Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Rebecka Walans bok om sin hemliga adoption får fint mottagande

Publicerad 08:16, 9 juli 2020

I våras gav Hökmossenbon Rebecka Walan ut sin debutbok Den stora gåvan. Det är en stark berättelse om hennes egna adoption med kopplingar till Istanbul, Halmstad och Stockholm. Boken har fått ett gott mottagande

– Jag har fått många starka och väldigt fina läsarreaktioner. Flera berättar att de gråtit när de läst boken, säger Rebecka Walan som jobbar som intendent på Stockholms läns museum.

Självbiografin handlar om varför Rebecka Walans biologiska mamma kände att hon var tvungen att lämna bort sitt nyfödda barn till sin bästa väninna och kapsla in födseln i en hemlighet.  

Rebecka Walan föddes i Stockholm 1967 och adopterades när hon var två månader gammal. Hon är uppvuxen i Halmstad och bor sedan en tid tillbaka i Hökmossen, Hägersten.

Walan ville från början dela med sig av sin adoptionshistoria och skriva en berättelse om hur hon som adopterad kan känna stark kärlek till sina föräldrar, de som adopterat, och ändå ha en längtan efter att hitta sitt ursprung. 

– Jag förstod ännu bättre än tidigare hur svårt det måste ha varit att lämna bort ett barn, det här var 1967. Och att det handlade om att sexualiteten på ett sätt var friare på den tiden samtidigt som man var rädd för den äldre generationens syn på saken. 

Detta var också anledningen till att hon blev adopterad. Att hennes biologiska mamma var så rädd för hur hennes mamma skulle reagera. 

– Helt säker på att det skulle bli en bok var jag inte förrän jag satt på Riksarkivet och förstod att min biologiska pappa tillhörde den grekisk ortodoxa befolkningen i Istanbul. 

Fram till det ögonblicket hade hon hela tiden trott att han var turk och hade islam som religion.

– Då började jag forska om grekerna från Istanbul och begrep att de tillhörde en minoritet som blivit diskriminerad och förföljd under hela 1900-talet. Detta är en ganska så okänd del av Turkiets historia som jag ville berätta om. Sedan handlar ju boken om sökandet efter identitet. Det fanns alltså ganska många drivkrafter att skriva. 

Hur har boken tagits emot?
– Bra. Någon uttryckte det som att den handlar om något djupt mänskligt om familjeband. En annan person tyckte att det var härligt att få sig en tripp till Istanbul i dessa reseförbuds dagar. Andra har blivit inspirerade att gräva i sina egna släktled. Många säger rätt och slätt ”Wow, vilken historia!” Ordet ”mållös” har dykt upp vid flera tillfällen. Att var och en läser på sitt sätt tycker jag är fint. 

Kommer det fler böcker från dig?
– I nuläget finns det ingen bok på gång. Men, visst skriver jag. 

Text: Disa Falck

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: