
Segervittring efter samrådsmöte om Branterna – detta händer nu
LYSSNA PÅ ARTIKELN mälarhöjden Publicerad 17:27, 12 april 2025På torsdagen var det samrådsmöte om de fem planerade flerbostadshusen längs Slättgårdsvägen på Branterna i Mälarhöjden. Mötet som hölls i Axelsberg hann knappt börja innan protester kom mot att den öppna frågestunden var alldeles för kort.
– Vi är inte här för er skull. Ni är här för vår skull. Förläng den öppna frågestunden, sa en av besökarna till personalen från stadsbyggnadskontoret som arrangerade mötet.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Istället för 35 minuter förlängdes frågestunden till 45 minuter efter en kort inledande diskussion om dagordningen.

Hans Rosén var en av dem som var på plats och som har engagerat sig i protestgruppen Parkbackens vänner. Han befarade att stämningen skulle bli laddad.
– Trots inledningen blev det ett hyggligt, sansat möte, ingen upprorsstämning och med endast några få högljudda. Men många av svaren uteblev och var emellanåt vaga och otillräckliga, som det brukar vara på samrådsmöten, säger Hans Rosén efter mötet.
LÄS ÄVEN Vrede bland Mälarhöjdsbor efter nytt besked om bygge – så ska politiker påverkas
För honom blev det tydligt att mycket i detaljplanen fortsatt inte är klarlagt, utan måste utredas vidare.
En stor del av kritiken handlar bland annat om de naturvärden som förstörs, hur problematiken med skyfall ska hanteras och de trafikstörningar som kommer uppstå under byggperioden.
De planerade flerbostadshusen är tänkta att byggas i fem våningar och placerade i suterräng med sammanlagt 65 bostäder. Tio procent av naturmarken längs Branterna kommer att tas i anspråk, det branta skogsparti som löper längs Slättgårdsvägen.
LÄS ÄVEN Större parkområde i Mälarhöjden exploateras – blir bostadsområde
Stockholm stad skriver att ingreppet kommer att påverka “vissa naturvärden och habitat försvinner och att kvarvarande naturområden blir mer fragmenterade. Skyddsåtgärder för arterna mindre hackspett och dvärgpipistrell bedöms krävas för att inte utlösa förbud enligt artskyddsförordningen”.

En som känner sig extra mycket drabbad är Anders Lindsborg. Han är orolig för sina två barn som går i Mälarhöjdens skola som ligger mittemot det planerade byggprojektet.
– Det är en av Stockholms största grundskolor med 1200 elever. Ska de behöva gå till skolan och leva i det här bullret i flera år? De kommer spränga jättenära skolan och tung trafik med lastbilar kommer passera. Ska barnen behöva stå ut med det? Det är inte okej, säger Anders Lindsborg, som bor i en villa ovanför skogsbranten.
– Jag flyttade till området för att slippa insyn och nu kommer de bygga precis vid min tomt där de kan se rakt in i våra sovrum och badrum. Det är en betydande olägenhet. Det är en insyn som man inte hade räknat med när man flyttar till ett villaområde, säger Anders Lindsborg.

Den tidigare namninsamlingen som Parkbackens vänner gjorde genererade cirka 1400 namnunderskrifter.
LÄS ÄVEN Debatt: Därför måste politikerna rösta nej till fler bostäder här
Vad är er strategi nu efter mötet?
– Vi kommer fortsätta att inspirera folk till att mejla in sina synpunkter och vi i Parkbackens vänner kommer att skicka in bearbetade synpunkter utifrån de svar som framkom under mötet, säger Hans Rosén och fortsätter:
– Sedan får vi se om vi ska fortsätta skicka in efter slutdatumet, men då måste man komma med något nytt, eventuellt att vi anlitar någon, men behöver se över kostnaderna. Det har vi inte bestämt ännu. Men vi skulle kunna vända oss direkt till politikerna istället, eftersom tjänstemännen inte kommer vara aktuella efter att samrådstiden har gått ut.
Parkbackens vänner skriver på sin hemsida ”att i avvägningen mellan enskilda och det allmänna intresset med att bygga 65 nya lyxlägenheter anser vi att befintliga fastighetsägare och boende har företräde mot bakgrund av de allvarliga skador och betydande olägenheter som det blygsamma utfallet i planprojektet medför”.

Vad talar för att era protester kommer hörsammas?
– Vi är många som är duktigt pålästa. Vi har även hittat en rad rättsfall som talar emot det här. Vi är skrivkunniga om det skulle gå hela vägen till domstol. Vi tror på framgång. Nu är vi nyfikna på vad Länsstyrelsen kommer att skriva i sitt remissvar. Vi tror att de är kritiska. De är en tung instans, men brukar ta tid på sig, säger Hans Rosén.
LÄS ÄVEN Debatt: M: Vi röstar nej till att bygga i Branterna – här är våra argument
Detta händer nu i bygg- och planprocessen
Fram till den 28 april kan man skicka in sina synpunkter till Stockholm stad. Sedan vidtar granskningen då alla synpunkter och remissvar sammanställs. Om det görs stora förändringar i planförslaget ställs det ut på ny granskning, annars går förslaget vidare för beslut i stadsbyggnadsnämnden. Har man inte lämnat synpunkter under samrådstiden eller granskningen kan man inte heller överklaga en beslutad detaljplan.
På Stockholms stad kan du läsa mer om detaljplanen.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjö-Skärholmens bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- UPPDATERAD: Här kan du fira Valborg 2025 – 9 platser
- Här är alla finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2025 – tre i Hägersten-Älvsjö
- Förslag: Tätare trafik med röda linjen och ny båtlinje till Mälarhöjden
- Valborg gör comeback i Solberga: Vi är taggade till tusen
- Här kan du fira valborg i Hägersten-Liljeholmen
Följare 19,5k