Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Röd tegelbyggnad och tre kvimmor

Nu rivs Gröndalsskolan: Oerhört ledsamt

Publicerad 16:37, 13 mars 2025

Gröndalsskolan har stått övergiven sedan våren 2020 och planerna för vad som ska hända med byggnaderna har sedan dess dragit ut på tiden. Fyra byggnader revs 2024 på grund av dåligt skick. I förra veckan togs beslutet att även riva de resterande tre byggnaderna, något som skapat starka protester.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Dagen efter att Sisab, den kommunala fastighetsägaren för Gröndalsskolan, fattade beslutet lämnades 1014 namnunderskrifter över till Stockholms skolborgarråd med en önskan om att utveckla Gröndalsskolans kvarvarande byggnader. Initiativtagare är Tove Södersten, Linnea Dicksen och Erika Vegerfors som startade nätuppropet ”Rädda Gröndalsskolan från rivning! i februari i år.

– För oss som har organiserat namninsamlingen känns det oerhört ledsamt att man i en pågående klimatkris river byggnader som skulle kunna tas tillvara och användas till ändamål som kan komma samhället till gagn. Vi är också förvånade över att politikerna valde att ta ett beslut i frågan innan man lyssnade in medborgarna, vilket var något vi hade bett om, skriver de tre förespråkarna till Bättre stadsdel.

Gröndalsskolan är placerad på en höjd ovan Essingeleden i stadsdelens norra del. Byggnaden är från 1954 och ritad av Karl Ottesen.

– Vi ser att namninsamlingen visar på en enorm kraft i Gröndal med en fin gemenskap som sätter fingret på behovet av gemensamma mötesplatser i Gröndal.

Grusplanen efter att de första byggnaderna revs.

Under mötet hade aktionsgruppen argumenterat för den negativa klimatpåverkan det innebär att riva jämfört med att renovera och delat ett utlåtande från en professor i betongbyggnad om att Gröndalsskolans stomme och bjälklag har 100 år kvar i livslängd.

LÄS ÄVEN Nytt förslag: 80 nya bostäder byggs på parkmark i Gröndal

Det finns planer om att bygga en ny skola för 900 elever på området någon gång mellan 2035-2038. Men med sjunkande elevunderlag verkar detta inte troligt längre. Aktionsgruppen hade ställt frågan om de planerna fortsatt är aktuella och fick följande svar av skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S): 

”Om jag tar på mig skolborgarådshatten så ser vi att det blir färre och färre barn och skolorna fylls inte. Så jag har svårt att se att en skola kommer stå där 2035. Allt beror på byggnationen av Lövholmen. Men det är inte realistiskt med en stor skola på berget”

LÄS ÄVEN Upprorisk stämning på ”odemokratiskt” samråd i Västertorp: Nu ockuperar vi parken

Rivningarna är planerade att ske under våren 2025 till en kostnad av drygt tolv miljoner kronor.

På bilden högst upp Linnea Dicksen, Tove Södersten och Erika Vegerfors (Vegerfors foto är taget av Henrik Nielsen).

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: