Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Dina rättigheter som flygpassagerare till ersättning vid försenat flyg

FLIGHTRIGHT. Föreställ dig följande scenario: Du är på flygplatsen i tid med allt nedpackat i bagaget till din resa. Du har åkt tidigt om morgonen för att du ska ha gott om tid på flygplatsen och slippa stressen som kan uppstå. Du hinner gå på toaletten, ta en kaffe och till och med köpa med lite snacks till flygresan. Till slut får du höra i högtalarna på flygplatsen att ditt flyg är försenat. Nu känner du dig maktlös, och minst sagt orättvist behandlat. 

Vi har alla varit där. I precis samma, eller i alla fall en liknande situation. Flyget är försenat. Det drabbar tusentals passagerare världen över, varje dag. Trots att det inträffar så ofta är det många som inte känner till sina rättigheter vid försenat flyg, eller helt enkelt glömmer bort att kräva den kompensation de kan få.

Hur kräver man kompensation vid flygförseningar?

Att veta vilka krav du har rätt till att ställa som passagerare till ett flyg som blivit försenat är inte lätt. Det kan vara rätt komplicerat, och speciellt om du ska genomgå processen själv. Som tur är finns det företag som Flightright, som enkelt och smidigt ger hjälp vid flygförseningar genom att kräva ekonomisk ersättning från flygbolag. 

Använd Flightrights ersättningskalkylator

Med hjälp av Flightright kan du räkna ut om du är berättigad ersättning eller ej på din resa, samt hur mycket kompensation du kan få av flygbolaget. Genom deras ersättningskalkyl kan du kostnadsfritt kontrollera och räkna ut din ersättning genom att skriva in din avgångs- och ankomstflygplats. 

Vem är berättigad ersättning?

Det första du ska göra när du vill kräva kompensation för ett försenat flyg är att räkna ut om du ens är berättigad ersättning. För att vara berättigad ska EU-förordningen kunna tillämpas. Eu förordning flygförseningar infördes 2004 och är en samling gemensamma regler som ska kunna hjälpa passagerare vid bland annat inställda eller försenade flyg. Denna lagstiftning gäller endast till de resenärer som har giltig biljett och bokningsbekräftelse från en flygplats inom EU, eller som landar i ett EU land. 

Observera att det kring dessa pandemitider kan gälla särskilda regler sedan UD avrådde från icke-nödvändiga resor i våras. Om du är du berättigad ersättning hjälper Frightright dig med att genomdriva den. 

Vad för ersättning är du berättigad vid försening?

Vilken ersättning vid försenat flyg du har rätt till beror på många faktorer. Bland annat på vad som orsakat förseningen samt hur försenad du blir till slutdestinationen. Flygbolaget måste informera dig på plats om vilka rättigheter du har om förseningen är under 3 timmar. Vid förseningar på mer än 2 timmar har du rätt till gratis mat och dryck, men även rätt till gratis övernattning på hotell. Enligt EU-lagstiftningar är passagerare dessutom skyldiga att få ersättning efter 3 timmars försening av ett flyg. Kompensationen ligger då på mellan 250 och 600 euro. Om ett flyg är mer än 5 timmar försenat har du rätt till ombokning eller återbetalning.

Denna artikel är skriven i samarbete med extern partner.

Bild: Flightright

Publicerad 13:47, 7 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: