Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Så tänker våra lokala restauranger om dricks”

KRÖNIKA. Ska jag satsa på att ge 10 procent eller ska jag runda av uppåt eller ingår kanske dricksen i notan så att jag kan strunta i det helt? Det är alltid samma diskussion när jag och mina vänner är ute och äter tillsammans. Vi har svårt att enas kring hur vi ska dricksa på den gemensamma notan. Jag tycker problematiken ligger i att de flesta i mitt kompisgäng alltid vill dricksa, oavsett kvalité på mat eller service. Samtidigt som mina frikostiga dricksvänner istället ser en problematik i att jag är snål, envis och lite barnslig som inte vill se dricks som en självklarhet. Mina allväders dricksande vänner funderar på att utesluta mig från den gemensamma notan.

När jag som så många gånger förr försökte googla mig fram till något svar hittade jag följande beskrivning på dricks ”Dricks är en frivillig gåva till vissa arbetare inom servicesektorn (exempelvis serveringspersonal) utöver den ordinarie avgiften eller räkningen. Dessa betalningar varierar beroende på kultur och serviceindustri. 10 procent procent kommer från den tiden då det stod på notan att en serviceavgift var inkluderad” Efter mitt googlade ville jag gå till botten kring dricksfrågan och bestämde mig för att ringa runt till lite olika restauranger i vårt område för att höra hur mer insatta människor resonerade.

Jag talade med restaurangpersonal från Landet, Tre vänner och Primo Ciao Ciao och drog sedan ett par slutsatser. Generellt verkade det som att det dricksas lite mindre i Hägersten än vad det dricksas innanför tullarna. Landet hänvisar till att det kan bero på att det är mycket studenter i området med tanke på konstfack. Personligen tycker jag inte att det verkar så konstigt att det dricksas mindre här.

Utbudet av riktigt bra restauranger är få. I Fruängen är utbudet av enarmade banditer i kombination med billig plankstek tyvärr de mest förekommande i restaurangväg och det i sig drar ju ner viljan att dricksa. Restaurangerna beskriver ett professionellt samspel mellan kök och servicepersonal där teamet som helhet måste fungera. De ser dricks som ett bevis på att samspelet fungerar eller o andra sidan inte fungerar när dricks uteblir. Restaurangerna har dricksen som en viktig måttstock, ett sätt att få betyg av sina besökare. En kvalitetsmätare helt enkelt.

Att använda tekniken att dricksa uppåt några kronor på en större nota är mer ett hån mot personalen än en komplimang får jag höra. Här blir jag lite förvånad. Visst har det hänt att jag rundat lite uppåt på en nota, utan större eftertanke.

Vi har besökt restauranger som har brustit i antingen matlagning eller service eller i värsta fall både ock. Men i slutändan är det som om många av mina vänner tycker att det är pinsamt att inte dricksa. Efter samtalen med restaurangerna i vårt område är jag tryggare i att det inte finns något drickstvång. Tvärtom så önskar restaurangerna att dricksen ska vara antingen ett bevis på ett lyckat restaurangteam eller tvärtom, ett bevis på ett icke fungerade team.

Det är vi restaurangbesökare som sätter betyg på restauranger genom att först och främst gå dit och inte minst genom att dricksa eller ej. Det är en uppgift som jag tycker att vi ska vårda väl, där vi borde vara ärliga i vår åsikt. Är det inte bra service eller bra mat vi får, så bör vi signalera detta och tvärtom, egentligen ganska enkelt.

Det är ingen personal inom restaurangbranschen som idag ska behöva dricks för att klara sig, utan drick är en slags förtjänad bonus. Jag kommer att fortsätta att vara snål, envis och lite barnslig när det gäller dricks. Men jag har samtidigt tänkt om lite och kommer att lägga mer dricks där jag verkligen tycker att samspelet mellan kök & servis fungerar utmärkt. Jag tänker att jag samlar på mig utebliven dricks på intryckslösa restaurangbesök för att sedan använda upp den dricksen vid nästa riktigt trevliga restaurangbesök. Medan jag hoppas på en riktig bra och trevlig restaurang  i vårt område som både har bra kött och vegetariska alternativ under samma tak, så får mina vänner fortsätta att dricksa vid varje restaurangbesök utan mig. Om vi kommer att dela nota i framtiden återstår att se.


Ann-Sofie W. Stendalen

Foto: Alex Farnsworth 

Publicerad 22:39, 17 mars 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: