Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

två personer

De vill skapa kulturscen och stadsodling på hustak i Hornstull

Publicerad 17:26, 7 oktober 2024

Vad ska hända med det övergivna huset vid Hornstulls tunnelbanestation? En grupp privatpersoner under namnet Röda Rosen driver nu på för att skapa en temporär kulturträdgård med stadsodling och en mindre kulturscen.

– Stockholms stad måste bli bättre på att ta vara på människors idéer och initiativ, säger Moa Forsberg, talesperson för Röda Rosen.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Huset tömdes och övergavs 2015, och sedan dess har alla försök att etablera sig i huset fått nej med motiveringen att byggnaden är i dåligt skick och ska rivas.

– Det finns så lite plats för kulturen i Stockholm och samtidigt står lokaler tomma och förfaller. Den dualiteten blir väldigt konstig och det vill vi belysa, säger Moa Forsberg.

LÄS ÄVEN: Så kan Nitrolackfabriken bli ett kulturhus – nytt förslag presenteras

Redan i januari 2008 ingick Stockholms stad, genom exploateringsnämnden, ett avtal om att köpa tunnelbanehuset från SL. Genom åren har ett antal byggherrar kommit och gått, och med dem har planerna för byggnaden avlöst varandra. Veidekke Bostad ansvarade för byggandet av projektets bostäder – och Wasted Space hade ansvar för byggandet av centrum och handel.

LÄS ÄVEN: 4 tips för nya stadsodlare

Nuvarande byggherre för ombyggnationen är Nordr och Granitor Properties.

– Först och främst ville vi göra något av den stora kontorsvåningen, men där fick vi nej från exploateringskontoret på grund av att huset är i så dåligt skick, säger Moa Forsberg.

Då föreslog Röda Rosen att de två uteplatserna skulle göras om till stadsodling, men även där tog det stopp. Huset ska rivas hösten 2025 och det skulle vara alltför kostsamt att rusta upp det, blev svaret.

– Det finns redan stadsodling i parken bakom byggnaden, betonar Moa Forsberg. Byggnaden ägs av staden och står och förfaller. Det är en välkänd metod att låta hus förfalla för att motivera rivning, så det kan vara en medveten taktik när huset töms så lång tid innan beslutet träder laga kraft.

På det övergivna taket finns det plats för en temporär stadsodling

Talespersonerna för Röda Rosen menar att det också handlar om hur man ser på kulturutövning.

– Synen på kultur är att det är ”det lilla extra”. Man tar inte kulturen på allvar i en stadsutveckling. Se bara på Kulturlotsarna, det finns två i hela Stockholm stad. Det är ett kortsiktigt och naivt sätt att se på kultur och det skapar en känslig kulturscen, säger Moa Forsberg.

LÄS ÄVEN: Kulturhuset Stadsteatern flyttar in i Skärholmens nya landmärke

Är det något särskilt ni skulle önska om det var möjligt?
– En större välvilja från staden. Man måste bli bättre på att ta vara på människors idéer och initiativ. I stället drar man in stöd och hänvisar till privata sektorn. Många kulturinstitutioner går på knäna och det skulle betyda mycket om det fanns en trygghet kring finansiering och lokaler. Platser för kultur byggs inte in när byggherrar ska skapa bestånd.

I slutet av augusti arrangerade Röda Rosen en välbesökt manifestation i Högalidsparken. Trots ett envist regn deltog över 100 personer i eventet. Besökarna kunde njuta av silent disco, DJ:s, utebio och livemusik. Många grannar var positivt inställda till att något händer. Tack vare ett samarbete med Filmform – en distributör av svensk konstfilm – visades tre filmer: Odjuret, Park och All makt åt fantasin.

– Anders Göransson (S), ordförande för stadsdelsnämnden Hornstull, kom på vår manifestation. Det var positivt. Han var uppriktigt intresserad och frågade om vår relation till staden och hur processen sett ut.

Ser ni att ni gör några framsteg?
– Konstnärer, musiker och scenografer har engagerat sig längs vägen. Alla som tagit sig till platsen ser potential. Folk har bott där och fått tak över huvudet, staket är uppbrutna. Det gör ju i alla fall någon slags nytta, men har tyvärr lett till att området fått rykte om sig att vara stökigt.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt röda linjens bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: