Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Så väljer du ett bra kreditkort

KREDITKORTGUIDEN. Ett kreditkort medför ofta förmåner såsom gratis försäkringar, bonusprogram och cashback, det vill säga pengar tillbaka på alla köp som utförs med kortet. Men det är viktigt att du använder kortet på rätt sätt, då räntesatsen i regel är hög samt merkostnader likt valuta- och/eller uttagsavgifter kan tillkomma.

Många som väljer att skaffa kreditkort har som mål att kunna jämna ut sin ekonomi om någonting oväntat skulle inträffa. Till exempel betala för att laga en tand eller laga bilen för att kunna skjutsa barnen till dagis.

Hur gör man då för att välja rätt kreditkort?

Det korta svaret är att göra sin research. För att skriva denna artikel har vi använt jämförelsesajten kreditkortguiden.se, där dem jämför och recenserar kreditkort. Vi har försökt att summera några av de viktigaste aspekterna, men om du har tid och lust kan du själva läsa på om olika kreditkortstyper på deras webbplats.

Hur vet man vilket kreditkort som passar bäst?

Du ska i första hand fråga dig varför du vill ha ett kreditkort, då dessa inte är stöpta ur samma form. Ha gärna de aspekter som nämns nedan i åtanke i samband med att du jämför kreditkorten mot varandra.

Vill du ha reseförmåner?

Om du frekvent är ute och reser ska du jämföra de valutaväxlings- och uttagsavgifter som gäller för det kreditkort du är intresserad av. Eftersom att i princip alla kreditkort inkluderar en reseförsäkring kan du även jämföra den, då villkorskillnaderna kan vara stora mellan olika kort.

Vill du ha bonus och/eller pengar tillbaka?

Komplett Banks kreditkort, som vi pratar mer om nedan, ger dig pengar tillbaka på samtliga köp. När du får pengar tillbaka för dina inköp kallas det för cashback. Andra kreditkort använder sig av bonusprogram där man får bonuspoäng för varje inköp man gör som sedan kan växlas in mot produkter eller tjänster.

Resekort likt Norwegian erbjuder bonusprogram där dina poäng kan växlas in mot resor eller hotellövernattningar.

Vill du kunna delbetala flexibelt?

Alla kreditkort erbjuder ett specifikt antal räntefria, då ingen ränteavgift tillkommer på dina köp. Till exempel har du upp till 45 dagar på dig att betala dina kortinköp med Bank Norwegian utan att betala någon räntekostnad överhuvudtaget.

Du ska även jämföra den ränta som är aktuell såvida du väljer att delbetala dina köp. En normal räntesats för ett kreditkort är ca 15 %, men den specifika räntesatsen kan både vara högre och lägre beroende på utfärdare.

Utöver kortränta och räntefria dagar finns det dessutom vissa kreditkort som erbjuder räntefria avbetalningar på enskilda köp, vilket kan vara fördelaktigt i vissa situationer.

Tips: Har du många kreditkortsskulder kan du minska din månadsbetalning genom att samla dina lån.

Vilka försäkringar är mest viktiga?

Många kreditkort inkluderar shoppingförsäkringar, som bland annat innefattar leveransförsäkring, prisgaranti, en längre produktgaranti samt en allriskförsäkring. De kreditkort som erbjuder shoppingförsäkringar inkluderar även ofta rabattprogram som är kopplade mot svenska e-butiker.

Populärt exempel: Kompletts kreditkort

Komplett Kreditkort är ett väldigt populärt alternativ bland personer som letar efter kreditkort. Vi har därför valt att recensera kortet kortfattat.

Kompletts kreditkortslösning inkluderar en lång rad förmåner, såsom pengar tillbaka vid köp, shoppingförsäkringar samt en reseförsäkring. Räntesatsen är dock förhållandevis hög, vilket innebär att du ska se till att betala tillbaka alla pengar på en gång, för att på så sätt slippa ränteavgifter.

Cashbackprogrammet

Komplett erbjuder ett cashbackprogram som ger dig 4 % av dina pengar tillbaka såvida du handlar produkter på Komplett.se. Om du handlar på en annan e-butik får du 2 % tillbaka, och vid samtliga övriga köp som görs med kortet får du tillbaka 1 %. Som mest kan du samla 2 000 poäng per år, vilket motsvarar en återbäring om 2 000 kronor.

Shoppingförsäkringarna

Komplett inkluderar en allriskförsäkring som täcker samtliga produkter som köps in med kortet, och faller in såvida du skadar produkten av misstag, såsom om du tappar den nyinköpta tv-apparaten i golvet.

Utöver detta inkluderas en nyckelförsäkring som täcker stöld av bil- och/eller husnycklar, samt en tanka fel-försäkring som faller in såvida du tankar din bil med fel bränsle, och därmed måste lämna in bilen på reparation.

Reseförsäkringen

En reseförsäkring inkluderas som ger dig ersättning vid olycksfall, vid försenat bagage eller om ditt allmänna färdmedel, såsom ditt tåg eller din buss, är försenad. Kompletts reseförsäkring täcker alla som bor på kortinnehavarens adress.

Är Kompletts kreditkort rätt för dig?

Kreditkort passar inte alla, men såvida du kan betala av hela kreditkortsfakturan på en gång är Kompletts kreditkort fördelaktigt. Räntesatsen är dock 21,4 %, vilket medför en årskostnad om 4 280 om du i genomsnitt lånar 20 000 kronor. I det fallet överstiger räntekostnaden mer än dubbelt vad den maximala återbäringen med kortet är.

Använder du Kompletts kreditkort (eller något annat kreditkort för den delen) kan du däremot både få tillbaka pengar på dina köp och ta del av flera kostnadsfria försäkringar – utan att behöva betala varken ränta eller avgifter.

Denna artikel är skriven i samarbete med Kreditkortguiden

Publicerad 08:00, 16 oktober 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: