Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: “Låt mig aldrig behöva besöka akuten igen”

KRÖNIKA. Låt mig aldrig behöva besöka akuten igen! Jag är varken född eller uppväxt i Stockholm. Som många andra av oss “stockholmare” så flyttade jag hit i vuxen ålder.

För några veckor sedan, när jag såg ut som en badboll och skulle föda vilken dag som helst så agerade min pappa jourhavande barnvakt här hemma. När bebisen skulle komma, skulle han vara på plats. Redo att ta hand om storasyster. Pappa åkte hit från min by där jag växt upp cirka tjugofem mil bort.

Första natten hos oss fick han plötsligt väldigt ont i ryggen. Han riktigt kved sig av smärta. Även om han sa att det inte var så farligt (så där som föräldrar ofta gör inför sina barn, för att visa sig starka) så förstod jag att något var riktigt fel. Till slut gjorde jag om frågan om hur han kände sig, till ett konstaterade kring att vi nu skulle åka till Södersjukhuset och dess akutmottagning. Pappa gick med på det, om han fick köra bilen själv, vadå envis.

Väl framme på akuten så var det ganska folktomt, pappa fick komma in på ett rum och det konstaterades att han fått njursten. Rummet var smutsigt, det fanns skit i varje hörn och jag undrar om det inte var lite blodrester jag såg på golvet. Vi höll humöret uppe. Skämtade om att det var ganska praktiskt att vara på Södersjukhuset, för bara några våningar upp skulle jag när som helst föda.

Så långt så fungerade vården. Men ungefär samtidigt som pappa fick sin diagnos och det skulle bli röntgen så kapitulerade vårdens omhändertagande. Vi väntade cirka 6 timmar innan det fanns tid för röntgen, och ingen verkade ens fundera på att titta till honom under dessa timmar.

När vi skulle korsa korridoren på akuten för att på tidig eftermiddag nå röntgenavdelning fick vi båda en chock. Längs hela korridoren låg det patienter på britsar. Helt synligt kvidandes för allmänheten. Någon skrek rakt upp, någon hade neddragna byxor, någon hade ett sår i huvudet. Det fanns ingen integritet, inget privat och ingen vårdpersonal så långt ögat kunde nå.

Jag fick inte ur mig ett ord så ställd blev jag, samma sak med pappa. Vi förblev tysta genom vår vandring längs korridoren. Pappa skulle bli inlagd, i väntan på rum skulle han få stanna kvar på akuten. Han fick i alla fall ett draperi han kunde dra för. Jag bestämde mig för att åka hem några timmar och vila, badbollar behöver vila.

När jag kom tillbaka på kvällen kom nästa chock, pappa hade varken ätit eller druckit på hela eftermiddagen/ kvällen. Ingen hade frågat honom och han var för svag för att själv ta sig någonstans. Han fick ett rum på en avdelning efter midnatt, 24 timmar senare. Detta var en hemskt upplevelse kring en hemsk akutvård. Hur kan det få vara så illa.

Läste just en artikel om att Södersjukhuset delvis ska byggas om. Moderniseras. Fyrbäddsrum ska bli enkelrum. Smittorisk, hygien och hälsa ska prioriteras. Jag fattar inte hur detta ska gå till. För mig verkar det vara enorm platsbrist, om patienter blir liggandes i korridorer. Kan enkelrum vara den bästa lösningen? Humanisering borde prioriteras framför modernisering. Få upp fler skynken, städa bort smutsen och bygg rum där fler får plats, men där integriteten så när kan behållas.

Genom enkelrum blir det såklart även färre vårdplatser, det skrämmer mig. Jag är nuförtiden livrädd för att behöva akutvård i framtiden och pappa är evigt tacksam att han inte bor i Stockholm.

Ann-Sofie W. Stendalen

Publicerad 16:35, 24 januari 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: