Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Rebecka Walans bok om sin hemliga adoption får fint mottagande

I våras gav Hökmossenbon Rebecka Walan ut sin debutbok Den stora gåvan. Det är en stark berättelse om hennes egna adoption med kopplingar till Istanbul, Halmstad och Stockholm. Boken har fått ett gott mottagande

– Jag har fått många starka och väldigt fina läsarreaktioner. Flera berättar att de gråtit när de läst boken, säger Rebecka Walan som jobbar som intendent på Stockholms läns museum.

Självbiografin handlar om varför Rebecka Walans biologiska mamma kände att hon var tvungen att lämna bort sitt nyfödda barn till sin bästa väninna och kapsla in födseln i en hemlighet.  

Rebecka Walan föddes i Stockholm 1967 och adopterades när hon var två månader gammal. Hon är uppvuxen i Halmstad och bor sedan en tid tillbaka i Hökmossen, Hägersten.

Walan ville från början dela med sig av sin adoptionshistoria och skriva en berättelse om hur hon som adopterad kan känna stark kärlek till sina föräldrar, de som adopterat, och ändå ha en längtan efter att hitta sitt ursprung. 

– Jag förstod ännu bättre än tidigare hur svårt det måste ha varit att lämna bort ett barn, det här var 1967. Och att det handlade om att sexualiteten på ett sätt var friare på den tiden samtidigt som man var rädd för den äldre generationens syn på saken. 

Detta var också anledningen till att hon blev adopterad. Att hennes biologiska mamma var så rädd för hur hennes mamma skulle reagera. 

– Helt säker på att det skulle bli en bok var jag inte förrän jag satt på Riksarkivet och förstod att min biologiska pappa tillhörde den grekisk ortodoxa befolkningen i Istanbul. 

Fram till det ögonblicket hade hon hela tiden trott att han var turk och hade islam som religion.

– Då började jag forska om grekerna från Istanbul och begrep att de tillhörde en minoritet som blivit diskriminerad och förföljd under hela 1900-talet. Detta är en ganska så okänd del av Turkiets historia som jag ville berätta om. Sedan handlar ju boken om sökandet efter identitet. Det fanns alltså ganska många drivkrafter att skriva. 

Hur har boken tagits emot?
– Bra. Någon uttryckte det som att den handlar om något djupt mänskligt om familjeband. En annan person tyckte att det var härligt att få sig en tripp till Istanbul i dessa reseförbuds dagar. Andra har blivit inspirerade att gräva i sina egna släktled. Många säger rätt och slätt ”Wow, vilken historia!” Ordet ”mållös” har dykt upp vid flera tillfällen. Att var och en läser på sitt sätt tycker jag är fint. 

Kommer det fler böcker från dig?
– I nuläget finns det ingen bok på gång. Men, visst skriver jag. 

Text: Disa Falck

Publicerad 08:16, 9 juli 2020
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: