Krönika: Bättre belysning behövs efter olycka
årstadal Liljeholmskajen Publicerad 08:54, 12 december 2020KRÖNIKA. I februari i år var Mona ute på en kort promenad runt Sjövikstorget vid Liljeholmskajen. Hon skulle passera vatteninstallationen på torget, men klev utanför plattorna och föll ner i fontänen, delvis – tyckte hon – på grund av dålig belysning.
Mona skadade sig allvarligt. Hon bröt foten och benet och var borta från jobbet i flera veckor.
När Bättre stadsdel fick reda på detta ville vi uppmärksamma risken att passera över fontänen, särskilt i mörker. Men framförallt ville vi ta reda på vad som kan åtgärdas så inte fler sådana här olyckor inträffar igen.
Visst är det lite väl mörkt på den platsen?
LÄS ÄVEN: Är fontänen på Sjövikstorget bra?
Via Sandra Lind på stadsdelsförvaltningen, fick jag kontakt med trafikkontoret varifrån jag fick följande svar:
Belysningsenheten är tillsammans med anläggningsenheten och trafiksystemenheten ansvarig för förvaltning av stadens offentliga belysning, konstbyggnader som broar, gatudäck ,väg- och ledningstunnlar och andra anläggningar såsom hissar och rulltrappor, fontäner och toaletter.
Belysningsenhetens huvudområde är just belysning, precis som namnet antyder. Enheten arbetar också med kontorets energiupphandlingar. Enheten samverkar med exploateringskontoret om de förvaltningsobjekt som senare kommer att övergå till avdelningens förvaltning.
Inte precis svar på frågan, tyckte jag. Men det kom inte mer.
Så nu, när mörkret är tillbaka på torget tog jag kontakt igen.
Jag undrar om någonting har gjorts för att underlätta övergång av vatteninstallationen efter mörkrets inbrott?
Denna gång fick jag kontakt med Michael Bergman, på trafikkontoet och han hade hört om kvinnan som skadat sig och beklagade detta.
– I samband med att torget projekterades togs det fram en programhandling för belysning där det beslutades att torget skulle ha en lågmäld belysning. Detta för att inte störa vyn över Årstaviken.
– Man såg ändå till att stråken runt torget skulle vara väl belysta för en bra framkomlighet.
LÄS ÄVEN: “Ett väldigt stockholmskt torg”
Han berättade att har varit där åtskilliga gånger genom åren och han undrade om jag tycker att även stråken runt torgytan är dåligt belysta.
– Vi har gjort några insatser för att förbättra belysningen längs kajen, bland annat vid dammen där vi bytte korta pollare mot högre stolpar. Numera fyra meter höga belysningsstolpar.
Han berättade också stolparna längs kajen från Sjövikstorget bort emot Årstabron – som är 14 meter höga – har i efterhand kompletterats med en armatur som sitter cirka 5 meter upp på stolpen. Detta för att höja belysningsnivån efter en del klagomål.
Tydligen var det inte bara Mona som hade synpunkter på belysningen.
För att kunna svara på Michaels fråga om jag tycker att stråken runt torgytan är dåligt belysta gick jag ut och kollade vid 17- tiden och skrev därefter följande till Michael:
– Jag såg att belysningen i själva installationen är starkare än tidigare, det kan vara glasen som har gjorts rena, men lamporna ligger lägre ned än övergången som, enligt mig, är lite väl mörk.
Men jag förstår att det är svårt att göra någonting åt det utan att göra ingrepp i konstnärens verk.
Michael svarade:
– Stämmer att glasen är rengjorda så det upplevs nog som lite starkare efter det!
Under vintern är belysningen synnerligen viktigt – använd ”Tyck till” appen om du vill lämna synpunkter till Stockholms Stad
Text: Michael Eyre
Bilder: Paliz Askari, Anders Green
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny återvinningscentral öppnar – ska ersätta Sätra återvinningscentral
- Händer i helgen 13-15 dec i Hägersten-Älvsjö-Skärholmen: 19 tips
- Stockholm förbjuder vissa reflexvästar på förskolorna – chef kritisk
- BILDER: Se när luciatåget på glittriga moppar förgyllde Stockholmsnatten
- Säkerhet vid Skärholmens strandpromenad – en punkt när stadsdelsnämnden möts ikväll
Följare 19,5k