Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Två förslag: Förbjud bensindrivna lövblåsare

Två medborgarförslag till Hägersten-Älvsjös stadsdelsnämd angående lövblåsare

MEDBORGARFÖRSLAG 1. Bli inspirerade av Huddinge kommun – slopa lövblåsare, klipp gräset mer sällan och satsa på ängsmarker

Bakgrund: Vi befinner oss mitt i en akut klimatkris och vi människor behöver ibland ta ett steg tillbaka för att den biologiska mångfalden inte ytterligare ska utarmas. Det jag önskar med det här förslaget är att kommunen utifrån den forskning som finns tänker igenom vad de gör med allmänna gräsytor.

Förslag: Mitt medborgarförslag handlar om två enkla åtgärder som skulle spara skattepengar, förbättra den biologiska mångfalden och öka välmåendet hos människor.

Åtgärd 1: Minska kraftigt ner på antalet lövblåsare. De för ett ofantligt oväsen, försämrar den biologiska mångfalden och kostar mycket, mycket pengar. Jag ser ofta tre personer plus en bil. Personerna går sedan till synes håglöst runt och blåser löv. Vad kostar en sådan trio per dag?

Åtgärd 2: Följ Huddinge kommuns exempel – klipp gräset mer sällan och plantera in ängsmarker som kräver mindre underhåll, är vackra och gynnar den biologiska mångfalden. Så här skriver Huddinge kommun: ”Genom att utveckla en mer hållbar gräsklippning, det vill säga att inte klippa gräset lika ofta minskas transporter och klipptid för gräsklippare och därmed minskar också både avgaser och utsläpp. Dessutom gynnas pollinerare och andra insekter av ett högre gräs som tillsammans med andra växter får gå i blom. Att klippa gräset på högre höjd gör att gräs och andra växter tillåts blomma, vilket gynnar pollinerare och andra insekter. Vissa ytor kanske inte klipps alls, utan omvandlas till högväxande gräsytor och ängar”.  

Vinster:

  • Kommunens underhåll av allmänna ytor skulle ligga i linje med de målsättningar FN har satt upp om bevarad biologisk mångfald. 
  • Ökat välmående hos folk i området. Det finns mycket forskning som visar hur dåligt folk mår av buller och ljud. Så här skriver Folkhälsomyndigheten: ”Idag finns tydliga bevis på att buller har en negativ påverkan på prestation och inlärning, för både vuxna och barn” 
  • Spara pengar som kan användas till bättre saker, eller som leder till att invånarna betalar mindre skatt.

Namninsamling finns här: Skriv under om ni tycker det här är ett bra förslag. Ju fler som skriver på desto större effekt!

Fredrik Jansson

MEDBORGARFÖRSLAG 2. Under hösten är det full fart på lövblåsarna, i stadens alla stadsdelar. Vad många inte vet om de bensindrivna tvåtaktsmotorerna som är fastspända på ryggen är följande.

De har skadliga effekter på miljö och hälsa. Ett lågfrekvent ljud som färdas långa avstånd, genom husväggar och fönster. Ljud på 80-85 decibel är tillräckligt för att skada hörseln efter två timmars användning. Bensindrivna billiga lövblåsare kan komma upp i 112 decibel vilket kan skada hörseln på mindre än 5 minuter.

Och damm som tränger ner i lungorna som kan ge stora hälsoproblem. I och med alla hälsoproblem börjar de förbjudas på sina håll. Nu finns det eldrivna och mera tystgående lövblåsare. Men det går också att låta löven ligga, de ger näringsämnen och gynnar mikrolivet i jorden. 

Därför föreslår jag att om inte staden uppmärksammar detta hälsoproblem, kan stadsdelsförvaltningen i Hägersten-Älvsjö föregå med att vara ett gott exempel på att i sitt avtal med mark- och anläggningsentreprenader och i sina drift- och underhållsplaner för stadsdelens parker skriva in att inte använda dessa bensindrivna lövblåsare.

Dessa bensindrivna tvåtaktare som spyr ut en tredjedel av bränslet rakt ut i luften, de hör inte hemma i vår klimatomställning, Utan att endast använda eldrivna lövblåsare i stadsdelens drift och underhåll av parker. 

I nästa upphandling av drift o underhåll av parker, ska det skriftligen stå att stadsdelen och staden endast ska använda eldrivna lövblåsare, om dessa lövblåsare överhuvudtaget ska användas. Det finns fortfarande krattor, och man kan låta en hel del löv ligga kvar runt rabatter, buskar och träd. Det här är en arbetsmiljö- och miljöfråga och ska behandlas därefter. 

Jag hoppas förvaltningen och stadsdelsnämnden ser seriöst på denna fråga. Eftersom det är vi själva som äger frågan och själva kan besluta. Så ska stadsdelen vara drivande i denna fråga. 

Bengt Sundell (V)

Svar från Hägersten- Älvsjös stadsdelsnämnd:
Tack för ditt medborgarförslag, det kommer inte att hanteras av nämnden utan besvaras av mig. Vi har en pågående upphandling som ska ersätta den nuvarande entreprenaden. I upphandlingen kommer vi att följa stadens miljökrav. Stockholms stad har som mål att bli en fossilfri organisation till år 2030. Eftersom upphandlingen är sekretessbelagd tills dess att den annonseras kan jag dessvärre inte gå in på några detaljer. 

Linda Palo, Hägersten Älvsjö stadsdelsförvaltning 

Medborgarförslagen är inskickade till Hägersten-Älvsjös stadsdelsnämd.

Fler lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö: Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

Publicerad 14:59, 20 november 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: