Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

män och kvinnor i en stor sal

Het diskussion om byggplanerna i Västertorpsparken: Hoppas vansinnet stoppas

Publicerad 15:06, 21 mars 2025

På torsdagen var det möte med stadsdelsnämnden, och det planerade bygget i Västertorpsparken var helt klart den hetaste frågan.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Uppemot 20 personer, däribland representanter från protestgruppen Stoppa bygget i Lugnet/Västertorpsparken!, hade tagit sig till mötet i Medborgarhuset på Hägerstensåsen för att framföra sina synpunkter.

LÄS ÄVEN: De rödgröna öppnar för bygge i Västertorpsparken: Bostäder behövs byggas

Inför mötet pratade Bättre stadsdel med en äldre kvinna. Hon berättade att hon var här för första gången, och att hon hoppades att det skulle gå att rädda parken.

Den allmänna frågestunden, som började vid klockan 19, bestod av många känsloladdade anföranden kring bygget och lika många applådsalvor.

– Bygget strider mot nya lagar som säger att vi ska bevara natur och träd i våra stadsdelar. Jag tycker ni ska vara mycket mer kritiska, för det här spelar roll för oss medborgare, sa en kvinna som bor i Västertorp.

En annan åhörare fick chansen att tala därefter, och fortsatte på samma resonemang.
– Om ni fäller de här träden så förstör ni för hundratals år framåt. Det går inte att återställa. Så tänker jag, och jag hoppas att ni också tänker så.

LÄS ÄVEN: Upprorisk stämning på ”odemokratiskt” samråd i Västertorp: Nu ockuperar vi parken

Ytterligare en Hägerstensbo tog chansen att framföra sin åsikt:
– Jag hoppas att detta vansinne stoppas för all framtid. Det är skämmigt, fruktansvärt skämmigt.

De rödgröna påtalade därefter att de håller med om att bygget är problematiskt, men höll samtidigt fast vid sitt argument: att detta är ett remissvar och att det därmed inte är läge att stoppa bygget.

– Utan det är något som kan ske lite senare, när ärendet är hos stadsbyggnadskontoret. Jag vill uppmana er: skicka in era synpunkter. Både i samrådsprocessen men också till politikerna i stadsbyggnadsnämnden, sa Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Sara Grolander (MP), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Johan Nilsson (M) instämde i detta:
– Det går att påverka politikerna i stadsbyggnadsnämnden. Jag sitter själv där, och jag har inte fått ett enda mejl ännu. Mejlbomba och etablera personliga kontakter, så kan ni ändra och påverka det här beslutet.

Johan Nilsson (M), 1:e vice ordförande Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Därefter följde en ordväxling mellan oppositionen och de rödgröna.
– Det räcker inte att passivt luta sig tillbaks på förvaltningens tjänsteutlåtande, som i sig har ett högst kritiskt innehåll. Stadsbyggnadsnämnden kör ofta över remissvar, och därför krävs ett skarpt remissvar, sade Robin Nilsen (L).

Robin Nilsen (L).

Han fortsatte:
– Det är fullt möjligt att justera beslutet och avstyrka detaljplanen, för det sker i andra ärenden. Det här är ärende nummer 22 på dagordningen, så det finns tid att ompröva om ni i majoriteten inte vill lägga till ett tydligt avstyrkande.

Maria Ljuslin (V) invände mot detta.
– Jag vill komma med en sakupplysning. Det är otroligt viktigt att medborgarna kan komma hit och framföra sina förslag. Men det är problematiskt att säga till dem att vi kan göra nåt som vi inte kan. Vi kan inte själva avstyrka nånting. Det är viktigt att det blir rätt, för så ser ordningen ut.

Maria Ljuslin (V).

Hon fortsatte:
– Här i stadsdelsnämnden kommer vi med remissvar, och de är jätteviktiga. Men vi tar inte beslut här. Prata med dina kompisar i stadsbyggnadsnämnden, för det är inte så det fungerar här.

Åhörare ställde sedan en fråga till Miljöpartiet.
– MP ska ju vara miljövänliga. Vad har ni att säga?

Sara Grolander (MP) svarade:
– Det här är vårt svar. Att vi är tveksamma mot byggplanerna är med i vårt svar. Nu behöver vi komma vidare. 

Liberalerna lade till ett eget förslag till beslut om att avstyrka detaljplanen, och även SD röstade för ett eget förslag, mot majoritetens.

Den rödgröna majoriteten valde att gå på stadsdelsförvaltningens beslut om att inte tydligt ge ett rött ljus till de kritiserade byggplanerna.

På Stockholms stads hemsida kan du läsa mer om samrådet

Synpunkter på förslaget skickas före 24 mars till: stadsbyggnadskontoret@stockholm.se – ange diarienr 2021-05148

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: