Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Nu är det mer struktur i skolan”

Resursskolan i Gröndal var hotad av stängning. Med ny rektor har skolan genomgått en omdaning och Skolinspektionen har nu gett skolan grönt ljus att fortsätta.

Magitaskolan på Sjöbjörnsvägen vänder sig till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, Aspergers och autism.

Bättre Stadsdel rapporterade i december 2014 att Magitaskolan var under tillsyn av Skolinspektionen och kunde tvingas stänga. Skolinspektionen besökte Magitaskolan sju gånger på tre år och skolan behövde åtgärda 17 punkter. Kritiken gick framförallt ut på att skolan inte anpassade undervisningen utifrån varje individs enskilda behov. Eleverna fick inte det särskilda stöd som de var i behov av.

Ett år senare, i december 2015, beslutade Skolinspektionen att avsluta sin tillsyn och inte gå vidare med sitt tidigare beslut om vite på 100 000 kronor.

– Innan jag kom i juli 2015  så fanns det kvalitetsbrister. Vi började arbeta direkt med pedagogiska innehållet, strukturen och lärarmiljön, säger Eva Sahlberg Widgren, rektor på Magitaskolan.

Eva Sahlberg Widgrens första åtgärd var att måla om väggarna till en ljusare färg. Sedan lät hon eleverna bidra till skolmiljön genom att sätta upp deras verk i lokalerna.

Sahlberg Widgren har infört inslag i undervisningen och skolmiljön som syftar till att ge lugn och harmoni hos eleverna. Förändringar som avskilda studieplatser, hörselkåpor till elever och att sätta tennisbollar under alla stolsben för att sänka ljudnivån har varit en del av förvandlingen. Investeringar som smartboards och andra specialpedagogiska läromedel har prioriterats och   nyckelordet i förändringen har varit struktur.

– Allt ska vara randigt och rutigt. Vi vill tillföra allt det barnen behöver. Vi anpassar oss efter eleverna och vi låter dem lyckas, säger Eva Sahlberg Widgren.

På skolan går 36 elever från hela Stockholm och det finns ytterligare 69 barn i kö. Personalen består idag av 26 specialpedagoger, lärare och resurspedagoger . Det är idag lika många elever och personal som det var innan.

Magita 3-1
Eva Sahlberg Widgren, rektor på Magitaskolan

– Vi har inte anställt mer personal men vi har anställt rätt personal. Det ska vara rätt personer med rätt kompetens. Kvalitét före kvantitet, säger Eva Sahlberg Widgren.

Vanessa Hiltunen är lärare för ’Klass Vader’, en klass för elever med autism.
– Innan Eva kom var det mer behandling än skola och ofta konflikter tog fokus. Det var arbetsmiljöfrågor som inte fanns i denna värld, säger hon.

Vanessa Hiltunen berättar att hon märker att elever finner större ro och trygghet i skolan.

– Nu kan vi faktiskt bedriva undervisning. Det är mer struktur i skolan och det är en fungerande verksamhet.

Text: Pierre Dahlgren

Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 16:07, 19 maj 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: