Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Bra att de lyssnat på opinionen”

Publicerad 22:51, 10 augusti 2015

Efter den massiva kritiken dras nu sparkraven inom förskolan tillbaka av den rödgröna majoriteten i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd.

Förslaget var 2 procent nedskärningar på samtliga enheter inom stadsdelen, inklusive förskolan.

Jessica Jormtun

Stadsdelsnämndens ordförande Jessica Jormtun (MP), varför drar ni tillbaka sparkraven på förskolan?
– Vi har gjort en fördjupad analys av budgeten som visar att förskolan har en budget i balans. Däremot dras äldreomsorgen och socialtjänsten med underskott och där kommer besparingar att ske.

Men hade ni inte tittat på dessa siffror tidigare?
– Jo, vi startade analysarbetet redan i våras, men vi har väntat på åtgärdsplanerna från verksamhetscheferna, de visar vilka konsekvenser sparkraven skulle innebära. Och vad gäller förskolan visar de att det inte är en verksamhet vi vill bedriva.

Kan du ge några exempel på sådana konsekvenser?
– Nej, jag vill inte göra det.

Vad händer nu?
– Vi nästa möte med stadsdelsnämnden 27 augusti ska vi ge uppdrag till förvaltningen att de ska ta fram hur vi under 2015 och hela 2016 ska spara de cirka 20 miljoner för att budgeten ska komma i balans.

Det har ju varit en stark opinion mot nedskärningarna inom förskolan med namnlistor, debattartiklar, upprörda oppositionspartier, protestaktioner på nämndmöten och tidningsartiklar. Vilka röster väger tyngst i sådana här sammanhang?
– Det som varit avgörande är förvaltningens bedömning av hur besparingarna slår.

Med samma belopp kvar att spara blir då nedskärningarna inom äldrevård och socialtjänsten större än två procent?
– Nä, det är inte säkert, det blir andra lösningar. Dels kommer de 20 miljonerna att sparas över en längre tid, under hela 2016, dels kan det bli andra typer av besparingar.

När vet vi vad ni ska spara på istället för förskolan?
– Det tar väl ett par månader för förvaltningen att ta fram ett nytt förslag.

Är det enklare att spara inom ett område där rösterna inte är så höga, till exempel socialvård och äldreomsorg jämfört med förskolan där det finns många engagerade och välorganiserade föräldrar?
– Nej, jag förstår frågan men där underskotten finns, där ska man också spara. Vi kommer att göra samma bedömning av de nya åtgärdsplanerna när de nya förslagen på besparingar kommit. Det ska till exempel inte ha någon betydelse om man inte kommer på mötena med stadsdelsnämnden. Vi kommer att ta samma ansvar och samma överväganden av de nya åtgärdsplanerna och konsekvensanalyserna, säger hon.

 

abit dundar

Abit Dundar (FP) har varit en av de starkaste kritikerna av sparförslaget. Han är nöjd över beskedet om slopandet av sparkraven inom förskolan.
– Det är bra att de lyssnat på opinionen även om jag är lite orolig över var besparingarna nu hamnar, säger han.

Läs mer
Forskolechefen: Så drabbas förskolorna av nedskärningarna
Larm om större barngrupper inom förskolan
Riv upp besparingskravet för Hägersten-Liljeholmens förskolor
”Vi känner oss grundlurade”

Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: