Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

tre personer

Här öppnar Stockholms första fritidsbank – så fungerar den

Publicerad 13:22, 25 oktober 2024

Lagom till höstlovet öppnar Fritidsbanken i Skärholmen. Här går det att låna skridskor, snowboards, skidor och annan fritids- och idrottsutrustning, helt gratis. Lokalen i Skärholmen är verksamhetens första i Stockholm.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Trots att det inte är långt kvar till öppnandet verkar stämningen vara på topp bland personalen. George Zeghbi är gruppledare för Fritidsbanken.

– Vi hoppas på en riktigt bra vinter. Vi har jättemånga skridskor, även långfärdsskridskor, snowboards, längd- och alpinskidor, pjäxor att låna ut. 

George Zeghbi visar runt i den 500 kvm stora lokalen där de 6 000 artiklarna finns som banken fått in. 

LÄS ÄVEN Premiär för Fritidsbanken i Skärholmen – så mycket kostar det

– Det första rummet är ett showroom, men längre in har vi hyllmeter med utrustning. Man plockar själv och provar ut. Allting är artikelmärkt med storlek så att vi kan söka i vårt register vad vi har inne.

Sedan tidigare finns Fritidsbanken i Botkyrka, Upplands Bro och Tyresö, och nu får alltså Stockholms kommun sin första bank.

– Vi blir lite av föregångare i Stockholms stad. Om det går bra hoppas vi att fler Fritidsbanker öppnar i Stockholm, säger George Zeghbi.

– Feel no pressure, skojar hans kollega, Per Buténas.

Han är fritidsassistent och i färd med att packa upp artiklar.

– Det är viktigt att allt som vi lånar ut är fräscht och ser bra ut. Det ska vara lite som att gå in i en sportaffär.

Per Buténas visar ett utrymme vid entrén där det är fullt med golfbagar och golfklubbor.

– Vi tror inte att det kommer att finnas så stort intresse för just golf, men vi har fått in väldigt mycket utrustning. Steget kan vara lite långt om man inte alls känner till sporten och det kostar ju en del, säger Per Buténas.

Tanken är att även skolklasser ska komma till Fritidsbanken för att låna utrustning till idrotts- och friluftsdagar. Det går inte att boka utrustningen i förväg, men det går bra att låna om efter att de två veckorna tagit slut, bara man kommer in med utrustningen igen.

LÄS ÄVEN: Här kan Fritidsbanken öppna nästa sportbibliotek – konkret förslag på gång

George Zeghbi har egentligen bara ett klagomål:

– Vi har endast fått in två stycken käpphästar. Vi hoppades på fler. Det är väldigt populärt.

Fritidsbanken är en ideell förening, utan vinstintresse och finns idag i 40 procent av alla Sveriges kommuner. Föreningen har även utrustning för personer med funktionsnedsättning. Utrustningen har skänkts av privatpersoner, företag och organisationer.

Fritidsbanken i Skärholmen öppnar tisdag 29 oktober klockan 11.

Stora bilden: Ulrika Lindfors, fritidsassistent, George Zeghbi, gruppledare, Per Buténas, fritidsassistent

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: