Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

KRÖNIKA: Myten om polishelikoptern

KRÖNIKA. Har du också sett den? Plötsligt när man står med ungarna i lekparken kommer den flygande, den blåvita polishelikoptern. Allas blickar vänds upp i skyn, barnen pekar och föräldrarna kommer med olika teorier: Försvunnen person? Rån? Biljakt?

Och så slutklämmen: Varför flyger den så ofta, just över Aspudden, Örnsberg och Axelsberg? Ska vi känna oss trygga – polisen är här – eller tvärtom oroliga över att polishelikoptern känner sig tvungen att patrullera här så ofta?

För det är känslan. Att polishelikoptern vakar extra mycket över just oss, som bor här.

Alla känner så. Vi är nästan – utvalda. Det är spännande på något sätt, och alltid tacksamt att prata om när man sitter uttråkad i en sandlåda bland spadar och hinkar.

Jag har flugit polishelikopter i jobbet flera gånger, i Norrbotten och Göteborg. Ambulanshelikoper har jag också flugit fast då missade jag showen, fullproppad av morfin. Och här kommer en småtråkig sanning: det är inte riktigt så häftigt med helikopter som man kan tro. För det första känns det skakigt att lyfta i en liten låda, när man är van vid stabila flygplan. För det andra händer det inte så mycket, mer än att utsikten flyger förbi. Man susar omkring i ungefär samma takt hela tiden och efter ett tag ser man inte utsikten längre.

Och här kommer en småtråkig sanning till: Det stämmer inte att polishelikoptern flyger ofta över oss. Jag ringde polisflyget i Stockholm och frågade. Istället är det över Lilljansskogen och Älvsjömässan som de hovrar som mest, beroende på vilka order de fått från flygtornet i Bromma som bestämmer över luftrummet.

En tredje tråkig sanning – eller positiv, beroende på hur man ser det: De allra flesta gånger när polishelikoptern kommer åkande, är det inte något särskilt alls som har hänt. I Stockholm har rån i guldsmedsbutiker och telefonaffärer ökat och därför ser helikoptern ofta till att vara beredd uppe i luften klockan 10.00 när affärerna öppnar. De patrullerar, helt enkelt. Är startklara, om det händer något.

Andra gånger fördriver de tiden i väntan på att få tillstånd att landa.

Givetvis är helikoptern ett mycket viktigt och kraftfullt verktyg i polisarbete. I Sverige som helhet används de oftast i jakten på försvunna personer. I Stockholm är det vanligaste uppdraget att spana efter ett rån.

Men de flesta gånger som du och jag ser den, finns det ingen dramatik.

Jag frågade baseringsledaren för polisflyget om de inte kunde hala ut en flagga efter helikoptern med texten ”INGET HAR HÄNT”. Han skrattade gott och skickade istället med mig en hälsning: ”Hälsa dina grannar att vi inte flyger extra mycket över just er.”

Anna Svensson

Läs kommentarer till artikeln på Bättre stadsdels Facebook-sida.

Publicerad 21:53, 12 mars 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: