Ny bok: De vill slå ett slag för vardagsnaturen
vinterviken Publicerad 13:19, 24 maj 2023Förra veckan var det boksläpp i Vinterviken. I boken Det levande: I Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan får vi reda på mer hur vi människor ska ta ansvar för att vårda både den natur som vi lever i, men även den natur som befinner sig bortom mänsklig civilisation.
Det är journalisten och författaren Ann-Helen Meyer von Bremen och lantbrukskonsulten och författaren Gunnar Rundgren som skrivit boken “Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan”.
Anledningen till varför de valde att ha boksläppet i Vinterviken är för att de vill slå ett slag för vardagsnaturen. Att det inte endast är naturen som ligger långt bort som spelar någon roll, utan även naturen som är nära oss människor. Vinterviken är som en skärningspunkt mellan natur och kultur.
– Vi diskuterar själva begreppet natur. Vad är det egentligen? Vinterviken är ju en sorts natur. Den är ju väldigt mänskligt formad. En del tycker ju att den enda natur som räknas är någon sorts vildmark, säger Gunnar Rundgren.
Boken släpptes på den biologiska mångfaldens dag och dess innehåll bygger på människans förhållande till naturen ur ett rad olika perspektiv. Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren skriver dels om deras egna förhållande till naturen utifrån deras gård i Uppland men även vad ekonomin betyder för naturen.
Det är inte endast vildmark som räknas som natur. Idag är de flesta landskap påverkade av människan och därför kan begreppet natur inte vara så ensidig, menar Gunnar Rundgren.
Boken ska hjälpa till att bredda diskussionen om naturvård och miljö till att inte vara så enfrågefixerad.
– Ena dagen är det klimatet, andra dagen är det att rädda någon utrotningshotad art, tredje dagen är det bina eller något sånt. Vi försöker helt enkelt ge ett större perspektiv och visa hur de här frågorna hänger ihop, säger Gunnar Rundgren.
Läs även Ny fotobok: Kajenbo visar naturminnen från hela världen
Jordbruket och skogsbruket är två viktiga redskap för att sköta naturen, det hänger ihop med det mänskliga utnyttjandet av naturen. Ann-Helen Meyer von Bremen förklarar att det är större delen av Sveriges yta som består av jordbruksmark eller skogsmark som aktivt brukas av människan. Det är diskussioner kring skogen och kalhyggen som förs hela tiden och boken ger en förklaring till varför det ser ut som det gör.
Bokens syfte är även till för att visa ett samband mellan hur naturen och naturvården hänger ihop med andra samhällsfrågor.
– Det är sällan så att det är onda människor eller onda företag som ligger bakom detta utan ofta är det politiska och ekonomiska beslut. Det ligger på en systemnivå. Om man vill åstadkomma en förändring, vilket vi tycker är nödvändigt så kan vi inte fortsätta utnyttja naturen på det här sättet. Då kommer det också kräva en förändring i hela vårt samhälle, säger Ann-Helen Meyer von Bremen.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Bli gärna medlem. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att bli medlem här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny återvinningscentral öppnar – ska ersätta Sätra återvinningscentral
- Händer i helgen 13-15 dec i Hägersten-Älvsjö-Skärholmen: 19 tips
- Stockholm förbjuder vissa reflexvästar på förskolorna – chef kritisk
- BILDER: Se när luciatåget på glittriga moppar förgyllde Stockholmsnatten
- Säkerhet vid Skärholmens strandpromenad – en punkt när stadsdelsnämnden möts ikväll
Följare 19,5k