Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

axelsbergs centrum

Kritik mot nya förslaget med 24-våningshus i Axelsbergs centrum

Nu kommer kritik mot de nya planerna för Axelsbergs centrum som nu ligger ute för granskning där allmänheten kan komma med synpunkter.

Förslaget till ny detaljplan innehåller bland annat ett 24-våningshus.  

– Det kommer bli ett av stadens högsta bostadshus, om det blir av, och det vore intressant med lite olika perspektiv på det, skriver en läsare i ett mejl till Bättre stadsdels redaktion och fortsätter:

– Det har ändrats kraftigt mellan samrådet och granskningen i planprocessen. I samrådet var det föreslaget ny bebyggelse med 8-10 våningar. Nu har detta ersatts till ett 24 våningshus, vilket är en otrolig skillnad för stadsbilden. Jag säger varken att det är bra eller dåligt, men det vore intressant med en allmän diskussion eller medvetenhet om planerna innan politiken fattar beslut. 

axelsbergs-centum-5

Det tidigare samrådsförslaget uppgavs ha negativa konsekvenser i form av påverkan på kultur – och stadsplanehistoriskt intressant bebyggelse, brist i anpassning till områdets karaktär samt sämre tillgänglighet mellan tunnelbana och Hägerstens torg om gångtunneln tas bort.

I det nya omarbetade förslaget föreslår alltså stadsbyggnadskontoret att ett nytt höghus med 24 våningar ska placeras på parkeringen vid Ica. Sammanlagt innehåller förslaget cirka 120 bostäder jämfört med cirka 140 i det tidigare samrådsförslaget.

LÄS ÄVEN: Nya planer för Axelsbergs centrum

Flera läsare har hört av sig och är kritiska till det nya förslaget:
– Axelsbergs centrum är beroende av ett ansiktslyft men att sätta en byggnad på 24 våningar på parkeringen tycker jag inte är en bra lösning. 

axelsbergs-centum-5

Det kommer inte passa in i området och det kommer skapa ett instängt torg med byggnader runt om. Ett torg som redan idag upplevs instängt utan känsla, skriver läsaren i ett mejl till redaktionen.

I det omarbetade förslaget föreslår kontoret att befintliga byggnader vid torget – bland annat med Ica-butiken – bevaras och byggas på i 1 – 2 våningar och en högre byggnad i 24 våningar föreslås på befintlig parkering i öster. Det blir samma höjd på det huset som höghusen vid Liljeholmskajen har.

–  En högre byggnad här bedöms passa väl in i och berika stadsbilden samt vara i linje med traditionen i Stockholm att placera högre byggnader vid tunnelbanestationer, skriver kontoret.

Men läsaren är skeptisk:

– Fastighetsägaren som vill etablera byggnaden vill självklart bygga så högt som möjligt för att få ihop sina kalkyler men det borde man inte ta hänsyn till i detta skede med risken av att förstöra så mycket av karaktären, skriver hen som dessutom tror att om parkeringen tas bort kommer det att skapa utmaningar för ett levande centrum:

– Det kommer människor idag till Axelsbergs vårdcentral både från Örnsberg men framförallt Mälarhöjden som är beroende av en smidig parkering. Det är problem med parkering redan idag och på sikt kommer det inte bli bättre med de andra planerade tillbyggnader som är tänkta, skriver läsaren.

axelsbergs-centum-5

Konstnären och debattören stadsutvecklingsfrågor, Oscar Freyre, som bor i Midsommarkransen, är däremot positiv till det nya förslaget:

– Det lilla jag sett på bilderna ser det bra ut. Ser tätare ut än jag trodde och de ska lägga på ett par våningar på befintliga. Bra att detta sömniga 60-talscentrum livas upp rejält. Synd att man bygger punkthus bara, säger Oscar Freyre.

Det har varit många turer kring Axelsberg. För över 20 år sedan, i maj 2000 godkändes ett start-PM för detaljplan för Fader Bergström och Axelsbergs centrum, men det förkastades senare. Därefter har en rad förslag kommit och gått. 

Den preliminära tidplanen för det nya förslaget till detaljplan som nu ligger är: Granskning kvartal 3 2021, antagande i stadsbyggnadsnämnden kvartal 4 2021, laga kraft (om ej överklagad) kvartal 1 2022

Bygg- och plantjänstens webbplats kan man lämna synpunkter på förslaget och ta del av alla handlingar. Planförslaget är på granskning 1–28 september 2021.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Publicerad 14:37, 24 september 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: