Hållbarhet i spelbranschen
Uncategorized Publicerad 23:39, 18 juli 2017ANNONSSAMARBETE MED IGC. Spel om pengar har varit på tapeten under våren efter att regeringens utredning om en nyreglering av spelmarknaden presenterades i slutet av mars. Förutom en avreglering av spelmonopolet och ett nytt licenssystem innehöll utredningen förslag om ökad spelsäkerhet, högt krav på konsumentskydd och obligatoriska spelgränser vid registrering.
De hårda kraven på reglering och säkerhet som det nya licenssystemet innebär är enligt utredarna ett stort steg i arbetet mot spelberoende bland svenskarna. Maria Lindström, generalsekreterare på Spelbranschens etiska råd, uttalade sig positivt om de nya förslagen till tidning Dagens Nyheter. Speciellt välkomnande var spelrådet till förslaget om självavstängning, vilket innebär att en spelare automatiskt kan blockera sig själv från alla spelbolag men svensk licens.
Förslaget om en ny spelreglering har även mottagits väl av de större spelbolagen. Bland annat uppgav spelbolaget Betssons kommunikationschef Pia Rosin att man ser positivt på förslagen som finns i utredningen och att företaget har som ambition att söka licens.
Samtidigt har svenskarna fortfarande en negativ syn på hållbarheten inom spelbranschen. I en ny rankning från Sustainable Brands hamnar spelbolag överst på listan över de minst hållbara företagen år 2017.
– Svenskarna borgar om hållbarhet och uppskattar spelbranschen som skadlig, säger Enligt Erik Elvinsson Hedé, Managing Director på SB Insight, till tidningen Aktuell Hållbarhet.
En grönare spelupplevelse
En aktör som vill sudda bort den negativa stämpeln och aktivt arbeta för hållbarhet inom spelindustrin är det svenska spelbolaget Mr Green. Företaget har enda sedan starten 2007 haft ett stort fokus på att skapa en trygg spelmiljö, vilket man även blivit prisbelönt för på spelgalan EGR Rewards. I samband med att det nya licenssystemet införs har man som målsättning att ta taktpinnen och vara en förebild för hur en ansvarsfull, säker och trygg spelmiljö kan skapas. Detta vill man göra genom Mr Greens ”The Green Way”, som är ett samlingsbegrepp för hållbarhetsarbetet hos Mr Green.
I konceptet ingår dels principer för hur tryggheten och säkerheten för spelarna kan maximeras, men även riktlinjer för hur företaget ska arbeta med etiska frågor, miljöfrågor och personalfrågor. Bland annat tog Mr Green ett initiativ till ett mer strukturerat hållbarhetsarbete under 2016, då man valde att följa instruktionerna från Global Reporting Initiative (GR).
Dessutom har man under en längre period arbetat för en bättre personalmiljö genom att exempelvis ha absolut nolltolerans mot diskriminering på arbetsplatsen, kontinuerligt ge anställda kompetensutveckling samt göra regelbundna medarbetarundersökningar.
Vad gäller Mr Greens syn på den nya svenska spellicensen som är på väg att införas så är företaget positivt till förändringen. Trenden med lokalt reglerade spelmarknader är på uppgång i Europa, vilket Mr Green har välkomnat. Bland annat har spelbolaget redan sedan tidigare lokala spellicenser från Danmark, Irland, Italien och Storbritannien.
Ansvarsfullt spelande
En av de viktigaste delarna i Mr Greens hållbarhetsarbete är ansvarsfullt spelande, som företaget själva kallar ”Green Gaming” eller ”Grönt spelande”.
Grundpelarna i ansvarsfullt spelande hos Mr Green är att spelarna ska känna sig trygga och säkra, samtidigt som risken för spelmissbruk minimeras. Utöver det sociala ansvarstagandet menar spelbolaget även att ett Green Gaming ger konkurrensfördelar. Man arbetar efter principen ”Sund kund, sund intäkt”, vilket innebär att det är mer hållbart med spelare som satsar mindre summor under längre perioder än kunder som satsar stora summor under bara några få dagar.
Grönt spel
De flesta stora spelbolagen på nätet tillhandahåller redan en mängd funktioner för ansvarsfullt spelande. Detta inkluderar exempelvis gränser för hur mycket en spelare kan satsa och sätta in, samt självtester och länkar till oberoende hjälporganisationer för personer med spelproblem. Dessutom utbildas oftast personal inom säkert och ansvarsfullt spelande.
Detta är enligt Mr Greens vd:ar Per Norman och Jesper Kärrbrink bra, men inte tillräckligt.
Under 2017 lanserade Mr Green det nya analyssystemet ”Mr Green Predictive Tool”. Tanken med systemet är att man ska lära känna kunden bättre och se mönster i spelandet. Systemet kan snabbt analysera om en spelare har ett riskfyllt beteendemönster och ligger i farozonen för problematiskt spelande.
Informationen från systemet gör det även möjligt att lära känna spelarna bättre och på så sätt kunna anpassa eventuella kampanjer och erbjudanden. På detta sätt kan man minimera risken för att en spelare hamnar i ett spelberoende.
Användandet av modern teknik för att analysera spelare och tidigt upptäcka riskbeteenden är något som vi troligtvis kommer att få se mer av i framtiden, både hos Mr Green och andra spelbolag. I en artikel som publicerades i Dagens Opnion i mars, bara några dagar innan den nya superutredningen presenterades, framförde Norman och Kärrbrink sina förhoppningar om att utredarna insett ”möjligheten att använda modern teknologi för att förstå om kunden är på väg in i riskzonen”.
Grön miljö
Utöver ansvarsfullt spelande, gröna anställningar och gröna affärer, ingår även konceptet ”Grön miljö” i Mr Greens hållbarhetsstrategi.
Eftersom spelbolaget bedriver sin verksamt på nätet har man en relativt liten miljöpåverkan. Man ser däremot till att aktivt göra sin insatser inom områdena där det är möjligt. Exempelvis har företaget minskat antalet resor för anställda och håller istället många möten via videokonferenser. Dessutom har man införskaffat energisnåla arbetsstationer och lågenergilampor för att minimera energiförbrukningen.
Detta är en sponsrad artikel skriven i samarbete med IGC.
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k