Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

skisser axelsberg

De planerar bygga 23-våningshuset i Axelsberg – men plan överklagad

Publicerad 14:35, 17 oktober 2022

Samtidigt som fastighetsägaren Lennart Ericsson Fastigheter utser entreprenörer att bygga det hårt kritiserade 23 våningar höga bostadshuset i Axelsberg  står processen stilla eftersom detaljplanen överklagad till mark- och miljödomstolen. 23 personer har överklagat beslutet.

Det var 21 februari i år som Stockholms kommunfullmäktige beslutade om en ny detaljplan för fastigheten Lokatten vid Axelsbergs centrum. Planen innehåller förslag om cirka 120 nya bostäder, bland annat i en ny 23-våningsbyggnad. 

Nu går byggkonsulten PE Teknik & Arkitektur ut med att de ska vara med om att bygga det höga huset eller Tornet som det kallas.

LÄS ÄVEN: Förslag: Axelsberg får en skyskrapa med 24 våningar

PE Teknik & Arkitektur är specialister på el- och telesystem samt energieffektiva lösningar med bland annat erfarenhet av bygga elsystem i de höga husen på Liljeholmskajen.

I ett pressmeddelande skriver företaget att “Axelsbergs centrum, som även kallas Hägerstens torg, ligger i ett attraktivt närförortsläge men har under lång tid varit i behov av upprustning.” 

LÄS ÄVEN: Kritik mot nya förslaget med 24-våningshus i Axelsbergs centrum

Byggentreprenör ska enligt pressmeddelandet blir byggföretaget Reomti och konsulter PE Teknik & Arkitektur som nu arbetar med att ta fram systemhandlingar för höghusets el- och telesystem. 

– Detta förslag ger Axelsbergs centrum en helt ny identitet, vilket innebär att alla vi som jobbar i projektet känner ett särskilt ansvar. På PE har vi spetskompetens inom höga byggnader och stor erfarenhet av liknande projekt. Att bygga på höjden medför alltid speciella utmaningar vad gäller el- och telesystem. Bland annat krävs det att man planerar för en reservkraftsanläggning för att säkerställa drift av räddningshissar med mera om strömmen bryts, kommenterar Johan Lundh, sektionschef och ansvarig för uppdraget på PE.

LÄS ÄVEN: Massiv kritik mot 24-våningshuset i Axelsberg – stadsbyggnadskontoret håller fast vid förslag

Men någon byggstart är inte på gång än på ett tag. Tony Andersson är stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret

– Detaljplanen blev överklagad och  ligger sedan ett halvår tillbaka och väntar på att hanteras av mark- och miljödomstolen. Vi på stadsbyggnadskontoret kan inget annat än att vänta på deras process, säger Tony Andersson.

– Jag skulle tro att vi får besked från dem innan årets slut.

Till mark- och miljödomstolen har 23 personer lämnat in överklagan kring den beslutade detaljplanen.

Ann-Charlotte Åström är handläggare på domstolen.

Målsättningen är att den här typen av mål ska avgöras inom sex månader från det att de inkommer till oss. Vissa mål kan ta kortare tid och vissa längre tid beroende på målets omfattning och handläggningsåtgärder, säger Ann-Charlotte Åström.

– Tyvärr kan domstolen inte i dagsläget säga när målet kan komma att avgöras.

Efter att mark- och miljödomstolen kommit med sitt beslut kan det i sin tur överklagas till mark- och miljööverdomstolen.

Tack för att du läser Bättre stadsdel och välkommen att prenumerera. Samtidigt bygger du Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Trevlig läsning!  Här klickar du för att prenumerera.

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Bild: Jägnefält Milton 

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: