Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Forskare från Mälarhöjden kartlägger immunförsvar mot covid-19

Mälarhöjdsbon docent Anna Smed-Sörensen och hennes forskargrupp på Karolinska institutet arbetar just nu med att kartlägga patienters immunförsvar mot covid-19. De försöker hitta förklaringar till att vissa patienter får en mild sjukdom medan andra dör av infektionen.

Som forskargruppsledare har hon under pandemin framförallt jobbat på plats på KI på labbet och sjukhuset eftersom de arbetat intensivt med covid-19 patientprover.

– Men de dagar det går jobbar jag hemifrån Mälarhöjden. Vi har gjort i ordning ett arbetsrum så att vi kan jobba på ett bra sätt hemifrån, säger Anna Smed-Sörensen.

Forskningen går just nu ut på att bygga en biobank med prover från luftvägarna från covid-19-patienter. Målet är ytterst att hitta vägar att dämpa eller blockera den inflammation som hos vissa covid-19-patienter skadar hjärta, lunga och njurar och kan leda till döden.

Hur långt har ni kommit med er forskning kring detta? 
– Vi har byggt upp en grupp på 160 sars-cov-2 infekterade personer med alltifrån mycket mild eller asymptomatisk sjukdom hela vägen till personer som blivit mycket allvarligt sjuka och avlidit av covid-19. Personerna i vår studie har vi provtagit i luftvägarna och i blod flera gånger under sjukdomsförloppet och även när de tillfrisknat. Vi kommer också att följa hela gruppen under två års tid och ta prover. 

LÄS ÄVEN: Besöksförbudet på äldreboenden upphör

I proverna analyserar forskarna sedan immunceller och immunreaktioner, bland annat antikroppar, t-celler och immunceller för att förstå vad som skiljer de patienter som är allvarligt sjuka från de som knappt märker av att de är infekterade med sars-cov-2. Till exempel immunceller behövs för att döda virusinfekterade celler och för att få bra antikroppsförsvar.

– Vi har sett att en typ av immuncell som hindrar t-celler ökar i frekvens i blodet hos covid-19-patienter och att nivåerna ökar ju mer allvarligt sjuk patienten är. Möjligtvis skulle det här också kunna användas som en prognostisk markör för att tidigt i sjukdomsförloppet avgöra hur allvarligt sjuk man kommer att bli. 

När uppskattar ni att ni når ett genombrott, att patienter kan få hjälp?
– Min forskargrupp arbetar med grundforskning och att förstå sjukdomsmekanismer. Det är en viktig grund för att sedan kunna utveckla läkemedel eller vaccin, att förstå hur sjukdomen fungerar och påverkar oss. Just nu är all information vi kan få fram om viruset och sjukdomen den orsakar viktig för att öka vår kunskap och hantering av covid-19. Forskare över hela världen delar snabbt med sig av fynd för att många vetenskapliga upptäckter kan länkas samman för att förstå sjukdomsbilden, som är komplex. Vi har kommit mycket långt på bara tio månader, säger Anna.

Det är Hjärt-Lungfonden som finansierar Anna Smed-Sörensens forskningsprojekt om covid-19 kopplat till hjärt-lungsjukdom. 

 Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

– Vi tycker att det är angeläget att snabbt öka insatserna för forskning på covid-19 med koppling till de miljontals människor vars sjukdomar vi redan stödjer forskning om. Med det här akutanslaget hoppas vi bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv medan smittspridningen fortfarande pågår, säger Kristina.

Anna Smed-Sörensen tillsammans med sin forskargrupp på Karolinska institutet 

Anna Smed-Sörensen har en magisterexamen (MSc) i biologi från Uppsala universitet och doktorsexamen (PhD) i experimentell medicin från Karolinska Institutet (Centrum för infektionsmedicin).

Efter sin disputation flyttade hon till USA för postdoktorala studier på Yale University School of Medicine samt Genentech, Inc., San Francisco. 2010 återvände hon till KI.

Hon är är uppväxt i Örebro och bor sedan fem år tillbaka med familjen i Mälarhöjden.

– På fritiden tycker jag om att vara med min familj och umgås med våra vänner. Jag tycker om att göra saker med händerna när jag inte forskar. Vi njuter av hus, trädgård och en båt i Mälarhöjden.

Annas forskning kan man följa på twitterkontot Smedsorensenlab

Publicerad 11:22, 15 oktober 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: