Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Bygg flyktingboende på annan plats än Mellanbergsparken

Det planeras för modulhus på den sista öppna delen av Mellanbergsparken.

Mellanbergsparken är parkmark som av staden karakteriseras som mycket skyddsvärd. Där har man redan tagit två tredjedelar för förskolor, nu är det den sista öppna delen som ska bebyggas. Med andra ord slaktas hela den så kallat skyddsvärda Mellanbergsparken.

På Stockholms stads hemsida står det:
”Stockholms naturområden och parker är öppna och tillgängliga för alla som vill komma ut i naturen. För att stadens grönområden skall kunna användas av alla är det viktigt att vi alla hjälps åt att ta hand om dem. Tack vare våra grönområden, parker, friluftsliv och vatten kallas vi för den blå och gröna staden. I Stockholm har du alltid nära till naturen.”

Detta gäller tydligen inte för Västertorps- och Hägerstensborna.

Nyligen kom ett medborgarförslag om en skatepark i Aspuddsparken. Förslaget avslogs av stadsdelen med motiveringen  att “Inom Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde är det ont om öppna gräsytor. De senaste åren har olika förslag kommit in till stadsdelsförvaltningen om vad som kan göras med den öppna gräsytan i Aspuddsparken, men alla har fått avslag. Detta för att det är en av de få stora ytorna vi har i stadsdelen som kan användas till spontanidrott, picknick, solbad och fri lek.”

Och så vill man ta Mellanbergsparken.

Huskropparna som planerats kommer att ta hela resten av ängen. Denna utnyttjas idag så gott som dagligen av förskolorna, skolorna i området (tre skolor), idrottsföreningar, som använder ängen som ”sommarkollo”, boende i området, polisen och brandkåren när de visar skolbarnen sina bilar och helikopter, spontanidrott, solbad. Utom möjligen just nu då den nästan står under vatten på grund av regnet!

Förskolorna skulle enligt utsago från stadsbyggnadskontoret 2012 bort 2017. Nu har de fått förlängd dispens till 2022. Vad händer sedan, ytterligare förlängning? Trafikkontoret sade i ett yttrande redan 2012, diarienummer 2012-08299-Ö2012-403:1, att de inte kunde tillstyrka dispens för förskolorna längre än till 2017. Samma bör väl gälla för en ännu sämre etablering ur trafiksynpunkt.

Hur lösa trafiksituationen? Tillfart till husen kommer att korsa gång- och cykelvägen som är livligt trafikerad alla dagar. Dessutom kommer tillfarten att ligga nära den redan svåra korsningen Personnevägen/Mickelsbergsvägen, där incidenter sker nästan dagligen mellan bilar som kommer i full fart från motorvägen och bilar som kommer från Mickelsbergsvägen. 40 km/tim – ingen som ser!

Bullernivån från motorvägen, har det tagits någon hänsyn till den?

Gångvägen vid foten av Hägerstensåsen kommer att bli helt skymd av huskropparna – synnerligen otrygg miljö för alla som går på den dagligen, äldre som bor i området och inte vill gå längs Personnevägen där cyklister gör trafikmiljön livsfarlig, hundägare med sina hundar, ”vanliga” människor som tycker om att promenera. Vägen blir inklämd mellan åsen och husen.

Hur kommer situationen att bli när det blir sommar och badet fylls av människor som ligger och solar på gräset vid bassängen? Det inhägnade området runt poolen är redan idag för litet och blir väldigt trångt vackra sommardagar, trots att många väljer att lägga sig utanför på gräset. Den möjligheten försvinner i och med bygget. För att inte tala om alla dem som glatt parkerar på gång- och cykelvägarna runt badet.

Vad gäller informationsmötet i onsdags var det en uppvisning av det som Håkan Juholt kallar för teknokratins diktatur: man kallar till ett ”samrådsmöte”, vilket ord är ett rent hån i sammanhanget. Informationsmöte hade varit mer adekvat! Vi fick inte vettiga svar på några frågor utan det levererades färdiga kommentarer som inte gav någonting. Till exempel ställde jag en fråga till Anna Mölgård, som ju är stadens samordnare för bostäder till nyanlända:

– Har ni gjort några undersökningar av marken i de områden som vi föreslagit som alternativ och i så fall vilka?

– Ja det har vi.

Och sedan en ryggtavla. Vi vet, att man provborrat på ängen, och vi vet också att man INTE gjort det någon annanstans. Ingen kunde heller ge svar på varför vi inte fått svar från någon av de politiker som flera av oss mailat i frågan.

Vi vill också göra klart, att det inte är de nyanlända vi vänder oss emot, utan placeringen av modulhusen, när det finns alternativa platser.

Barbro Lantz

Publicerad 16:45, 4 december 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: