Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:
Ullevi Gothenburg

Historien om fotbolls-EM

BET365. När EM i fotboll startar 11 juni 2021 är det årets stora idrottshöjdpunkt för hundratals miljoner fotbollsälskare runt om i världen. De 24 landslagen håller nu på att ladda upp inför de viktiga matcherna som pågår under en månads tid.

Turneringen – eller Europacupen i fotboll för landslag, som den kallades tidigare – spelas vart fjärde år, med två års förskjutning mot VM i fotboll. 

EM i fotboll är numera ett av världens största idrottsevenemang sett till antal TV-tittare och sponsorintäkter. EM-finalen 2008 sågs av cirka 237 miljoner personer och slutspelet 2012 beräknades att varje match hade i genomsnitt 150 miljoner tittare. Ungefär 600 miljoner människor beräknas ha sett något av EM-finalen 2016. Då som vid årets mästerskap går det att spela på matcherna, till exempel med bet365 bonus 2021.

Bland länderna är Tyskland och Spanien de mest framgångsrika i turneringens historia med tre EM-guld vardera. Spanien vann turneringen  två gånger i rad (2008 och 2012) och Tyskland har tre EM-silver. För Sveriges del är bästa placering en semifinalplats i EM i Göteborg 1992.

Pokalen som de deltagande landslagen kämpar om blev uppkallad efter initiativtagaren till turneringen fransmannen Henri Delaunay  som också var UEFA:s första generalsekreterare. 

I första EM – som spelades 1960 – vann Sovjetunionen guldet efter finalseger med 2-1 mot Jugoslavien. 1968 fick turneringen sitt nuvarande namn, Italien besegrade Jugoslavien med 2-0 i en omspelsmatch – straffsparksläggning vid oavgjort resultat efter förlängning i utslagsmatcher hade inte införts än. 

I slutspelet var det åtta lag fram till 1992. Efter 1996 avgjordes turneringen med 16 nationer och efter 2016 växte mästerskapet ytterligare och numera är det 24 nationer som slåss om guldet.

När EM 1992 hölls i Sverige hade Danmark fått en plats i slutspelet efter att Jugoslavien blivit uteslutet. Förenta nationerna hade infört sanktioner mot landet på grund av inbördeskriget i Bosnien. Sverige tog sig till semifinal, men föll mot Tyskland. Danmark vann hela turneringen efter finalvinst mot just Tyskland.

Med 16 slutspelslag i 1996 års turnering vann Tyskland finalen över Tjeckien och tog sitt tredje EM-guld. Då avgjordes finalen för första gången med golden-goal.

Turneringen fortsatte att växa och år 2000 delade Belgien och Nederländerna på värdskapet. Finalen med Frankrike och Italien avgjordes återigen med golden goal där Frankrikes drog längsta strået. 

Fyra år senare var det många som höjde på ögonbrynen när Grekland vann finalen mot hemmalaget Portugal.

EM 2008 spelades i Schweiz och Österrike och 2012 var det Polen och Ukraina som var värdpar. Vid båda dessa mästerskap var det Spanien som vann finalen, 2012 slog Spanien Italien med rekordsiffrorna 4-0. 

Bild: Averater (Ullevi)

Denna artikel är skriven i samarbete med Bet365

Publicerad 07:00, 2 juni 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: