
“Konstnärslokaler måste få ta plats i stadsutvecklingen”
årstaberg bostadNär det nya bostadsområdet med 900 bostäder byggs i Årstaberg måste konstverkstaden Wip:Sthlm rivas och konstnärerna flytta. Wip:Sthlm har nu överklagat detaljplanen och samtidigt försöker Stockholms stad hitta nya lokaler.
Wip:Sthlm är en kulturinrättning på Årstaberg som rymmer ateljéer, en konsthall, verkstäder, projektrum och kontor. 90 konstnärer är verksamma i de 83 ateljéerna.
I somras skrev Bättre Stadsdel om situationen för konstnärerna verksamma i Wip:Sthlm i Årstaberg. Nu ska inrättningen rivas för att ge rum åt bostäderna som ska byggas i området.
Konstnären Anna Ridderstad är Wip:Sthlms ordförande.
– Eftersom vi har fått hyreskontraktet förlängt till 2019 är det ingen panik just nu. Det är vi extremt glada för. Vi har staden med oss, men än så länge har vi inte fått några realistiska förslag på hur situationen ska lösas. Det finns många bra idéer inom staden, men det tar tyvärr väldigt lång tid att komma till skott. Många myndigheter är inblandade. Men det är skönt att det i alla fall har kommit igång, säger Anna Ridderstad.
Uthyrningen av Wip:s lokaler har skett via fastighetskontoret. Enligt Anna Ridderstad är de nuvarande lokalerna, som konstnärerna själva var med om att utforma tillsammans med arkitekten, svåra att ersätta.
– Våra lokaler är helt perfekta, så det är tråkigt att vi måste flytta härifrån. Vi vill helst flytta till ett ställe som ägs av kommunen. Att flytta till privatägda lokaler är inte en långsiktig lösning.
Konstnären Mia Andree.
Anna Ridderstad säger att den här situationen är ny för stadens konstnärer.
– Idag tar man inte hänsyn till konstnärlig verksamhet i den planerade stadsutvecklingen. Om det ska finnas ett levande kulturliv i framtidens Stockholm måste den här situationen lösas. Det kan inte bara finnas Liljevalchs, Dramaten och Moderna Museet. De stora konstinstitutionerna måste ha någonstans att plocka talanger ifrån. Det här handlar inte bara om Wip. Det skulle behövas en allmän förändring i inställningen till offentlig konst.
I Facebookgruppen Allt Om Liljeholmskajen är reaktionerna på Wip:Sthlms flytt och verksamhetens överklagande av detaljplanen blandad.
Vissa menar att homogen bebyggelse är tråkig och att det är synd att konsthallen inte ska inlemmas i den planerade bebyggelsen. Andra upplever inrättningen som överflödig jämfört med bostäderna och skolan som ska ersätta den.
En insändare påstår att Wip:Sthlm sitter på ett rivningskontrakt och att de därför inte har rätt att överklaga detaljplanen.
Anna Ridderstad påpekar dock att Wip:Sthlm aldrig har haft ett rivningskontrakt, att de är sakägare som har rätt att överklaga beslut som rör verksamheten.
– Vi ser det dessutom som principiellt viktigt att föra fram hur detaljplaneprocessen sett ut, för att liknande situationer inte ska behöva uppstå i framtiden, säger hon.
På torsdag 4 februari kl 13 kommer Lars-Edwin Andersson från Fastighetskontoret till Wip:sthlm för att presentera sin utredning om hur konstnärernas ateljésituation i Stockholm ska lösas i framtiden.
– Wip har en jättefin verksamhet som de driver. Vi hjälper dem att hitta nya lokaler, men än så länge har vi inte hittat några lämpliga, säger Lars-Edwin Andersson.
Text: Adam Ekstrand
Bild: Alexander Farnsworth
Wip:Sthlm finns på Årsta Skolgränd 14 BD
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k