Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Grand slam i tennis

IGC. Grand Slam är inte bara en enda populär tennisturnering, utan består av 4 årliga populära tennisevenemang. Dessa 4 årliga tennisturneringar är indelade i namn såsom Australian Open, French Open, Wimbledon och US Open. Vi ska förklara varje Grand Slam turnering på denna sida med massvis av intressanta fakta och historik.

Australian Open

Historien om Australien Open inleddes 1987 och turneringen spelades på gräs fram till 1998 då underlaget byttes till ett mer hårdare underlag. Staden för turneringen har åtskilliga0020gånger genomgått byten, men fästes i slutändan i Melbourne Park där Australian Open har utspelats sedan 1998. Australian Open spelas i 3 huvudarenor i Melbourne: Rod Laver Arena, Hisense Arena och Margaret Court Arena.

Turneringen är uppdelad i flera turneringar och består av herrarnas singel, damernas singel, mixade dubblar och junior och mastertävlingar. Det finns redan nu spelbolag som erbjuder spelare att satsa på dessa turneringar och ger även massor av speltips idag. Några anmärkningsvärda Australian Open rekord innehas bland annat av Roy Emerson som vunnit 6 titlar i herrarnas singelturnering och Margaret Court som lyft segertrofén 11 gånger i damernas singelturnering. Publikantalet har har sedan 1987 växt från att vara runt 140,000 åskådare till dagens över 700,000 åskådare.

French Open

Den första French Open turneringen spelades redan 1891 och turneringen hade i början strikta regler, nämligen att bara manliga medlemmar i den franska klubbarna fick delta. Men 1897 fick även kvinnor delta. French Open spelas oftast på lerplan på grund av lerplanens praktiska fördelar. För det första så studsar bollen mycket långsammare på lera och för det andra så studsar bollen mycket högre vilket gör det svårare för deltagarna att plocka hem poäng.

Ibland så namnges French Open turneringen som Roland Garros turneringen. Roland Garros var en fransk stridsflygare under första världskriget och French Open turneringen hedrar Roland Garros på grund av att han sköt ner 4 fientliga stridsflygplan under andra världskriget. Den manliga spelaren som smashat in mest titlar i French Open är Rafael Nadal med 10 åtråvärda titlar. När det gäller den kvinnliga deltagare som vunnit mest titlar i French Open så är det Chris evert som lyft French Open trofén hela 7 gånger.

Wimbledon

Det är Wimbledon-turneringen som är den äldsta Grand Slam-turneringen. Wimbledon är i själva verket världens äldsta tennisturnering och grundades 1877. Sitt namn fick turneringen efter ett distrikt i England med samma namn. Ända sedan starten 1877 så har Wimbledon-turneringar spelats utomhus på gräsplan.

I början fick endast 22 män delta i herrarnas singelturnering. För kvinnornas del så var det  dock ett helt annat tema, det är nämligen så att kvinnor fick inte delta i turneringen förrän 1884 och då gällde även en speciell klädkod för kvinnorna, hellängds klänningar. Den första Wimbledon-vinnaren hette Spencer Gore.

Finalmatchen i åskådarantal var inte direkt något att hurra för. Endast 200 åskådare följde matchen. Jämfört med dagens över 200,000 åskådare. Roger Federer innehar rekordet bland herrarna för flest vunna singeltitlar i Wimbledon med 8 titlar. Bland kvinnorna så är det Dorothea Lambert Chambers som plockat 7 Wimbledon-titlar.

US Open

US Open-turneringen drogs igång 1895 och den första US Open-vinnaren var engelsmannen Horace Rawlins. Men det var en blygsam summa som han fick plocka hem i prissumma, endast 150 dollar. Jämför det med dagens 50 miljoner dollar.

I jämförelse med andra tennisturneringar som vanligtvis spelas på ett enda underlag så spelas US Open på 3 olika underlag: gräs, lera och hårt underlag. Men turneringen som vi idag känner till med namnet US Open, hette inte alltid US Open, i början hette turneringen US National Singles Championship.

En annan intressant sak med US Open är att det var den första tennisturneringen som erbjöd samma vinstsumma både för män och kvinnor. Grunden till detta är en person med namnet Billie Jean King. Billie Jean King hotade med att bojkotta turneringen efter att det visade sig att King erhöll så lite som $10,000 för sitt första pris 1972.

Vilket inte alls var i närheten av det mer saftigare priset på $25,000 som  Ilie Nastase plockade hem. När det gäller rekord så har Roger Federer rekordet för att vinna flest titlar herrarnas singelturnering med 4 raka titlar. Bland kvinnorna så innehar Molla Bjurstedt Mallory rekordet med 8 US Open-titlar.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med IGC

Publicerad 22:50, 2 maj 2018

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: