Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Bolånen ökar kraftigt

HITTADITTLAN.SE Vi svenskar lånar allt mera pengar visar statistik från SCB. De svenska hushållens största lån är bostadslånen och där dessa i januari 2020 utgjorde 82% av det monetära finansinstitutets (MFI) totala utlåning till hushållen, 82% motsvarar 3 458 miljarder kronor. Detta är också en ökning med 165 miljarder kronor jämfört med januari 2019.

Det är inte bara bostadslånen som slår nya rekord utan så gör även konsumtionslånen, det vill säga alla lån utan säkerhet. I december 2020 så uppgick de svenska hushållens konsumtionslån till 260 miljarder kronor, en ökning på totalt 79 miljarder kronor sett på de senaste fem åren.

Det är viktigt att tillägga att i statistiken från SCB så inräknas varken äldre- eller nya sms lån och snabblån utan enbart privatlån, handpenningslån och konto- och kortkrediter när man har beräknat de svenska hushållens konsumtionslån.

Oförutsedda utgifter kan ställa till det

Ytterligare statistik från SCB som kom under hösten 2020 visar också att allt fler svenskar får problem med att klara av oförutsedda utgifter. Var femte svensk klarar i dagsläget inte av en- eller flera plötsliga utgifter av sammanlagt 12 000 kronor.

I åldrarna 25–34 år så klarar inte var fjärde svensk av denna plötsliga kostnad. För personer födda utanför Europa men boendes i Sverige så klarar enbart 3 av 10 av plötsliga utgifter av 12 000 kr. I åldersgrupp 65–74 år så klarar 7 av 8 av dessa plötsliga utgifter. Hos scb.se så kan hela rapporten och statistiken läsas.

Det ska också tilläggas att SCB utförde sin undersökning under 2019 innan pandemin bröt ut och det är att förvänta att dessa siffror kommer att försämras avsevärt när SCB kommer med ny uppdaterad statistik. För många svenskar som inte klarar av dessa plötsliga utgifter så kan det många gånger bli aktuellt med att låna pengar.

Idag så råder en stenhård konkurrens om kunderna på den svenska lånemarknaden och det kan för många kännas som att nya långivare dyker upp på marknaden för varje vecka som går. Har man väl bestämt sig för att ett lån är rätt väg att gå för att lösa sin tillfälliga- och akuta ekonomiska situation, ja då är det också viktigt att jämföra lån och långivarnas krav och villkor på förhand. En kreditupplysning kommer att utföras för varje ansökan som man gör och det är därför viktigt att göra sin hemläxa noga med att jämföra lån innan man ansöker och för att inte äventyra sin kreditvärdighet mera än vad som är nödvändigt.

För att få en bättre överblick över sin privatekonomi så är det alltid rekommenderat att göra upp en budget över hushållets alla inkomster och utgifter för åtminstone ett år framåt. En budget ger också en klar bild av om lånet är möjligt eller om man behöver vänta tills dess att ens privatekonomi ser bättre ut.

Denna artikel är skriven i samarbete med Hitta ditt lån

Publicerad 07:00, 26 maj 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: