
”Mitt mål är att få folk att konsumera smartare och mer hållbart”
midsommarkransenENTREPRENÖREN. Kransenbon David Molander är både designer, utvecklingsingenjör och entreprenör. I sin studio på Midsommarvägen har den forne smålänningen tagit fram Mind Henry – en träväska tillverkad av överblivet material från svenska träindustrin.
Varför en väska av trä?
– Allt jag gör i min verksamhet har med återvinning och hållbarhet av olika slag att göra. I det här projektet har jag använt spill från den svenska träindustrin – från Storebro Bruk, en bruksort i norra Småland – för att ta till vara på sådant som blivit över och annars skulle slängas. Tanken är att produkten ska uppmuntra till att förändra konsumentens beteende i positiv riktning genom ökad medvetenhet om hållbar konsumtion. Jag använder ofta bokplywood som grund, med inslag av solid ek och teak. Hittills har jag gjort två serier Mind Henry. Den senaste bestod av 14 väskor – en liten, exklusiv uppsättning. Nu har jag börjat jobba på serie tre.
Varför har du valt att kalla väskan Mind Henry?
– Min nyfödde systerson heter Henry. Väskans namn syftar på att vi borde fokusera mer på framtida generationer när vi konsumerar.
Vad jobbar du med för tillfället, vid sidan av Mind Henry-väskan?
– Jag har precis påbörjat en treårig utbildning på Konstfack i industridesign. Det tar mycket tid, men jag driver fortfarande en egen firma som formgivare och utvecklingsingenjör. Förhoppningsvis kommer en del av mitt arbete på Konstfack kunna bli en del av firmans utbud. Mitt nuvarande projekt handlar om ämnet lycka, men mer än så vill jag inte avslöja för tillfället.
Vad har du för bakgrund?
– Jag har en master i produktframtagning från mina studier på KTH. Det var en fyraårig utbildning som jag avslutade 2010. Efter det jobbade jag i fem år som utvecklingsingenjör på Scania. Tidigare brukade jag jobba i en verkstad i Midsommarkransen, men nu har jag flyttat mina grejer till Konstfacks ateljéer istället.
Varifrån hämtar du inspiration?
– För mig är själva idén det kanske mest intressanta och det som inspirerar mig mest. Processen från idé till färdig produkt är fascinerande. Sedan min tid på KTH har jag varit intresserad av energikonsumtion och produktframtagning. Det finns så många produkter på marknaden som bara tillverkas för att säljaren ska tjäna pengar. Långsiktigt tänkande och ekologisk hållbarhet prioriteras sällan. Mitt mål är att tillverka produkter som får folk att tänka till, får dem att konsumera smartare, både på individ- och samhällsnivå.
Hur är det att plugga på Konstfack?
– Det känns jättebra. Det är en kreativ miljö; man uppmuntras till att testa nya grejer. Där finns väldigt mycket kompetens. Det som är spännande med att plugga industridesign är att man får tillfälle att sätta sig in i nya områden, vidga sin horisont med flera olika, vitt skilda projekt. Det är väldigt stimulerande. Jag har redan börjat bolla idéer inför julmarknaden.
Du flyttade till Midsommarkransen år 2011; trivs du där?
– Absolut, jag gillar småstadsatmosfären. Det beror kanske på att jag kommer från Vimmerby. Alla känner alla, det är lite den känslan man får i Kransen. Och jag gillar att det finns så många kaféer och restauranger häromkring.
Text och bild: Adam Ekstrand
Läs mer:
David Molanders hemsida
Tävla om en Mind Henry!
Nu har du chansen att vinna ett exemplar av väskan Mind Henry.
Tävlingsregler: Skicka in dina bästa tips på hur man minskar sin resurskonsumtion lokalt ( t ex starta lokal återvinning av något, ett lokalt odlingsprojekt, använda outnyttjade lokaler/ytor/mänskliga resurser)
Mejla in dem till: redaktionen@battrestadsdel.se eller skriv i kommentarsfältet på Facebook.
De bästa tipsen publiceras på Bättre stadsdel och det allra bästa vinner väskan.
Tävlingen pågår till om med kl 10 måndag 5 oktober 2015.
Läs mer:
Mest lästa:
- BILDER: Stor julmarknadshelg väntar – Fruängen tjuvstartar – se hela listan
- Kvinna försökte stjäla barnvagn i Mälarhöjden
- Händer i helgen 1-3 dec i Hägersten-Älvsjö: 18 tips
- Därför dröjer SL:s nya biljettsystem – vill efterlikna London
- Förslag: Här exakt hamnar gula linjens t-banestationer
- Premiär för Liljeholmens vintertorg – så ska torget bli en trivsam plats
Följare 19,5k