Polisen efter mordet: Så samverkar vi med lokalsamhället – bristen på kameror är stor
fruängen LYSSNA PÅ ARTIKELN Publicerad 10:22, 10 oktober 2023För knappt två veckor sedan sköts en 18-årig man till döds vid Mälarhöjdens IP i Fruängen. Christoffer Peyre är lokalpolis i Skärholmen.
Enligt honom har polisen sedan mordet haft en god samverkan med stadsdelsförvaltningen, lokalsamhället och föreningarna i området. Inte minst med grupperna med föräldrarvandrare i Sätra och Fruängen.
– De är väldigt aktiva just nu. Framför allt den i Fruängen, de har vandringar nästan dagligen. Idrottsföreningarna har också bidragit med god samverkan med oss poliser. Där handlar det främst om informationsdelning mellan oss, säger Christoffer Peyre.
Polisen och Stockholms stad har på senare tid haft flera möten med de idrottsföreningar som verkar på Mälarhöjdens IP. Fokus har enligt Christoffer Peyre varit på hur tryggheten kan förbättras, i termer av exempelvis belysning, buskage och extra resurser.
Polisen samverkar även med stadens mobila ordningsvakter.
– De är där och ronderar. Sen finns ytterligare resurser på plats, i form av fältassistenter.
LÄS ÄVEN: Efter dödsskjutningen: Här finns krisstöd och trygghetsskapande åtgärder
Lokalpolisen har även anordnat trygghetsvandringar i området tillsammans med Stockholms stad. En vandring genomfördes exempelvis på torsdagen förra veckan, och fler planeras framöver. Allmänheten är välkomna att delta under vandringarna.
Vill se fler kameror
Två dagar efter mordet sattes övervakningskameror upp vid Mälarhöjdens IP. De sitter uppe enligt ett så kallat ”90 dagarsbeslut” och kommer att tas ned först i slutet av december.
– Detta beslut är tillfälligt. Det är vår lokalpolisområdeschef som skriver på beslutet om att den ska sättas upp. Vi har även permanenta kameror. Ett sådant permanent beslut kommer från polisområdeschefen, säger Christoffer Peyre.
LÄS ÄVEN: Vittne: Jag såg pojken skjutas – försökte göra hjärt- och lungräddning
Tidigare har det även funnits en kamera i Fruängens centrum, men det var också en tillfällig, så kallad 90 dagars kamera, och togs ned i början av året.
Enligt Christoffer Peyre råder det brist på tillgängliga kameror hos polisen. Om det grundar sig i politiska beslut eller i ett direktiv från högre upp i polisverksamheten kan han inte svara på. Däremot menar han att fler kameror vore fördelaktigt i kampen mot brottsligheten.
– Tidigare så värnade man väldigt mycket om integritetsskyddet. Vi märker nu att folk har svängt lite i den frågan. De ser nyttan med att öka tryggheten.
Han fortsätter:
– Kameror kan ge polisen fler verktyg att jobba brottsförebyggande, och lagföra kriminell aktivitet. Men det är en intresseavvägning kring ifall nyttan med kamerorna är större än behoven av integritet. När vi ansöker om kameror så försöker vi välja platser där det finns ett brottsförebyggande behov.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Pojke påkörd av tvärbanan
- Restaurang Tarantella förstörd i sprängdåd: Vi kommer tillbaka – ännu starkare
- Falska SMS lurar äldre på miljontals kronor – fyra misstänkta åtalas – så har de agerat
- Nu avgörs vad det blir efter Aspuddens bokhandel – Aspuddsborna vet vad de vill ha
- Digital fritidsgård öppnar i Hägersten-Älvsjö – så fungerar den
Följare 19,5k