Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Lek borde vara en del av allt – för vuxna också”

Hur blir lek en vardagsrutin? Aspuddsbon Lisa Mannberg har svaret.

Med barn på tre och sju år och kurser i skapande för föräldralediga insåg Lisa att alla kämpar med samma sak – att få vardagen att gå ihop. I två år har hon arbetat med boken “Lek istället för bråk: 64 lekar för att förenkla vardagen med barn” som handlar om hur man kan få in lek i de vardagliga situationerna och lyckas med alla måsten. Till Bättre stadsdels läsare delar hon med sig av några av tipsen.

– Lekarna i boken riktar sig till barn mellan 1-6 år och målet är att få vardagsrutinerna att bli roliga för barnen och att få föräldrarna att få in leken med barnen som just en rolig rutin. Barn vill inte sluta leka och gå hem från parken men du vet att du måste hem och laga middag. Varför inte göra hemvägen till en lek som barnen ser fram emot? Man behöver inte tänka att man ska leka efter man kommit hem, man kan leka påväg hem.

s_7

Boken “Lek istället för bråk: 64 lekar för att förenkla vardagen med barn” släpptes i fredags och är en härlig bok full med lekar skapade av Lisa Mannberg och fina illustrationer gjorda av Anna Forsmark, Yellowviolet. Boken är uppdelad i åtta delar; konsten att klä på sig, konsten att gå till förskolan, konsten att gå hem, konsten att äta mat, konsten att tvätta sig, konsten att borsta tänder och hår, konsten att att gå och lägga sig och konsten att lyckas med alla måsten.

Här hittar du tips om hur vägen till toalettplaneten är via raketen, historien om vilka som bor i barnens små tandhus och hur dammsugaren förvandlas till en drake.
– Min mamma lärde mig mycket. Hon gick bort tidigare i år. Boken är tillägnad henne.
s
s_5
– Att man inte ska leka med maten har vi alla vuxit upp med, men vad betyder egentligen ‘att leka med maten’? Självklart behöver man inte acceptera att man kastar mat kring sig men det är ju ett väldigt stort glapp från det till att inte leka alls, säger Lisa.

“Visste du att alla barn har ett eget lekland nere i sina magar som all mat åker rutschkana ned till? Prata med barnet om alla roliga saker som finns där nere i magen och låt maten få tjata i ditt ställe “Ät mig! Ät mig! Jag vill ner och hoppa hopprep med mina kompisar!” skriver Lisa i kapitlet om hur man ska få barnen att tycka det är roligt att äta middag.
s_6

Med en konstnärlig bakgrund inom framförallt teaterproduktion har Lisa arbetat med allt från dramaimprovisation, manusskrivande, scenografi och kostym till regi och produktion. Efter en kulturvetenskaplig magisterexamen med inriktning pedagogik och genusvetenskap har hon arbetat med  beteendevetenskapliga studier samt med verksamhetsutveckling av fritidsverksamhet och folkbildning.

– Man kan alltid blanda in lek i vardagen. Jag jobbar på en skola och märker verkligen att det är en fördel att ta in lek i lärandet. Hur mycket roligare blir det inte att måla bokstaven O innanför linjerna om man vet att det är små hajar utanför kanterna som annars kommer och tar en? Lek borde vara en del av allt, för vuxna också, säger Lisa som driver utbildningsföretaget Kultureskapaden i Aspudden på Hägerstensvägen.

s_4

Lisa som bott i Aspudden i närmare tio år tycker det finns gott om platser för lek i området.
– Vill man inte vara hemma så gillar jag verkligen Fågelparken. Den har liksom allt.

Boken kommer att säljas på exempelvis Alibris och Bokus.
– Förhoppningsvis även i butik längre fram! Jag hoppas på att kunna släppa fler böcker, kanske för andra åldersgrupper och så. Jag har verkligen fått mersmak! avslutar Lisa.

Text och bild: Erica Gilbertson

Publicerad 12:14, 5 december 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: