Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

flygvy-illustration-aspudden

V och S: Skarp kritik mot förslaget med 200 nya bostäder i Aspudden

De styrande partierna Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd – M, C, L, KD och MP – gillar det nya kritiserade förslaget till detaljplan för ny bebyggelse vid Blommensbergsvägen och Erik Segersälls väg i Aspudden. Det till stora dela positiva remissvaret som Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning tagit fram antogs av nämnden.

Men oppositionspartierna – S och V – är kritiska. 

– Vi finner det olyckligt att bostäderna längs Hövdingagatan och Erik Segersälls väg föreslås bli stadsradhus. Detta område anser vi borde utgå ur planen. Bebyggelse av stadsradhus kan inte anses bidra till bostadsförsörjningen i någon större utsträckning samtidigt som planförslaget innebär en stor förändring av stadsbilden. Vid byggnation bör istället hyresrätter med rimliga hyror prioriteras framför mindre stadsradhus, skriver S i sitt förslag till beslut i nämnden men betonar samtidigt att partiet välkomnar att det byggs nya bostäder i Aspudden.

LÄS ÄVEN: Så tycker stadsdelsförvaltningen om förtätningen vid Blommensbergsvägen

Under sommaren hölls samråd för planförslaget som gäller både flerbostadshus längs Blommensbergsvägen och Erik Segersälls väg samt 16 stadsradhus längs Hövdingagatan och Erik Segersälls väg. Sammanlagt handlar det om drygt 200 bostäder.

Vad gäller de föreslagna husen längs Blommensbergsvägen, tycker S att de istället för kvartershus eller lamellhus bör de utformas som punkthus, “för att bevara en del av områdets nuvarande gröna karaktär”. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Bygg inte ett nytt Hornstull i Aspudden

S är också att kritiska till den utlovade kompensationen när grönområden försvinner.

– I samtliga ärenden som berör Aspudden där grönområden föreslås tas i anspråk för bostadsbebyggelse hänvisas till att det är grönområde i Aspuddsparken. Eftersom exploateringen ändå kommer att innebära att en del grönska avverkas kommer staden att göra ekologiska insatser i  Aspuddsparken som kompensation, står det i förvaltningens tjänsteutlåtande. Vi ställer oss frågande till vad för ekologiska insatser som behöver göras i Aspuddsparken, som redan är en park, skriver S.

Även Vänsterpartiet är kritiska till planförslaget och remissvaret som Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning skrivit. Byggnationen föreslås ske på de remsor av grönyta som går längs med Blommensbergsvägen, Erik Segersälls väg och Hövdingagatan.

– Vi ser oro för den brist på uteyta som blir kvar för dessa nybyggen och det blir svårt att bevara den grönska med många och väl uppvuxna befintliga träd som finns nu. Den hästhage som tillhör parkleken ligger mycket nära den föreslagna bebyggelsen, med enbart den smala Blommensbervägen emellan, skriver V och fortsätter:

– Vi motsätter oss framför allt den byggnation som föreslås längs med Blommensbergsvägen mitt emot Aspuddsparken då vi befarar att parklekens verksamhet försvåras eller begränsas.

Efter samrådstiden kan stadsbyggnadskontoret föra in synpunkter och förslag i detaljplanen. Ibland innebär det stora ändringar och ibland mindre justeringar.

Förslaget går sedan ut på granskning.

 Mer lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö? Prenumerera här på Bättre stadsdel (20kr/mån elller 200kr/år).

Publicerad 15:22, 1 september 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: