Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Förskolechefen: “Så drabbas förskolorna av nedskärningarna”

När det utlovade sparpaketet på stadsdelens förskolor träder i kraft under hösten kan det få stora konsekvenser på verksamheten. Men säkerheten för barnen kommer inte att sänkas. Det lovar Lotta Forssman som är områdeschef på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. 

På stadsdelsnämnden nästa möte i augusti kommer det att redovisas vilka konsekvenser som det utlovade sparpaketet i förskolan kan få.

En förskolechef för en enhet i stadsdelen har redan gjort en konsekvensanalys och i ett mejl till föräldrarna skriver hon:

“Här kommer lite info från förskolechefen.

Hej föräldrar på förskoleenheten. Detta sparkrav på 2 % gäller alla verksamheter i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Vi kommer inte att ha möjlighet att ta emot korttidsvikarier vid sjukdom som i korthet kan resultera i följande scenario.

Vid sjukdom hos pedagogerna kan det bli så att vi håller förskolorna öppna kortare tid, alternativt sängs hel eller del av dag utifrån förskolechefens bedömning av säkerheten för barnen och pedagogernas arbetsmiljö.

Föräldrar kan behöva hålla sina barn hemma utifrån ett rullande schema vid längre tids frånvaro hos pedagogerna. Detta innebär en mycket lägre servicegrad än den vi har idag.

Pedagogerna får fler barn att ansvara för vilket resulterar i sämre säkerhet.

Den pedagogiska verksamheten blir eftersatt eftersom barnsäkerheten går i första hand.

Begränsad möjlighet till utvecklingssamtal mer än en gång per år. Nu har vi utvecklingssamtal två gånger per år men det kommer inte att vara möjligt med denna besparingsåtgärd. Kan resultera i missnöjda och oroliga föräldrar.

Pedagogerna kan inte upprätthålla servicenivån mot föräldrarna vid hämtning och lämning då de måste vara med barnen som resulterar i mindre nöjda föräldrar.

Inga inköp av material m.m. till verksamheten

Möjligheter till kompetensutveckling kommer att tas bort. Extern och intern fortbildning kommer inte att kunna genomföras alls då det förutsätter att man tar hand om varandras barn och pedagogerna kommer inte att räcka till för det. Stor risk för missnöje hos pedagoger och en kraftig kvalitetssänkning.

Detta är några av de konsekvenser som jag ser i vår verksamhet om politikerna inte ändrar sitt beslut.”

Förskolechefen vill inte kommentera sitt mejl utan hänvisar till Lotta Forssman som är områdeschef på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. Hennes kommentar är till mejlet är:

– Vi kommer inte att låta pedagogerna ansvara för fler barn per pedagog än de gör i dagens läge just på grund av att vi inte vill äventyra säkerheten. Det betyder även att servicegraden när det gäller barns säkerhet och bemötande gentemot föräldrar inte kommer att sänkas av detta skäl, säger hon.

Text: Leo Brodin

 

Publicerad 16:45, 23 juni 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
  2. Edelcrantzloppisen 2021

    18 april kl.11:00 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Äter du pizza idag?

View Results

Publicerad 20:29, 1 januari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: