Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: Ont i brallan i 16 år

KRÖNIKA. Jag var 17 år och det var en helt vanlig vinterdag då jag kände den där smärtan i urinblåsan för första gången. En smärta som jag levt från och till med under 16 års tid. Det tog läkarna fem år att komma fram till att det faktiskt fanns en diagnos att sätta. De fem sämsta åren hittills i mitt liv. Femton olika läkare hade sin egen förklaring till varför jag ständigt kände mig akut kissnödig, hade obeskrivlig värk i urinblåsan och inte kunde ha byxor som tryckte mot nedre delen av magen. Jag fick bland mycket annat höra att det handlade om psykisk sjukdom, anorexi, inbillning och kanske helt enkelt vanliga urinvägsinfektioner. Hela mitt liv rasade under dessa fem år.

Det var omöjligt att behålla livsglädjen och samtidigt ha ont hela tiden. Jag är och har alltid varit en lösningsfokuserad person. Den där kompisen som kommer med tips och idéer utan att anstränga sig. Att nu stå handfallen inför något som hände i kroppen utan min tillåtelse var någonting nytt och vidrigt. Jag gjorde vad jag kunde, jag drack så mycket tranbär att jag till slut fick frätskador på tänderna, jag tränade för att orka psykiskt. Men jag kunde inte förändra eller ta bort smärtan.

Att sköta sina förpliktelser har alltid varit högt prioriterat hos mig. Jag såg till att klara skolan, jag umgicks med vänner och familj, men samtidigt var jag så otroligt olycklig, liten och ensam i smärtan och ovissheten. Studenten passerade, jag tog ett sista avsked av min cancersjuka mamma, valde vidareutbildning. Jag deltog, jag såg ut som vanligt på utsidan med gick på autopilot på insidan.

Pappa gjorde verkligen allt han kunde för att stötta och hjälpa. De var tack vare honom vi besökte den där 16:e läkaren och till slut kunde få en diagnos med oss hem. Genom en privatläkare i Stockholm som faktiskt tog sig tid att lyssna, som vill undersöka ordentligt. Vars mål var att hjälpa, kunde jag få två diagnoser. Kronisk inflammation i urinblåsan samt kronisk inflammation i urinröret. Inga sjukdomar att dö av men som bidrog till kraftigt försämrad livskvalité.

Försämrad livskvalité bestående av en ständig kissnödighetskänsla, ont över blåsan, krampkänsla, smärta vid sex, oklar buksmärta, smärta när blåsan både fylls och töms, frekvent urinering 20-40 gånger per dag. Det var jobbiga diagnoser att få, men äntligen hade jag någonting konkret att utgå ifrån. Nu kunde jag börja kämpa för att må bättre igen.

Privatläkaren i Stockholm var den första läkaren på fem år som faktiskt ville engagera sig. Han  gav mig ett löfte om att jag skulle få må bra igen. Jag skulle få må som förr ,men jag skulle samtidigt vara beredd på att båda diagnoserna var kroniska och antagligen skulle följa mig genom hela livet. Jag grät i en skräckblandad förtjusning när han talade med mig den där dagen. Tog bara till mig den första meningen, att få möjlighet att må som innan jag blev sjuk. Magiska ord i mina öron.

Jag fick behandling, olika stora metall liknande rör vidgade urinröret med kortison samtidigt som kortison även placerades i urinblåsan. En behandling som gjorde otroligt ont och som får det att svarta lite för ögonen lika mycket då som nu. Efter 15 veckor kände jag resultat, kissnödighetskänslan och smärtan började avta något. Behandlingen hjälpte. Jag var i himlen och privatläkaren och pappa delade på guda tronen.  

Idag cirka 15 år senare så har jag samma diagnoser.  Jag sliter med återfall då jag får exakt samma smärta och kissnödighetskänsla. Men till skillnad från förr så vet jag nu att det finns hjälp att få och att jag kommer att må bra igen. Jag kommer som mest troligt att leva med mina diagnoser resten av livet. Varför jag fick dessa sjukdomar finns det ingen riktig förklaring till. Under åren har jag blivit lite av en expert på urinblåsan och ”problem i brallan”.

Det jag har fått med mig är blåsproblem av olika slag är väldigt vanligt bland tjejer/kvinnor och till viss del även hos killar. (Även om män som vanligast drabbas av blåsproblem senare i livet). De talas väldigt lite om dessa blåsproblem. Det är inte heller ett ämne som ger status att forska kring inom sjukvården har jag fått lära mig. Mitt mål med den här krönikan inte att få medlidande, utan att förmedla till dig som har ”ont i brallan” på ett eller annat sätt att du  inte är ensam.

Det finns fler som oss där ute. Du ska inte behöva känna dig lika ensam i din sjukdom som jag gjorde och du måste fortsätta kämpa tills du kommer till en engagerad läkare som du får förtroende för. Idag vet det flesta i min omgivning att jag har dessa problem och det är ett vedertaget begrepp att fråga mig hur jag ”mår i brallan”. Så såg det inte ut för 16 år sedan. Då skämdes jag över min sjukdom. Idag skäms jag istället över hur läkarna behandlade mig under mina fem år utan diagnos. Låt oss öppna upp ögonen för dessa dolda ”ont i brallan problem”, som är ett helvete för många.

Ann-Sofie W. Stendalen

Publicerad 15:33, 29 juni 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: