Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

KRÖNIKA: “Vad är ett kulturarv mot vitt och fräscht?”

Hertha Hillfons bostadshus och ursprungliga ateljé säljs nu som bostadsrätter. En sorglig symbol för att vårt kulturarv inte värderas högt nog för att bevaras.

KRÖNIKA. Idag var det lägenhetsvisning i Hertha Hillfons hus på Sexstyversgränd i Mälarhöjden. Hennes och maken Göstas bostadshus, där Herthas ursprungliga ateljé låg, har gjorts om till bostadsrätter. Den första är säljklar, för 7 miljoner får köparen 106 kvadratmeter i två plan. Det är vitt, fräscht och ack så opersonligt.

Det var glest på visningen. Vi var där mina grannar och jag, som bor ett stenkast bort. Inte för att vi är spekulanter utan för att vi ville se hur det hade blivit, spana efter kulturarvet, om det fanns några spår av det kvar. Det var kanske dumt gjort, för jag blev bara sorgsen. Jag borde verkligen släppa det här nu, att det inte blev något levande kulturhus, inget bevarat kvinnligt konstnärshem.

Jag är ingen långvarig beundrare av Hertha Hillfons skulpturer. Jag har själv aldrig överhuvudtaget drejat minsta skål. Men jag gick på en av de allra sista visningarna som ordnades i hennes hem och ateljé. Och jag blev helt tagen. Av platsen, av konstverken, av samspelet mellan ute- och innemiljön. Guiden Karin, som kände Hertha personligen berättade så levande och ömsint om Herthas tankar, liv och verk.

Så skulle både huset och konstverken säljas. Vänföreningen bildades och under ledning av den mycket entusiasmerande ordföranden, Jan, startade ett engagerat lobbyarbete.

Vi var många som sprang eviga rundor och delade ut information i brevlådor för att ragga pengar för att köpa in konstverk. Det lyckades och vänföreningen ropade in många, många skulpturer på auktionen. Styrelsen uppvaktade politikerna i Stadshuset som lovade att ordna så att huset och miljön bevarades. Det var till och med ett vallöfte. Av detta blev intet. Huset såldes och nu är bostadshuset totalrenoverat.

hertha hillfon

På visningen säger mäklaren att det fanns en tanke om att stora ateljén skulle bli museum men att det inte gick att göra om detaljplanen och därför blir det nu troligtvis bostäder även där. I mina öron låter det som en ren lögn. Mäklaren betonar också att nuvarande ägaren är en Mälarhöjdsfamilj. Det känns inte som en slump, ska väl verka förtroendeingivande.

Jag försöker tänka att det blir roligt att gå på invigningen av lokalen på Skeppsholmen där Hertha Hillfons skulpturer nu ska få ett hem. Den 21/2 för alla som är med i vänföreningen, den 25/3 för alla.

Det som jag har så svårt att begripa är att inte någon enda person som har som sitt jobb att värna om vårt kulturarv och bevara vår kulturhistoria har höjt den allra minsta röst för att åtminstone K-märka Herthas ateljé. Hur kan det egentligen komma sig?

Men jag får helt enkelt inse att det är kört nu.

Text: Anna Fredriksson – som på bilden blickar mot Hertha Hillfons stora atéljé
Bild: Cecilia Öhrn

Publicerad 12:12, 20 februari 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Fototävling! Blir det du som fångar Årstas finaste utsikt?

    28 september kl.00:00 - 28 oktober kl.00:00
  2. Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd sammanträder

    22 oktober kl.18:00 - 19:30
  3. Bluesafton på Biocafé Tellus med Women in the House

    23 oktober kl.19:00 - 22:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: