Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Vi behöver bygga tätare städer”

Hanna Lidström är 22-åringen som växte upp i Örnsberg och som sedan våras är Grön Ungdoms nya språkrör. 

Hanna Lidström gick i Aspuddens skola och bodde i Örnsberg tills hon fyllde 20. I februari valdes hon och Mårten Roslund till ledare av Miljöpartiets ungdomsförbund.

Vad var det som fick dig att engagera dig i Grön Ungdom?
– Jag var väldigt arg och ledsen i mina tidiga tonår över att så många människor på andra sidan jorden svalt och for illa. Jag såg att det faktiskt fanns en möjlighet att påverka om man engagerade sig politiskt. Jag fastnade för Grön Ungdom eftersom jag gillade deras politik och kände att jag där blev tagen på allvar.

Hanna Lidström (11 of 17)

Vad är din främsta ambition som språkrör?
– För mig är klimatfrågan den absolut viktigaste. Det är en stor utmaning vi står inför. För att undvika en klimatkris behöver vi bygga ut järnvägen så att fler kan välja att åka tåg istället för att flyga eller åka bil. Vi behöver bygga tätare städer med kortare avstånd. Vi behöver nya tjänstejobb och vi behöver 100 procent förnybar energi. Allt det är vi på gång att genomföra. Förutom miljöfrågorna brinner jag för jämställdhet och feminism. Jag tycker det är skitcoolt att Grön Ungdom har lyckats driva igenom en satsning på preventivmedel som handlar om att göra medicinska preventivmedel som till exempel p-piller, minipiller, p-stav och p-spiral gratis för alla upp till 21 år.

Hur ser du på kriserna inom MP under våren? Hur har ungdomspartiet påverkats?
– Allt som händer i moderpartiet påverkar oss på något sätt. Även fast de flesta vet var Grön Ungdom står politiskt har vi startat ett värdegrundsarbete för att förtydliga exakt hur vår värdegrund ser ut. Det är lite av ett lyxproblem att moderpartiet synas så ordentligt. Jag ser det som något positivt att partiet nu när det är i regeringsställning granskas så noga, det visar att demokratin fungerar. Vi i ungdomspartiet har under våren och sommaren värvat många nya medlemmar, så jag tycker att framtiden trots allt ser ljus ut.

Vad har varit dina främsta uppgifter som språkrör under sommaren?
– Jag har varit ute på sommarturné genom hela landet. Jag har bland annat berättat om Grön Ungdoms feministiska segrar, att vi har lyckats driva igenom att skolorna förses med fler kuratorer. Psykisk ohälsa är en fråga som Grön Ungdom har drivit hårt. Så många som var tredje ung tjej mår dåligt idag, så det är en fråga som engagerar och påverkar många.

Hanna Lidström (4 of 17)

Hägersten-Liljeholmen är ju en av de stadsdelar som växer mest i landet, hur ser du på utvecklingen här?
– Jag tycker att det är roligt och spännande med förtätningsprojekten i området, att så många flyttar till stadsdelen så man får nya grannar. Området där jag växte upp och där mina föräldrar fortfarande bor var ett industriområde när jag var barn, så det brukade vara obehagligt att gå där om kvällarna. Men nu är det ett jättefint område med många nya grannar, det är roligt. Det är så mycket jag gillar med stadsdelen. Framför allt saknar jag människorna, grannarna och kompisarna.

Nu bor du på Söder, men vilka är dina favoritställen i Hägersten-Liljeholmen?
– Aspuddens IP, där har jag nött dribblingar och skrapat knäna i hela min uppväxt, och jag går fortfarande på Aspudden-Tellusmatcherna så fort jag får möjlighet. Det är en mysig fotbollsplan som kan ge ännu fler glädje sen de fick konstgräs och nya läktare. Och jag gillar Sjöberget, Stockholms bästa badställe med grym solnedgångsutsikt. Varje år är det en ny generation högstadieungdomar som hänger där på kvällarna. Många fina minnen från Sjöberget! Samma sak med Aspuddens bokhandel. En välsorterad bokaffär som man alltid blir suktad på att kasta sig in i nya böcker när man är där. Jättetrevlig personal, goda bullar och spännande föreläsningar.

Text: Adam Ekstrand
Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 08:30, 21 augusti 2016
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: