
Osäker framtid oroar inte snickeriet i Henriksberg
“Vi ska ge dem chansen att reda upp situationen”
“De planerade husen närmast 4H-gården måste strykas”
Läs mer:
Mest lästa:
- Samråd i Aspudden: Tre villor rivs – 70 lägenheter byggs
- Krönika: Coronakrisen i Hägersten gör mig till expert att fatta beslut
- Krönika: Därför känns munskydd skönare på vintern
- Tre villor rivs – ersätts med 15 lägenheter
- Samråd med många synpunkter: Tänk på detta när nya t-banan till Älvsjö planeras
- Fastighetsutvecklare köper för 100 miljoner i Aspudden – planerar 60 bostäder
Följare 19,5k