Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Tillsammans gjorde vi om allt på skolan”

Grundskolan Olympen på Telefonplan har gått från viteskrav till en skola med arbetsro och framåtanda.

Sedan 2014 när Skolinspektionen började pekade på brister i Olympens verksamhet har skolan genomgått en genomgripande förändring. I omvandlingen har hela personalgruppen varit delaktiga.

De sista sviterna från Skolinspektionen tidigare inspektioner kom nu i veckan. Skolan ska betala ett vite på 1,4 miljoner kronor efter en dom i förvaltningsrätten.

– Domen gäller för 2015 och till en stor del för en verksamhet som inte längre finns. Då vi vetat om beslutet så har vi budgeterat för detta så att det inte kommer påverka vår verksamhet, säger Thomas Schröder, rektor på skolan.

Läraren Gunilla Kalmesjö började jobba på skolan för tre år sedan, strax efter att Skolinspektionen gjort nedslag på verksamheten.

– Jag kom hit från en tjänst på en kommunal högstadieskola i Småland. Läget på Olympen vid den tidpunkten kan man sammanfatta med med att det saknades struktur. Idag är det en helt annan skola med en helt annan verksamhet, säger Gunilla Kalmesjö.

Gunilla behörig lärare i svenska, engelska, matematik, bild, SO, idrott, och tyska. Med 30 års lärarerfarenhet beskriver hur det saknades styrdokument som var förankrade bland personalen på hennes nya arbetsplats, det saknades en tydlig struktur för verksamheten.

– Men jag såg ju att skolan hade väldigt bra förutsättningar men kanske behövde hjälp och samtidigt kändes det som en utmaning att få ordning på saker och ting. Så jag bestämde mig för att stanna kvar.

I samma veva blev läraren Thomas Schröder rektor på skolan och han tog enligt Gunilla tag i allt från grunden.

– Tillsammans gjorde vi om allt. Det blev nya dokument och handlingsplaner utifrån de regler som finns. Thomas gav oss utrymme att utforma detta, samtidigt ställde han krav på oss, säger Gunilla. Planerna förankrades med personalen och det gav genast positiva resultat.

Stort sett alla i lärargruppen som startade omstruktureringen av verksamheten är kvar på skolan idag.

– Vi är en ganska liten skola med hyfsat små klasser – cirka 20 elever – med hög personaltäthet. Det gör att vi hinner med eleverna och de känner sig trygga på skolan. På Olympen ges det tid för oss lärare att ägna all vår tid till att göra det vi är utbildade för, att lära ut. Samtliga klasslärare är dessutom behöriga.

Gunilla lyfter fram de trivselenkäter som skolan gör varje år och som numera visar på bra resultat vad gäller trygghet och stämning på skolan. Dessutom är skolresultaten bättre – eleverna når målen i mycket stor utsträckning.

– Vi har en välkomnande miljö här på skolan. Vi tolererar inga svordomar och vi har nolltolerans – vid till exempel en konflikt mellan elever tar vi omgående hand om den. Dessutom har vi fadderverksamhet där stora barn tar hand om små.

Olympen har en hälsoprofil. De 200 leverna har mycket rörelse, bland annat finns en danspedagog för de mindre barnen och från årskurs 3 kan eleverna välja dans eller bollsporter. Idrottslektionerna äger rum i Västertorpshallen eller på Hägerstensåsens bollplan.

– Vi har eget kök där man lagar ekologiskt, allt görs från grunden utan halvfabrikat.

Dessutom använder vi oss mer av engelska i undervisningen än på andra skolor, säger Gunilla.

Varför väljer ni lärare att stanna kvar tror du?
– Olympen satsar mycket på personalen, på utveckling. Dessutom är man frikostigt med läromedel.

Hur är lönen?
– Jag tror att vi ligger bra till jämfört med andra skolor. Min löneutveckling har varit bra.

Vid Skolinspektionens senaste besök på Olympen i juni 2016 hade inspektionen inga nedslag på skolan.

Thomas Schröder vill förutom Skolinspektionens enkätundersökning där skolan får höga betyg av föräldrar och elever, lyfta fram den låga personalomsättningen som en bekräftelse på att skolan nu är på rätt väg.

Dessutom fungerar skolans samverkan med föräldrar och elever mycket bättre nu.

Nu blickar han framåt.
– Vi har blivit en attraktiv arbetsplats, det märks främst genom att vi nu har väldigt många sökande till våra tjänster. Nu ska vi fortsätta att utveckla verksamheten. Med start från i höst kommer vi också satsa mycket mer på matematiken.

Text: Mats Falck
Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 12:13, 31 mars 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: