Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Rebecka Walans bok om sin hemliga adoption får fint mottagande

I våras gav Hökmossenbon Rebecka Walan ut sin debutbok Den stora gåvan. Det är en stark berättelse om hennes egna adoption med kopplingar till Istanbul, Halmstad och Stockholm. Boken har fått ett gott mottagande

– Jag har fått många starka och väldigt fina läsarreaktioner. Flera berättar att de gråtit när de läst boken, säger Rebecka Walan som jobbar som intendent på Stockholms läns museum.

Självbiografin handlar om varför Rebecka Walans biologiska mamma kände att hon var tvungen att lämna bort sitt nyfödda barn till sin bästa väninna och kapsla in födseln i en hemlighet.  

Rebecka Walan föddes i Stockholm 1967 och adopterades när hon var två månader gammal. Hon är uppvuxen i Halmstad och bor sedan en tid tillbaka i Hökmossen, Hägersten.

Walan ville från början dela med sig av sin adoptionshistoria och skriva en berättelse om hur hon som adopterad kan känna stark kärlek till sina föräldrar, de som adopterat, och ändå ha en längtan efter att hitta sitt ursprung. 

– Jag förstod ännu bättre än tidigare hur svårt det måste ha varit att lämna bort ett barn, det här var 1967. Och att det handlade om att sexualiteten på ett sätt var friare på den tiden samtidigt som man var rädd för den äldre generationens syn på saken. 

Detta var också anledningen till att hon blev adopterad. Att hennes biologiska mamma var så rädd för hur hennes mamma skulle reagera. 

– Helt säker på att det skulle bli en bok var jag inte förrän jag satt på Riksarkivet och förstod att min biologiska pappa tillhörde den grekisk ortodoxa befolkningen i Istanbul. 

Fram till det ögonblicket hade hon hela tiden trott att han var turk och hade islam som religion.

– Då började jag forska om grekerna från Istanbul och begrep att de tillhörde en minoritet som blivit diskriminerad och förföljd under hela 1900-talet. Detta är en ganska så okänd del av Turkiets historia som jag ville berätta om. Sedan handlar ju boken om sökandet efter identitet. Det fanns alltså ganska många drivkrafter att skriva. 

Hur har boken tagits emot?
– Bra. Någon uttryckte det som att den handlar om något djupt mänskligt om familjeband. En annan person tyckte att det var härligt att få sig en tripp till Istanbul i dessa reseförbuds dagar. Andra har blivit inspirerade att gräva i sina egna släktled. Många säger rätt och slätt ”Wow, vilken historia!” Ordet ”mållös” har dykt upp vid flera tillfällen. Att var och en läser på sitt sätt tycker jag är fint. 

Kommer det fler böcker från dig?
– I nuläget finns det ingen bok på gång. Men, visst skriver jag. 

Text: Disa Falck

Publicerad 08:16, 9 juli 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Gröndalsrevyn 2022: Julskandal på flygterminal

    3 december kl.15:00 - 4 december kl.18:00
  2. Julmarknad Kristalltorget i Solberga

    4 december kl.11:30 - 15:00
  3. Jul på Kajen

    17 december kl.12:00 - 18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: