Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Så ska du agera på bostadsmarknaden i Hägersten-Liljeholmen”

NOTAR. Det senaste halvåret har bostadsmarknaden i Hägersten-Liljeholmen varit avvaktande. Även om senaste statistiken visar på att nedgången bromsat in tvekar många att köpa eller sälja. 

Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror som kom i veckan tyder på en liten prisuppgång på Stockholms bostadsmarknad under den senaste månaden.  Den nuvarande situationen kan skapa möjligheter och öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det gäller bara att agera på rätt sätt. Det säger Nicklas Talvitie, mäklare på Notars kontor i Liljeholmen.

– Man ska komma ihåg att många som planerar en flytt vill oftast byta upp sig till en större och därmed dyrare bostad. Tänk då på att en dyrare bostad har större prisfall i kronor och ören jämfört med den mindre man säljer. På så sätt är det en optimal investering att byta upp sig till ett dyrare boende under en prismässigt sämre marknad, säger Nicklas.

Det första amorteringskravet som infördes i juni 2016 innebar att nya bolån ska amorteras ned till 50 procent av bostadens värde för att bli helt amorteringsfria.

Det nya amorteringskravet som infördes den 1 mars 2017 innebär att nya bostadslån som överstiger 4,5 gånger av låntagarens årliga bruttoinkomst ska amorteras med en procent om året. En som till exempel tjänar 30 000 kronor i månaden och tar ett nytt lån på drygt 1,6 miljoner kronor måste amortera 16 000 kronor per år med de nya kraven.

Men Nicklas betonar att man inte behöver inte vara orolig för de nya amorteringskraven eftersom de bidrar till en sund belåningsgrad. De nya kraven slår inte så hårt som det media gärna vill framställa dessa.

– Man bestämmer ju till exempel själv hur mycket man vill belåna sig och i vilket område man vill investera i sitt nya boende.

Vilka grupper påverkas mest av de nya kraven?
– Det är framförallt förstagångsköpare som drabbas hårdast eftersom den målgruppen sällan har en stor kontantinsats att lägga in i ett nytt boende. Mer ”erfarna” bostadsrättsägare har historik av köp- och sälj vilket innebär att de rent ekonomisk dragit nytta av den positiva prisuppgång som varit de senaste åren, säger Nicklas Talvitie.

Hur har prisutvecklingen på bostäder i Hägersten-Liljeholmen sett ut det senaste halvåret?
– Vi har tyvärr sett en nedgång på mellan 8-15 procent beroende på var i Liljeholmen/Gröndal/Hägersten sombostaden är belägen. ”Attraktiva” bostäder på attraktiva adresser och lägen står sig alltid starkare under en orolig marknad. Om lägenheten har en väldigt hög avgift eller ligger i ett mindre fördelaktigt läge så har det varit tuffareatt sälja och processen har tagit längre tid. Fram till den 1 mars var utbudet av bostäder väldigt stort vilket var negativt för den som ville sälja sin bostad.

– En av de vanligaste frågorna jag får idag är: Ska jag sälja eller köpa först? Jag tycker att frågan är helt befogad, men samtidigt tror många att det är värre än det är. Många verkar ha blivit onödigt skrämda av den massmediala hysterin som varit kring prisnedgången.

Nicklas berättar att sedan i september-oktober förra året som priserna började sjunka har många av de som planerar att sälja sin bostad börjat agera på nya sätt.

För två år sedan var det ovanligt att sälja sin bostad innan man köpte en ny. Nicklas uppskattar att endast cirka 5 procent av hans kunder sålde först.

– Idag råder det omvända. Cirka 60 procent säljer sin bostad innan de köper en ny.

Så vad rekommenderar du? Köpa eller sälja först?
– Det beror förstås vilken familjesituation man är i. Generellt är det ingen fara att köpa först, så länge man gör en ordentlig och försiktig kalkyl och sätter ett långt tillträde så att man har god tid på sig att sälja sitt nuvarande boende. Till exempel för ett par med tre barn kan det vara smartast och mest praktiskt att köpa först och sälja sen för att undvika stressen att stå utan boende eller tvingas att hyra dyrt i andra hand.

– Är man däremot själv eller om det är ett par utan barn som flyttar från en mindre lägenhet kan det vara läge att sälja först. Särskilt om man är beredd på att eventuellt behöva ordna ett tillfälligt boende mellan de båda bostäderna. Det handlar lite om vilken typ av risk vill man ta: den praktiska eller den ekonomiska.

När är det då bäst att sälja?
– Mitt tips är alltid: Lyssna på din omgivning och gör tvärt om. Det är utbud och efterfrågan som styr priserna och om alla säger att de ska vänta med att sälja, då kan det vara läge att sälja för då är utbudet litet, vilket driver upp priserna

– Varje årstid har sina bättre och sämre perioder generellt sett. Det intressanta är att priserna nästan alltid är som högst när utbudet är relativt lågt.

Hur ska förstagångsköpare agera på bostadsmarknaden?
– Jag rekommenderar att man gör en ordentlig kalkyl med banken och kollar vad man  klarar av. Man ska ha i åtanke att priserna alltid går upp på sikt.

Ja, vad tror du om prisutvecklingen framöver?
– Om förutsättningarna på marknaden inte ändras drastiskt på något sätt, till exempel liknande den finanskris som vi hade för tio år sedan, så är jag övertygad om att priserna stabiliseras och sakta börjar att gå upp, det är bara en fråga om när. Folk måste ju fortfarande ha någonstans att bo och i stora delar av närområdet går det ju inte att bygga så mycket mer.
Fakta: Notar Liljeholmen-Hägersten
Notar har verkat i området i cirka elva år och är sedan ett par år Liljeholmens mest anlitade mäklare, idag dubbelt så stor som den näst största mäklarfirman. De senaste åren har de fått utmärkelser för den mest rekommenderade mäklarfirman i hela Liljeholmen-Hägersten.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Notar Liljeholmen-Hägersten

Läs mer om Notar Liljeholmen-Hägersten här

 

Publicerad 14:13, 16 mars 2018

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: