Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Förskolechefen: ”Så drabbas förskolorna av nedskärningarna”

Publicerad 16:45, 23 juni 2015

När det utlovade sparpaketet på stadsdelens förskolor träder i kraft under hösten kan det få stora konsekvenser på verksamheten. Men säkerheten för barnen kommer inte att sänkas. Det lovar Lotta Forssman som är områdeschef på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. 

På stadsdelsnämnden nästa möte i augusti kommer det att redovisas vilka konsekvenser som det utlovade sparpaketet i förskolan kan få.

En förskolechef för en enhet i stadsdelen har redan gjort en konsekvensanalys och i ett mejl till föräldrarna skriver hon:

”Här kommer lite info från förskolechefen.

Hej föräldrar på förskoleenheten. Detta sparkrav på 2 % gäller alla verksamheter i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Vi kommer inte att ha möjlighet att ta emot korttidsvikarier vid sjukdom som i korthet kan resultera i följande scenario.

Vid sjukdom hos pedagogerna kan det bli så att vi håller förskolorna öppna kortare tid, alternativt sängs hel eller del av dag utifrån förskolechefens bedömning av säkerheten för barnen och pedagogernas arbetsmiljö.

Föräldrar kan behöva hålla sina barn hemma utifrån ett rullande schema vid längre tids frånvaro hos pedagogerna. Detta innebär en mycket lägre servicegrad än den vi har idag.

Pedagogerna får fler barn att ansvara för vilket resulterar i sämre säkerhet.

Den pedagogiska verksamheten blir eftersatt eftersom barnsäkerheten går i första hand.

Begränsad möjlighet till utvecklingssamtal mer än en gång per år. Nu har vi utvecklingssamtal två gånger per år men det kommer inte att vara möjligt med denna besparingsåtgärd. Kan resultera i missnöjda och oroliga föräldrar.

Pedagogerna kan inte upprätthålla servicenivån mot föräldrarna vid hämtning och lämning då de måste vara med barnen som resulterar i mindre nöjda föräldrar.

Inga inköp av material m.m. till verksamheten

Möjligheter till kompetensutveckling kommer att tas bort. Extern och intern fortbildning kommer inte att kunna genomföras alls då det förutsätter att man tar hand om varandras barn och pedagogerna kommer inte att räcka till för det. Stor risk för missnöje hos pedagoger och en kraftig kvalitetssänkning.

Detta är några av de konsekvenser som jag ser i vår verksamhet om politikerna inte ändrar sitt beslut.”

Förskolechefen vill inte kommentera sitt mejl utan hänvisar till Lotta Forssman som är områdeschef på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. Hennes kommentar är till mejlet är:

– Vi kommer inte att låta pedagogerna ansvara för fler barn per pedagog än de gör i dagens läge just på grund av att vi inte vill äventyra säkerheten. Det betyder även att servicegraden när det gäller barns säkerhet och bemötande gentemot föräldrar inte kommer att sänkas av detta skäl, säger hon.

Text: Leo Brodin

 

Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: