
Queer i Skärholmen: ”Väldigt stigmatiserande”
Skärholmen Stadsdelsområde Publicerad 17:36, 16 mars 2025När Oskar Hallensjö gick i skolan i Bredäng var han den enda som var öppet gay. Svårigheten att komma ut och identifiera sig som en del av HBTQ+ rörelsen är extra svårt när man bor i förorten.
– Det har varit ensamt. Man känner ingen annan som är öppen med sin sexuella läggning, trots att det finns andra som är queer, säger Oskar Hallensjö.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Vi sitter på ett café i Skärholmen och Oskar Hallensjö sticker ut med sin färgglada tröja i turkos med matchande stora örhängen. Han är 18 år och läser naturvetenskapliga linjen på Kungsholmens gymnasium och märker hur stor kontrasten blev när han började på en innerstadsskola.
– Det finns en annan acceptans och öppenhet där, säger Oskar Hallensjö.
Han lyfter det faktum att gymnasieskolan består av elever som är välbeställda med bra socioekonomiska förutsättningar – ”akademikerbarn” – med bra betyg. Men det har inte gjort att skolan varit fri från incidenter. En dag hade en av eleverna slitit ner en prideflagga och kastat den i soporna.
– Reaktionen blev att skolan satte upp fler flaggor. Dessutom fick varje klass möjlighet att diskutera frågor kring representation och yttrandefrihet. Det kan låta banalt med en prideflagga, men det kan vara början på ett viktigt samtal, säger Oskar Hallensjö.
LÄS ÄVEN Nu öppnar nya aktivitetshuset i Skärholmen – så fungerar det
Till skillnad mot många andras resa för att komma ut, har det för Oskar Hallensjö varit naturligt och självklart så länge han kan minnas. Han har fått vara den han är. Uppvuxen i en familj med en ensamstående mamma och lillebror har han känt sig accepterad för att vara Oskar.
– Jag känner mig stolt och glad över att ha vuxit upp i en väldigt inkluderande familj. Det har gett mig trygghet. Jag har aldrig behövt dölja vem jag är och det gällde även i skolan, säger Oskar Hallensjö.
Där blev han den som många klasskamrater i hemlighet sökte sig till när det kom till frågor om identitet och tillhörighet. Han träffade aldrig några andra öppet homosexuella ungdomar.
– När jag gick på Bredängskolan vet jag att det fanns andra som i hemlighet var queer på ett eller annat sätt. Men rädslan för att bli exkluderad och diskriminerad och att ett avslöjande skulle nå ens familj och föräldrar var stort, säger Oskar Hallensjö.
Han nämner hederskultur och hedersrelaterat våld och förtryck som ett exempel hur just unga HBTQ+ personer i förorten drabbas hårt. Men även försök till olika omvändelsestrategier, där familjer försöker ändra och förhindra sitt barn från att vara queer till att istället bli hetersexuell.
– Jag tycker det är tragiskt att man ska växa upp i områden, där man känner att man inte kan få vara den man är, att inte passa in och få stämplas som fel och sjuk. Det är väldigt stigmatiserande, säger Oskar Hallensjö.
Idag är försök till påtryckningar – omvändelse – lagligt i Sverige, något som Oskar Hallensjö tycker är absurt.
– Det är helt sinnessjukt, att man med olika sätt försöker ändra människors sexuella läggning eller identitet för att passa in i normer. Ens identitet och sexualitet är inget man bestämmer över. Rätten att få vara sig själv är en av de mest fundamentala rättigheterna. Om du inte är fri, att kunna vara den du är, hur ska du då kunna vara fri att leva ditt liv som du vill? säger Oskar Hallensjö.
LÄS ÄVEN Vårbergsbo leder kampen mot omvändelseförsök: Jag börjar bli frustrerad
Han har haft styrkan att stå emot när skällsorden kommit.
– Bögjävel används fortfarande i förorten, med en stark nedvärderande ton, och det skiljer sig starkt från inne i stan, säger Oskar Hallensjö.
Känner du någon som inte är vit som är gay i Skärholmen?
– Jo, men alldeles för få är öppna och det är ett problem. Så länge stigmat finns kvar blir det svårare för fler att komma ut. Ju fler som vågar vara öppna, desto lättare blir det för andra att följa efter” säger Oskar Hallensjö och lyfter riksdagsledamoten från Vårberg, Daniel Vencu Velasquez Castro (S), som dessutom har drivit frågan om ett förbud mot omvändelseförsök i Riksdagen.
Oskar Hallensjö är själv politiskt aktiv. På sin fritid är han nybliven socialdemokratisk ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd och har deltagit på sina första möten.
– Det är ett hedrande uppdrag, men också pirrande och nervöst, säger Oskar Hallensjö.
Fakta – Egalia Skärholmen
Egalia i Skärholmen är en ungdomsgård för ungdomar mellan 13-19 år med syfte att främja och förebygga den psykiska ohälsan och bryta socialt utanförskap hos målgruppen hbtq+ ungdomar och riktar sig specifikt mot förorten. De har ingen offentlig adress, detta för att ungdomar ska ha möjlighet att ta kontakt och träffas under trygga former. De ses en gång i veckan och det är gratis. Egalia finansieras av Stockholms stad och är en vidareutveckling av RFLS ungdomsverksamhet.
HBTQ står för Homosexuell, Bisexuell, Transsexuell och Queer. Plustecknet (+) inkluderar andra identiteter som asexuell, pansexuell, olika icke-binära identiteter och andra sexualiteter.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- UPPDATERAD: Här kan du fira Valborg 2025 – 9 platser
- Här är alla finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2025 – tre i Hägersten-Älvsjö
- Förslag: Tätare trafik med röda linjen och ny båtlinje till Mälarhöjden
- Valborg gör comeback i Solberga: Vi är taggade till tusen
- Här kan du fira valborg i Hägersten-Liljeholmen
Följare 19,5k