Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Luften i Stockholm renare än någonsin

Pressmeddelande från Miljöpartiet •  2016-04-12 11:14 CEST

Detta visar Luften i Stockholm – Årsrapport 2015 som behandlas på dagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Luftföroreningar som tidigare var stora problem i Stockholm såsom svaveldioxid, bly, kolmonoxid, bensen med flera ligger numera långt under gällande gränsvärden. Dessutom har halterna av PM10 minskat i Stockholm under 2000-talet.

En av de viktigaste orsakerna till det är att dubbdäcksanvändningen har minskat, från cirka 70 procent till cirka 25 procent på Hornsgatan och till cirka 40-50 procent i övriga innerstaden. Samtidigt som luften i stort blir bättre ökar dock halterna av kvävedioxid.

— Luften i Stockholm blir renare och renare. Det är åtgärder såsom fler miljöbilar, trängselskatt och dubbdäcksförbud som har bidragit till förbättringen av luftkvaliteten i staden. Dessa behöver vi fortsätta arbeta med samtidigt som biltrafiken i stort måste minska. Vi når ännu inte det svenska miljökvalitetsmålet för frisk luft och vi vet att dålig luft har väldigt negativ påverkan på hälsan, särskilt för barn och äldre, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

För andra året i rad uppmättes rekordlåga halter av partiklar, PM10 vid stadens innerstadsgator, och miljökvalitetsnormen för PM10 klarades med bred marginal.

— När det gäller PM10 så har intensiv dammbindning varit väldigt effektivt men för att klara miljökvalitetsnormen utan den ganska dyra åtgärden kommer vi behöva minska dubbdäcksanvändningen ytterligare. Här hade jag själv föredragit dubbdäcksavgifter men så länge vi inte tillåts det så har vi dubbdäcksförbud på ett antal gator i Stockholm, säger Katarina Luhr (MP).

Trots minskade halter av kvävedioxid, NO2, de senaste decennierna visar årets mätningar att problemen med att klara miljökvalitetsnormerna för NO2 kvarstår. Vid stadens mätstationer på Hornsgatan, Sveavägen och Norrlandsgatan överskreds normvärdet för NO2 till skydd för människors hälsa under 12 – 45 dygn år 2015 i jämförelse med tillåtna 7 dygn.

— Samtidigt som det är glädjande att PM10 minskar så är det oroväckande att vi inte klarar halterna för kvävedioxid. Anledningen är den ökade användningen av dieselbilar, där vi ser en fördubbling i staden sedan 2010. Min bedömning är att Volkswagenskandalen, med manipulerade utsläppsvärden som avslöjades under 2015, har spelat in. Här har vi Stockholmare som tror att de gjort ett miljövänligt val när bilarna i själva verket släpper ut mycket mer än vad som sagts, fullständigt oacceptabelt, säger Katarina Luhr (MP).

 

Publicerad 11:25, 12 april 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Fototävling! Blir det du som fångar Årstas finaste utsikt?

    28 september kl.00:00 - 28 oktober kl.00:00
  2. Lunchkonsert med soppa i Kvarterskyrkan på kajen

    29 september kl.12:00 - 13:15
  3. Lunchkonsert på kajen: Spanskt, Bach och Beatles

    29 september kl.12:00 - 13:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: