Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

man och kvinna

Ny bok: De vill slå ett slag för vardagsnaturen 

Förra veckan var det boksläpp i Vinterviken. I boken Det levande: I Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan får vi reda på mer hur vi människor ska ta ansvar för att vårda både den natur som vi lever i, men även den natur som befinner sig bortom mänsklig civilisation.  

Det är journalisten och författaren Ann-Helen Meyer von Bremen och lantbrukskonsulten och författaren Gunnar Rundgren som skrivit boken “Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan”.  

Anledningen till varför de valde att ha boksläppet i Vinterviken är för att de vill slå ett slag för vardagsnaturen. Att det inte endast är naturen som ligger långt bort som spelar någon roll, utan även naturen som är nära oss människor.  Vinterviken är som en skärningspunkt mellan natur och kultur.

– Vi diskuterar själva begreppet natur. Vad är det egentligen? Vinterviken är ju en sorts natur. Den är ju väldigt mänskligt formad. En del tycker ju att den enda natur som räknas är någon sorts vildmark, säger Gunnar Rundgren.

Boken släpptes på den biologiska mångfaldens dag och dess innehåll bygger på människans förhållande till naturen ur ett rad olika perspektiv. Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren skriver dels om deras egna förhållande till naturen utifrån deras gård i Uppland men även vad ekonomin betyder för naturen.

Det är inte endast vildmark som räknas som natur. Idag är de flesta landskap påverkade av människan och därför kan begreppet natur inte vara så ensidig, menar Gunnar Rundgren.

Boken ska hjälpa till att bredda diskussionen om naturvård och miljö till att inte vara så enfrågefixerad. 

– Ena dagen är det klimatet, andra dagen är det att rädda någon utrotningshotad art, tredje dagen är det bina eller något sånt. Vi försöker helt enkelt ge ett större perspektiv och visa hur de här frågorna hänger ihop, säger  Gunnar Rundgren. 

Läs även Ny fotobok: Kajenbo visar naturminnen från hela världen

Jordbruket och skogsbruket är två viktiga redskap för att sköta naturen, det hänger ihop med det mänskliga utnyttjandet av naturen. Ann-Helen Meyer von Bremen förklarar att det är större delen av Sveriges yta som består av jordbruksmark eller skogsmark som aktivt brukas av människan. Det är diskussioner kring skogen och kalhyggen som förs hela tiden och boken ger en förklaring till varför det ser ut som det gör.

Bokens syfte är även till för att visa ett samband mellan hur naturen och naturvården hänger ihop med andra samhällsfrågor. 

– Det är sällan så att det är onda människor eller onda företag som ligger bakom detta utan ofta är det politiska och ekonomiska beslut. Det ligger på en systemnivå. Om man vill åstadkomma en förändring, vilket vi tycker är nödvändigt så kan vi inte fortsätta utnyttja naturen på det här sättet. Då kommer det också kräva en förändring i hela vårt samhälle, säger Ann-Helen Meyer von Bremen.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Bli gärna medlem. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att bli medlem här. Tack! 
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 13:19, 24 maj 2023

Rahma Ben Khalifa

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: