Hägerstensbor tar den napolitanska innerstadspizzan till Midsommarkransen
LYSSNA PÅ ARTIKELN midsommarkransen Publicerad 16:50, 23 november 2024Den napolitanska pizzakedjan 800 grader växer och öppnar nu sitt första ställe utanför tullarna. Den tredje pizzerian är belägen i Midsommarkransen. Restaurangchefen Jonas Lund berättar att restaurangen har haft helgöppet under november. Planen är att inom kort kunna ha öppet alla dagar i veckan.
– Målet är att folk ska kunna stanna kvar i Hägersten och käka bästa pizzan, och även att få folk att komma hit från stan. Ambitionen är hög, säger Jonas Lund.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Han och kollegorna tog över lokalen i det relativt nybyggda huset på på Cedergrensvägen i början av hösten. Sedan dess har det varit full fart med förberedelserna.
– Vi har renoverat själva och återbrukat så mycket vi kunnat från tidigare ägare. Största utmaningen har varit att lära sig ugnen, som är av ett nytt märke för oss. Så det är mycket nya inställningar att sätta sig in i.
LÄS ÄVEN: Nyöppnad restaurang: Sezan skapar en libanesisk oas i Fruängen
Vilka är ni som driver detta?
– Vi är ett gäng från 800 Grader Slice shop som dragit igång det här. Jag, Abe Marwan, Anders Östblom och Oskar Montano (som också skrivit en kokbok om just pizzor, reds. anm).
För restaurangchefen är pizza en passion. Han var med och öppnade 800 graders första restaurang på Kocksgatan på Södermalm redan år 2019, vid en tid då napolitansk pizza blev en stor hype i huvudstaden. Några år tidigare hade de öppnat den första 800 graders-pizzerian, på Sigtunagatan i Vasastan.
Han har kultiverat sina kunskaper inom napolitansk matkultur ända sedan år 2005, då han fick sitt första restaurangjobb i Oslo.
– Det var på en napolitansk pizzeria. Jag jobbade med pizzabagare som värvats från pizzerior i Neapel som ägarna hade ätit på och gillat. Där fick jag ta del av degrecept och information som förs över från generation till i generation.
LÄS ÄVEN: Krönika: När jag testade kebaben på restaurang Palmyra i Årsta
En krispig, lätt och välsmakande deg är det som utmärker en bra pizza, enligt Jonas Lund. Och på pizzan behöver det vara kvalitetsprodukter.
Det är viktigt att ingredienserna lirar tillsammans, menar restaurangchefen.
– Det som utmärker vår pizza är en välarbetad deg med lång jästid och mycket smak. Vi använder en blandning mellan Italienskt mjöl och svenskt kulturspannmål som vi själva maler varje morgon.
Hur kom det sig att ni öppnade just i här i Kransen?
– Det kändes inte som att det skulle tillföra så mycket för Stockholm som stad att öppna ett nytt ställe i innerstan, så därför letade vi lokal utanför tullarna. Både jag och Oskar bor i Hägersten så det kändes naturligt att öppna här. Responsen har varit otroligt, och det känns riktigt kul.
Nästa steg för Jonas och hans kollegor är att komma igång med rekryteringsprocessen. Så fort de har förstärkt personalstyrkan med skickliga pizzabagare siktar 800 grader på att öppna på heltid.
– Vi hoppas kunna vara fem stycken som jobbar när vi har som mest att göra.
I bilden ovan: delägarna Jonas Lund och Oskar Montano.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla in till redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny matjätte öppnar i Skärholmen
- Mälarhöjdsbor öppnar napolitansk pizzabutik på hemmaplan: Över förväntan
- Skogskrematoriet och flera kapell på Skogskyrkogården stängs
- BILDER: Här är Årets lokala företag 2024 i Hägersten-Älvsjö – jubel och nätverkande vid festlig prisceremoni
- Förslag: Älvsjö och Fruängen kan få fler t-banelinjer och spårväg
Följare 19,5k