Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Byggplanering igång av modulhus för nyanlända – grannar kritiska till platsen

De planerade genomgångsbostäderna åt nyanlända som ska byggas i Mellanbergsparken har ännu inte fått bygglov. Trots det börjar planeringen inför en byggstart senare i vår. Boende i området är kritiska till den valda platsen. 

Stockholm stad planerar att bygga tillfälliga modulhus som genomgångsbostäder åt nyanlända som har fått uppehållstillstånd och anvisats bostad i Stockholm. Som Bättre stadsdel tidigare skrivit är en av de aktuella platserna Mellanbergsparken som ligger intill Personnevägen vid Hägerstensåsen där man i dagsläget väntar på beslut om bygglov.

Den bygglovsansökan som skickades in 2017 till stadsbyggnadsnämnden beviljades. Ansökan överklagades dock senare till Länsstyrelsen och vidare till Mark- och miljödomstolen där den fortfarande ligger i väntan på ett beslut. Trots att domen kring bygglovet ännu inte är klar hoppas kommunala bostadsbolaget Stockholmshems styrelse och stadsdelsförvaltningen på att en byggstart ska ske med start i vår.

– Stockholmshems styrelse har fattat ett genomförandebeslut, vilket gör att projektavdelningen kan börja planera för bygget. Det är dock en planering som kommer ta tid då det är mycket som ska upphandlas, projekteras och planeras. Därför vill bostadsbolaget komma igång med detta nu även om man inte har beslutet med bygglovet riktigt klart ännu, säger Sandra Lind, kommunikatör för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Bygget som innefattar ett 60-tal lägenheter har resulterat i kritiska åsikter bland boende i området, med bland annat en namninsamling och debattartiklar. När idén lanserades år 2007 var åsikterna positiva men vände snabbt till det motsatta när Stockholms stad presenterade Mellanbergsparken som den tilltänkta platsen.

Lotta Nilsson som bor i området tycker att staden borde prioritera en annan plats.

– Den lilla del som fortfarande har gräs i Mellanberget blir bebyggd om man slår upp olika modulhus där. Vad dem används till är irrelevant utan det handlar om att många använder den plätten på somrarna och nu ska den försvinna, säger hon.

Hon är inte den enda som anser att boende i Hägersten förlorar den sista biten av grönområde som finns kvar. Christer Lövmark, som också bor i området, anser att parken borde förvaras så som den är idag.

– Det är klart att man ska bygga bostäder åt nyanlända men man borde inte förstöra Mellanbergsparken för det syftet. Husen kan ju lika gärna byggas någon annanstans än här, säger han.

Modulhusen förväntas stå klara till senhösten och planering för bygget är i gång.

Text: Hanna Sjöberg
Bild: Stockholms Stad

Publicerad 10:08, 16 januari 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Pontonen under Liljeholmsbron: ARTmovement Fair

    4 juni kl.16:00 - 8 juli kl.17:00
  2. Mälarhöjdens Friluftsteater: Alice i Vintageland

    19 juni kl.16:00 - 17:00
  3. Mälarhöjdens friluftsteater: BeatUs plays The Beatles

    30 juni kl.19:00 - 20:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: