
Premiär: De startar chokladfabrik i Gröndal: Konfektyr är ju gott!
gröndal Publicerad 16:28, 3 september 2024På onsdag öppnar den nya chokladfabriken med butik i Gröndal.
– Det känns jättespännande! Jag har en stor förväntan inför hur det här kommer tas emot, säger Åsa Pettersson Bruns, arbetsledare i Konfektyrverkstan.
LÄS ÄVEN: Därför säger stadsdelen nej till ny badplats i Gröndal
Konfektyrverkstan är en del av den kommunala dagliga verksamheten Glasade gången, som driver restauranger och caféer runt Telefonplan.
I butiken kommer det bland annat att finnas handgjorda och lokalproducerade chokladpraliner och konfektyr, samt marmelad och olivolja. Både tillverkningen och försäljningen av chokladen sköts av personer med funktionsvariation.
Som arbetsledare är det Åsa Pettersson Bruns uppgift att vägleda de fem medarbetare som ska jobba i butiken.
Att bedriva en daglig verksamhet med inriktning på konfektyr kan vara unikt, konstaterar Åsa Pettersson Bruns.
– Det här är något helt nytt. Det finns ingenstans, i alla fall inte i Stockholm.

Hur går det med förberedelserna inför öppningsdagen?
– Väldigt bra! Vi ligger hyfsat i fas. Just nu är det bara lite finlir kvar. Vi har jobbat på bra och har hunnit med mycket.
Åsa berättar att verksamheten har varit igång sedan 5 augusti. Då fanns ingenting i lokalen, förutom lite keramik som lämnades kvar av den tidigare hyresgästen.
Knappt en månad senare har hon och hennes kollegor hunnit åstadkomma en hel del i lokalen.
– Vi har lärt känna varandra. Men det är först nu, de senaste två veckorna, som vi har tillverkat ordentligt med konfektyr.
Att verksamheten skulle rikta in sig på just konfektyrtillverkning var något som föddes fram under våren, berättar Åsa Pettersson Bruns.
Fram tills dess låg butiken Gröna Liljan, som även det var en daglig verksamhet, här.
– De var verksamma i lokalen i 30 år och gjorde allt möjligt: keramik, tryck i tyg, allt sånt. När de flyttade verksamheten till andra lokaler i våras så kom vi på att konfektyr, det är ju gott!

Hon fortsätter:
– Vi har renoverat lokalen, köpt in lite nya maskiner, fixat och trixat.
Vilka är era förväntningar inför öppningsdagen?
– Att det kommer mycket folk och att godsakerna räcker. Samt att vi blir väl mottagna, och det tror jag att vi blir. Många är intresserade. Vissa har till och med frågat om de får komma in och handla redan nu, fast vi inte öppnat än, säger Åsa Pettersson Bruns.
Konfektyrverkstan kommer att skötas i samarbete med andra dagliga verksamheter i närområdet: Glasade Gången, Café Hitom samt Lilla skafferiet.
– Två dagar i veckan åker vi och hämtar upp varor hos de andra enheterna, förklarar Åsas kollega Maria Forslöf.

LÄS ÄVEN: Poesi allt hetare – poesipromenad på gång i Skärholmen
En av dem som kommer att jobba här framöver är Molly. Hon har jobbat hårt inför öppningsdagen, bland annat med att sätta etiketter, och hon är full av förväntan.
– Det blir fest!

Åsa Pettersson Bruns hoppas på att Konfektyrverkstan ska få en första höst som präglas av stabilitet och kontinuitet.
– Jag hoppas att vi får in en stadig grupp med personer som kommer hit och handlar. Samt att vi ska få bra rull på samarbetet med våra olika verksamheter.
Konfektyrverkstan
Vad: Delikatesser och konfektyr av Glasade Gången
Adress: Gröndalsvägen 27
Invigning: Onsdag 4 september, klockan 12-15. Det bjuds på smakprover och alkoholfritt bubbel.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k