Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: Det var söndag och regn och familjen gick på fik

KRÖNIKA. Det har varit mycket skriverier om ungdomsgäng som rör sig längs med röda linjen. Ungdomar som är stökiga och utan respekt. Jag vill nu istället uppmärksamma de oförskämda tanterna jag träffat längs linjen.

Det var söndag och regn och familjen gick på fik. Vi kan omöjligt sitta inne en hel dag. En heldag inne innebär att storasyster vill kasta kula mest hela dagen (där lillebror ska vara kulan) och lillebror i sin tur vill äta upp alla tvåtusen tjugoåtta småleksaker på storasysters rum. Vi undviker heldagar inne av den enkla anledningen.

På fiket i Västertorp beställer familjen vad de vill fika med och vi hittar ett bord som är ledigt. Hamnar bredvid tre tanter som är någonstans mellan sextio och sjuttio år. Folke nio månader försöker få deras uppmärksamhet han ler mot dem och gurglar det senaste lätet. Ingen ler tillbaka.

Tant A meddelar istället högt till tant B att hon helt har slutat tycka om barn på äldre dagar, att hon bara ser det jobbiga i dessa. Tant B svarar att hon nästan avskyr barn numera och önskar att ungen mittemot kunde vara tyst. Tant C säger lite för högt att bebisen mittemot borde stannat hemma . Tanterna vill inte att vi missar deras samtal. Min man och jag tittar förvånade på varandra. Hur hanterar vi den här situationen? Jag blir arg, väldigt arg. Ser framför mig att jag är högröd i ansiktet och att det ryker ur öronen, sådär som det kan göra på tecknade filmer. Min man är alltid så lugn, nästan störande lugn i detta fall.

Jag vet inte vad jag ska göra, och till min stora sorg stoppar jag in nappen i Folkes mun, vår fina glada gurglande bebis blir tyst. Det där var verkligen på tiden säger tant C återigen lite för högt och tant B nickar instämmande. Min kanelbulle är inte god längre, och min söder inspirerade havrelatte fastnar i halsen. Tanterna vill inte ha oss där och de har visat det på alla vis.

Vi fikar klart, lite för fort för att vara oberörda. Innan vi går har jag lugnat ner mig. Jag frågor dem om inte alla borde vara välkomna på fik oavsett ålder. Tanterna blir tysta och tittar teambildande på varandra. De är eniga i sitt bebishat, samhörigheten lyser i deras ögon.

Jag blir ledsen, riktigt ledsen. Alla ska väl kunna gå ut och ta en fika. Vi ska väl kunna samsas om kvadratmetrarna oavsett ålder?

Jag blir ofta nermejad på bonusträffarna på Hemköp, har inte en chans att nå den sista billiga varan. Tanterna har så konstigt långa armar och pigga ben när de är på  bonusträff på hemköp. Det händer även att jag blir puttad och på något konstigt vis hamnar längre och längre bak i den framåtgående busskön till förmån för tanter. De jag tror har mest tid, verkar som mest stressade i samhället. Men jag låter dessa saker hända, det ingår väl i att bli äldre tänker jag. Jag låter dem fortsätta, jag visar respekt och hänsyn.

Det är inte bara ungdomar som beter sig illa i Hägersten. Jag kan på inget sätt kräva att alla ska älskar barn eller att alla ens ska vara positiva gentemot dessa. Men jag borde kunna kräva att ingen är arrogant eller elak mot någon annan?

Ann-Sofie W. Stendalen

Publicerad 19:48, 27 september 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: